Насловна Друштво 11. Дани херцегновске Књижаре Со

11. Дани херцегновске Књижаре Со

0
ПОДИЈЕЛИ

На херцегновском главном градском тргу, синоћ су почели 11. Дани Књижаре Со, дводневна манифестација у част обновљеног градског књижарства (од 1898) и издаваштва.knjizara so

 

Пише: Глиго Бјелица

Прве вечери промовисана је „Књига о жућеници“.

Да је благо свуда око нас, потрудили су се и казали нам Машо-Мишко Чекић и Блаженка Вучуровић, стављајући акценат на биљку од које се може направити преко 120 јела. То „Књигу о жућеници“ чини заиста куриозитетном – казао је Никола Маловић, уредник едиције „Бокељологија“, захваљујући се Фондацији Петровић-Његош, еколошком покровитељу овог издања.

Аутори су сабрали све што се могло сазнати о жућеници, док су годинама вриједно сакупљали рецепте, и са растућом гастро-групом истомишљеника из Тивта и Боке, учинили двострук подвиг: прије 10 година покренули су „Жућеница фест“ у част и славу најпознатије обалне јестивости, и успјели су да камере, домаће фоторепортере, и новинаре из региона – привуку и упознају са биљком која се изборила за статус бренда – казала је Блаженка Вучуровић.

Окупљени су с уживањем прелиставали књигу Садржајем подијељену на: Традиционална јела; Предјела; Супе и чорбе; Главна јела; Салате; Посластице; па чак и пића!

Значај „Књиге о жућеници“ неће бити схватљив у први мах – казивали су аутори. Она не представља откровење по свом обиму, фотографијама или опреми. Откровење је што први пут у историји уздиже кажипрст – и спушта га на рецкави листић који је пријатним, помало горким укусом, исхранио генерације наших предака. Зато је ова књига важна – казао је Машо Чекић.

Превазилази жанровске границе кувара будући да прераста у концепт. Пред нама је, дакле, један од могућих облика Приручника за преживљавање, форматиран као мултипрактична (гастрономска, етнолошка, сувенирска и библиофилска) збирка традиционалних и модерних рецепата у чијем је фокусу једна и једина – Cichorium intybus! Дугујемо јој, итекако. Јер, ко нема жућеницу у крви!

Делицијама од жућенице прослављена је чињеница да је роман Николе Маловића, “Једро наде” (Лагуна, 2014) у мало времена добио чак три високе књижевне награде, “Борисав Станковић”, “Печат времена” и “Бранко Ћопић”.

Дружење до касно у ноћ – подразумијевано је дешавање међу интелектуалцима окупљених љетом.

Дани Књижаре Со завршавају се данас промоцијом књиге „C`est la Life“ Велибора Фулурије (почетак у 21.00), необичне збирке сонета писане на француском и енглеском језику. Организацију вечери дијеле Књижара Со и Франкофонски креативни центар „Авенир“. Говоре: Никола Маловић, мр Милош Аврамовић („Авенир“) и аутор.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here