Насловна Друштво Варуфакис: Европа није хтјела новац, само понижење наше владе

Варуфакис: Европа није хтјела новац, само понижење наше владе

1
ПОДИЈЕЛИ

Бивши грчки министар финансија Јанис Варуфакис у интервјуу за америчку мрежу ЦНН признао је да је Грчка начинила грешке у преговорима о пакету помоћи и да је он одговоран за један број њих. 

varufakis

У првом међународном телевизијском интервјуу откако је почетком овог мјесеца поднио оставку, Варуфакис је казао да је истина да моћна тројка није била заинтересована за постизање „разумног, часног и узајамно корисног споразума“, алудирајући на Међународни монетарни фонд, Европску централну банку и Европску комисију.

„Сматрам да ће дубља инспекција открити истину коју говорим, а то је да су кредитори прије били заинтересовани за понижавање и свргавање ове владе, него за постизање споразума који би им, на примјер, осигурао повраћај већег дијела средстава. Веома је тешко за мене, ма колико год ја то желио, да преузмем одговорност за политику због које сам поднио оставку“, изјавио је Варуфакис.

Према његовим ријечима, није истина да Грци нијесу имали резервни план.

„Имали смо га. Ми у министарству финансија смо га креирали, на захтјев премијера, који нам је наложио да то учинимо, чак и прије нашег доласка у министарство финансија. Наравно да су резервни планови увијек по дефиницији пуни несавршености, јер морају бити чувани унутар веома малог круга људи“, казао је бивши грчки министар.

Како је додао, у том плану се није говорило о изласку Грчке из еурозоне, већ о оснивању „еуро-деноминоване валуте“, односно штампању сопствене, привремене валуте, која би била везана за вриједност еура.

„Истина је да резервни план није добио „зелено свијетло“, што је био један од кључних разлога зашто сам поднио оставку“, открио је Варуфакис у овом интервјуу.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here