Насловна Политика Тежак испит за Меркелову – Бундестаг о Грчкој

Тежак испит за Меркелову – Бундестаг о Грчкој

0
ПОДИЈЕЛИ

У Берлину је, у атмосфери подела, почела седница Бундестага на којој ће посланици, у расправи од планираних 185 минута, одлучивати о новом пакету помоћи Грчкој.

Angela Merkel

Медији јављају да ће се канцелар Ангела Меркел, као никада до сада, суочити са отпором у редовима својих демохришћана и да ће најмање 50, од укупно 311 њених посланика, гласати против овог пакета, чије се усвајање у немачком парламенту, међутим, не доводи у питање.

Против плана даље помоћи Грчкој, могли би да гласају и посланици из владајуће Социјадемократске странке (СПД) вицеканцелара Зигмара Габријела, наводе медији.

Немачки министар финансија Волфганг Шојбле је у писму упућеном председнику доњег дома немачког парламента навео да Међународни монетарни фонд неће учествовати у исплати прве транше кредита из трећег пакета помоћи Грчкој. Према писму, у које је Ројтерс имао увид, поменута транша би требало да буде исплаћена средином августа.

Шојбле је у писму такође позвао парламент да пристане на отворене разговоре о трећем пакету помоћи Грчкој, и оценио да ће даља улога ММФ-а зависити од успешног завршетка прве ревизије програма, заказане за јесен 2015. године, као и од потврде одрживости грчког дуга.

Планирани трећи пакет помоћ Грчкој унео је поделу и међу саме Немце, тако да је „за“ 46 одсто њих, у управо објављеној анкети „Dojčlandtrend ARD-Morgenmagazin“, а 49 одсто против.

Огромно је уверење међу Немцима да ће Грцима дугорочно бити потребна помоћ и чак 85 одсто њих тако мисли, а свега 11 одсто очекује од овог новог пакета помоћи покретање грчке привреде и напредак.

Ми поново за пуно пара купујемо мало времена„, рекао је најпопуларнији из „табора против“ пакета помоћи Волганг Бозбах из Хришћанско-демократске уније, који чак, како наводе медији, размишља о свом повлачењу.

Грчка је овог викенда успела да обезбеди споразум о трећем пакету медјународне финансијске помоћи који јој је био преко потребан, као и да избегне излазак из еврозоне, након маратонских преговора у Бриселу.

Немачки министар финансија Волганг Шојбле, који је је пре пар дана изашао са предлогом о привременом одласку Грчке из евро-зоне, доживео је многе критике из редова опозиције, али и својих коалиционих партнера СПД.

Заменик шефа СПД Ралф Штегнер захтевао је од Меркелове да у питању ресења грчке кризе смири Шојблеа.

Меркел се, наиме, мора побринути за свог министра финансија – договори од овог викенда важе, на крају крајева, за целу владу у Берлину„, рекао је Штегнер и указао на компетенције Меркелове.

Савезни канцелар има компетенцију за одређивање правца„, рекао је Штегнер и додао да је то, као и у случају шефа грчке владе Алексиса Ципраса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here