Насловна Друштво Цетињски манастир: Духовни стуб, средиште и огњиште православља

Цетињски манастир: Духовни стуб, средиште и огњиште православља

23
ПОДИЈЕЛИ

Цетињски манастир уврстио се у културну баштину, првенствено појавом Ободско-цетињске штампарије у XV вијеку. На њеном ћирило-методијевском језику србуљске (српске) рецензије утемељена је сва просвјета, писмо, језик, књижевност, богословље Црне Горе, које данас угрожава најновија дукљанско-монтенегринска идеологија, која пориче и свеукупно историјско духовно-морално и просвјетно биће Црне Горе

cetinjski manastir staraПише: Јован Маркуш

Навршило се 530 година од када је 1484. господар Зете Иван Црнојевић подигао манастир Рођења Пресвете Богородице на Цетињу, као сједиште Зетске митрополије и 520 година Ободско-цетињске штампарије.

Његово оснивање дешава се у епохи пада Цариграда (1453.), проналаска штампе (штампање Гутенбергове Библије, 1455.) и открића Америке (1492.), када се мала Зетска држава, нападнута од моћне Османлијске империје, повлачила из равнице око Скадарског језера у теже приступачне предјеле, тражећи спас за свој опстанак. Тај историјски и по много чему преломни догађај, један је од најзначајнијих датума историје Митрополије црногорско-приморске и Црне Горе и зато заслужују краћи осврт у години јубилеја.

Историјат

Једна међу првим епархијама које је основао наш просветитељ Свети Сава била је Зетска епископија. Основао ју је 1219. године, на раскрсници свјетова и култура, на мјесту гдје се сукобљавају Исток и Запад вјековима. Од свог настанка 1484. године, Манастир је био сједиште ове Епископије, тада већ Митрополије. Био је и остао духовни стуб, средиште и огњиште Православне Цркве Христове у Црној Гори, у којем није прекидан континуитет дјеловања, иако је кроз историју био на великим искушењима, паљен и рушен. Од тог времена, па до данас, ова епископска столица потврдила је своју апостолску мисију.

У Црној Гори теократија је била присутна дуже од три стољећа; у том раздобљу су њоме владали православни архијереји. Митрополија црногорско-приморска и њени митрополити, као егзарси Светога трона пећкога, вјековима су чували не само душу народа који је овдје живио, него и његов физички опстанак, будући да су они били не само црквени поглавари него и народне вође – етнарси.

cetinjski-manastir snijeg

Од оснивања Цетињског манастира као сједишта Зетске митрополије, цетињски митрополити су истовремено и његове старјешине. Међу њима било је светитеља, исповједника, мученика, великих пјесника, књижевника, историчара, философа, преводилаца, црквених организатора и великих државника. Према досад познатим подацима, данашњи архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије Радовић је четрдесети старјешина Цетињског манастира од његовог оснивања.

Манастир, град и држава 

Цетињски манастир је јединствен у читавој православној Васељени, јер је у најтежим историјским превирањима заправо био и манастир, и град, и држава.

Међу зидинама Цетињског манастира, поред духовне, налазила се и цјелокупна законодавна, судска и извршна власт Црне Горе.

Оно по чему се Цетињски манастир уврстио у културну баштину, првенствено је појава Ободско-цетињска штампарија, прве ћирилске јужнословенске штампарије у XV вијеку. На њеном ћирило-методијевском језику србуљске (српске) рецензије утемељена је сва данашња просвјета, писмо, језик, књижевност, богословље Црне Горе, коју данас угрожава најновија дукљанско-монтенегринска идеологија, која пориче и свеукупно историјско духовно-морално и просвјетно биће Црне Горе.

При Цетињском манастиру од настанка, поготово као митрополитског сједишта, радила је манастирска школа. Цетињски манастир са својим старјешином – митрополитом и монасима и у најтежим временима борбе за опстанак и очување светиње био је главни духовно-просветни стожер и чувар народне душе, свијести и савјести. О томе довољно говори чињеница да су у XIX вијеку основане и радиле под окриљем Цетињског манастира: Основна школа, Богословија, Гимназија, Богословско-учитељска школа и Дјевојачки институт.

Три велике светиње

Цетињски манастир данас чува светиње од којих су три здружене баш у вријеме оснивања Цетињског манастира, 1484: дио Часнога Крста, на којем је Христос био распет, десна рука Светог Јована Крститеља која је крстила Господа у Јордану и икона Пресвете Богородице Филеримске, коју је насликао Свети апостол Лука.

ruka svetog Jovana

Ове светиње су живи свједоци историјског догађаја који се десио прије нешто мање од 2.000 година. Оне, прошавши од Севастије и Ефеса до Цариграда и Родоса, од Јерусалима и Малте до Петрограда и Београда, Промислом Божјим скрасиле су се на Цетињу, у граду гдје су сви храмови посвећени Рођењу Пресвете Богородице.

Света Рука са дијелом Часног Крста похрањена је у манастирском храму Рођења Пресвете Богородице, у кивоту Св. Петра Цетињског, а чудотворна икона Мајке Божије, зване Филеримоска је привремено утамничена у цетињском Народном музеју.

Bogorodica filermoska

Рука Светог Јована Крститеља, која је крстила Христа у Јордану, и данас благосиља оне који се пред њом крштавају и све оне који, поклањајући јој се, напајају душе своје живоносним водама благочешћа у Цетињском манастиру.

Цетињска обитељ има и друге небеске заступнике, чије се мошти налазе под манастирским сводовима. Међу њима је на првом мјесту Свети Петар Цетињски, Светилник Православља и у своје и у наше вријеме, који је овдје, као пастир добри неуморно бринући о свом стаду, узрастао „у мјеру раста висине Христове“ и задобио неувенљиви вијенац славе.

Ризница

Бурна и богата историја ових простора завјештала је кроз вјекове будућим покољењима црквено благо непроцјењиве вриједности. Дио тог блага се чува у ризници Цетињског манастира, која је настала кад и сам манастир, 1484. године.

Стварана и чувана вјековима, ризница је живо свједочанство тешких времена мукотрпног битисања некадашње древне Зетске митрополије, а затим Митрополије црногорско-приморске. Ризницу Цетињског манастира по богатству, културно-историјским и умјетничким вриједностима сматрају једном од најзначајнијих не само у Црној Гори већ и на ширим просторима.

Збирка рукописа, као цјелина, у умјетничком смислу је највреднији дио ризнице Цетињског манастира. У њој се налазе примјерци рукописа који су настајали од краја XIII па све до почетка XIX вијека.

riznica cetinskog manastira

Најстарији рукопис ове збирке писан на пергаменту је Изборно јеванђеље (Апракос), писано у вријеме „краља нашег Стефана Уроша“ (краља Милутина), највјероватније са краја XIII вијека.

Својим изузетним умјетничким вриједностима истиче се и ликовни украс „Дивошевог јеванђеља“, пергаментног рукописа с почетка XIВ вијека. Драгоцјена рукописна књига је и Цетињски љетопис, чији је највећи дио писао владика Василије Петровић Његош, који чува многе историјске податке.

Ризница Цетињског манастира посједује изузетно драгоцјену збирку старих штампаних књига, међу којима су примјерци Октоиха првогласника из 1494., из штампарије Црнојевића, која је радила под сводовима Цетињског манастира (1493-1496).

oktoih prvoglasnik

Збирка садржи примјерак прве ћирилске штампане књиге из 1491. године, Краковски часослов из штампарије Швајполта Фиола, затим књиге из венецијанских штампарија Божидара и Вићенца Вуковића, Јеролима Зигуровића, Стефана Мариновића Скадранина, Мркшине цркве и других.

Бројна збирка окованих Јеванђеља у ризници Цетињског манастира садржи репрезентативне примјерке домаћег и руског златарства. Ризница Цетињског манастира посједује и бројну збирку икона. Највећи број њих потиче из XVII, XVIII и XIX вијека.

Поред књига и икона, у ризници се чувају збирке обредних предмета, црквеног веза, владичанских одежди, грамата, печата, одликовања, умјетничких слика и другог. У овој богатој збирци истичу се предмети који се одликују љепотом умјетничке и занатске израде као што је изузетни дуборезни и оковани крст владике Руфима, рад мајстора Ђура Чајничанина из 1634. године. У збирци драгоцјености од текстила значајем и љепотом умјетничке и занатске израде издваја се круна Светог краља Стефана Дечанског из XIV вијека, док су у збирци црквеног веза посебно значајни и лијепи примјерци: епитрахиљ Светог Саве из XII вијека и аер (воздух) манастира Милешеве, рад дијака Георгија из 1660. године.

kruna svetog kralja stefana

Богата је и врло репрезентативна збирка одежди црногорских владика из династије Петровића, рађена од финог броката са златовезом. Веома је занимљива збирка одликовања црногорских владика као и вјенчане круне престолонасљедника из владарских кућа Петровић Његош и Карађорђевић.

Архив

Поред ризнице Цетињски манастир посједује и изузетно богат архив у коме су похрањена разна историјска документа. Међу њима су посебно значајна она која потврђују непрекинуто трајање и важност Оснивачке повеље господара Ивана Црнојевића Цетињском манастиру током претходних 530 година, што не посједује ни једна свјетовна установа у Црној Гори.

Истовремено, овај континуитет је природан, ако имамо у виду да је Цетињски манастир темељ на којем су саздани Цетиње и Црна Гора.

Поводом обиљежавања 530. годишњице оснивања Цетињског манастира и 520. годишњице Ободско-цетињске штампарије Митрополија црногорско-приморска са својим Цетињским манастиром припремила је монографију о Цетињском манастиру (која је у штампи) прву такве врсте у његовој вјековној историји. Такође, Митрополија је са другим саиздавачима припремила, износећи на свјетлост дана, репринт издање сачуваног и засад јединог пронађеног непотпуног примјерка другог петогласног (од петог до осмог гласа) дијела Октоиха (Осмогласника), штампаног у овој знаменитој штампарији. На овај начин дат је прворазредни допринос обиљежавању важних годишњица.

Једно од најпосјећенијих ходочасничких мјеста

У Манастиру се чувају и друге велике светиње хришћанске васељене. Манастир Рођења Пресвете Богородице, под вјечним покровитељством Приснодјеве, исклесао је на камену подвижничког живљења још једног светитеља: Светог Василија Острошког, који је својевремено био ђакон у Цетињском манастиру и чије су и мошти једно вријеме боравиле у њему.

Свечаним литургијским уношењем иконе 19. маја 2013, на нивоу Митрополије црногорско-приморске, установљен је датум празновања митрополита Петра II Петровића Његоша као светитеља Цркве Божје.

manastir_cetinje stara slika

Стопама Светог Петра Ловћенског, као и његовог светог стрица освећена је свака стопа манастира. Данас, велике хришћанске светиње које се налазе у цркви Рођења Пресвете Богородице око себе сабирају хришћане из цијелог свијета, тако да је Цетињски манастир постао и једно од најпосјећенијих ходочасничких мјеста.

23 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Хвала Јовану Маркушу на овом изванредном празничном поклону што је сочинио, и Гојку Раичевићу што га је донио за бројне посјетиоце ИНС -а. Каква величанствена историја! Која је данаспредмет најстрашнијег насиља, најцрње разисторије! Започете на Ловћену бољшевичко-усташким стравилом! А Цетиње кроз вјекове српско почивало, већ дуже времена се претвара у антисрпску јазбину! Лише Манастира кога хоће да отму и даду Распопу Проклетнику!
  Да човјек јекне с Владиком: то ми прса у тартар претвара…

  • 0
   0

   ZAR NIJE sve TO PORUKA DA KRENEMO da VRATIMO NASU MONARHIJU,

   zato SRBICRNOGORCI SOBERITE SE DUHOVNO STANIMO U REDOVE IZA JOVANA MARKUSA ZA KRST CASNI I SLOBODU ZLATNU , SRVARI SU ODMAKLE PREDUGACKO -RAZMISLITE moze BITI KASNO i MNOGO TEZE DA VRNEMO DINASTIJU dobro je samo de ZVANICNO PRIZNASE ove KOMUNJARE PRESTOLONASLEDNIKA CEKA SE NAS KORAK !

   MISLIM DA NEMA CEKANJA ,

 2. 0
  0

  Postovani Jovane Markus , VELIKA ZASLUGA tvoja jeste za sve sto si proteklih DECENIJA od

  Posrovani MARKUS vasa ZASLUGA ZA SRPSTVO u Crnu Goru je nemerljiva pogotovo od

  vremena NAJEZDE AUSTROUGARA sto si sve ucinijo i cinis za DUHOVNOST SRBA VJERE SVETOSTAVLJA,
  ali tvoja ZADACA POSTOVANI Jovane nije ZAVRSENA MI CRNOGORCI molimo da POMOGNES:

  1. Da se pomiri PRINC NIKOLA sa SVOJOM CRKVOM,

  2. Da se pod HITNO OTVORI SAJT naseg PRESTOLONASLEDNIKA i da se covek javlja (putem video PORUKA)-KOMUNICIRA SA NARODOM -to je njegova obaveza on prima APANAZU od nas SRBA od DRZAVE nije mu to dato da „CUTI“,

  3. DA SE POD HITNO REGISTRUJE STRANKA sa MONARHISTICKIM CILJEM sa POVRATKOM NASE MONARHIJE -stavljanjem ADA-AKTA dokument PODGORICKE SKUPSTINE jer je PRAVNO taj AKT sada vec MRTAV, dali cete to izdejstvovati putem FORMALNO NEFORMALNO kao u slucaju VESELE UDOVICE ali to treba da URADITE , VJERUJEM da cemo na sledecim izborima kao STRANKA UCI U PARLAMENT

  SRECNA NOVA GODINA VAMA nasem VISOCANSTVU PRINCU NIKOLI kao i BOZIC i nasa nova SRPSKA GODINA !

  TO SU MOJE ZELJE u OVOJ GODINI drzim vas kao VAZNU KARIKU u svemu ovome,
  NADAM SE PODRSCI nasih SRBA sa ovog PORTALA ,

  NEKA ZIVI DINASTIJA PETROVIC !

  • 0
   0

   Postovani Markus TA IDEJA JE NEUNISTIVA I VJECNA ,

   ima svoj cilj i TA MONARHISTICKA STRANKA sa vama kao LIDEROM vjerujem DUBOKO da ce uspjeti i da bi vi uz BOZJU POMOC uz POMOC CPM kao i NASEG PRESNOLONASLEDNIKA CILJ BIO DODIRNUT a CRNA GORA ovom IDEJOM VRACENA SAMOJ SEBI,

   NEMA CEKANJA !!

  • 0
   0

   1. Da se pomiri PRINC NIKOLA sa SVOJOM CRKVOM,

   да се нијеси мало занио,нема он што а се мири,јер гдје је умира било је свађе.Што не каза да се покаје , покајање је прва светост ван цркве.

   • 0
    0

    Od vas MANIPULATORA nijesam TRAZIJO ODGOVOR a najmanje MANIPULATIVNE IZJAVE-

    PRINC MORA BITI VEZAN SA MITROPOLITOM SA MANASTIROM SA BADNJACIMA TA VEZA MORA BITI JAVNA I PRKOSNA pa INDOKTRINISANI DUQLJANI neka vide DJESU ?

    TO POMIRENJE SE SASTOJI u SARADNJI IZMEDJU NASE DINASTIJE I NASE CPM-

    A ko vas sto pita SIKTER BRE!-AUSTROUGARI CERKA AUSTROUGARSKE UNIJATSKE CRKVE koja registrovana i DOVEDENA NA CETINJE kao ona BABA iz BARA u GORSKOM VIJENCU!

 3. 0
  0

  Ja zaista N E M O G U DA SHVATIM,

  DA SE REGITROVALA na sVETO CETINJE JEDNA FALSIFIKAT sa IMENOM CPC i da je nasla PREVAROM logistiku INDOKTRINISANIH SRBA a da SRBI CETINJANI ne PROIZVODESE REGISTRANCIJU STRANKE KOJA PRESTAVLJA ISTINSKE VREDNOSTI I UDENTITET SRBA CRNOGORACA.

  POKUSAJTE DA ME RAZUVJERITE u SUPROTNO ,
  ps..

  LJUDI MOJI veci dio CETINJANA SRBA danas je izbacijo i z TAKOZBVANOG nihovog CRNOGORSKOG KALENDARA SVETOG STAVU koji je OSNOV nase VJERE i sada da mi vi CUTITE BEZ PODRSKE logistike da se da JOVANU na KRENEMO prema nasoj MONARHIJI DA SE VRNEMO tako kroz MONARHIJU VRCEMO SE I CRKVI I VJERI I IDENTITETU ETINTETU. NASOJ ISTORIJI SIMVOLIMA – MA NEMA DISKUSIJE…

  POTPUNO SAM APSULUTNO U PRAVU VJERUJTE SA MOJOM IDEJOM !

  KOJOM VAS BOMBARDUJEM i BOMBARDOVACU VAS dok se ne OTRIJEZNITE i ne vidite da nam je to JEDINA ALTERNATIVA koja nas SOBIRA I DAJE VECINU I SNAGU da ne budemo PREGLASANI kao oko LETNJIKOVCA U NIKSICU GRADU kojega oslobodi VOJVODA ILIJA PLAMENAC a pisase mu PISMO zahvalnicu KNEGINJA JELENA “

  …MOJ VOJVODA SJEDI ONOGOSTU gradu , RUJNO VINO PIJE a nad njim se MOJ BARJAK VIJE…..

 4. 0
  0

  a Nikola Petrović je rekao da on krunu NEĆE i pitao me: što ja mislim o njemu? Mirno sam mu odgovorio da je on u očima mojim neko ko se lažno predstavlja naivnim magarcem, ta mu krinka odgovara, a u sušeni je najniži podlac kojeg sam ikad susreo, na žalost, potomak Petrovića koji svojim činom i djelovanjem potvrđuje totalno iskopanje dinastije Petrović! Svaki naredni Petrovićev potez dokazao je sve ovo što sam mu tada rekao. Ja lično, prema njemu, imam samo duboki prezir koji u sebi nosim prema svakom nesoju! A on to jeste, tačno onakav kakav je njegov navodni prijatelj Stanko Cerović!

  • 0
   0

   Vi ocete da PRESKOCITE istoriju SRBA u CRNOJ GORI od SVETOG SAVE pa do REGOSTRACIJE vase SAI BABE ,

   ,to je jasno

   SRBI koji to PRIHVATAJU ima ih znamo oni sebe staljaju u KATEGORIJU koju su sami odredili itd….

 5. 0
  0

  Postovani Markus jos samo ovo i zavsavam,

  PASIVAN odnos naseg PRINCA prema nasoj CRKVI i nasoj KRUNI je Snazno duvanje i JEDRA CPC i njovim SLEDBENICIMA..

  On se stavlja kao VRLO ODGOVORNA PERSONA zasto a CETINJE danas VECINSKI u njegov PARLAMENT nije SRPSKO CETINJE je STOZER SRPSTVA koje IMPLEMENTIRA CRU GORU PRINC NIKOLA AKO NIJE KADAR NOSITI TERET KRUNE svojih DJEDOVA . NEK SE SJETI njegovog PRADJEDA KOJI RECE:

  ,,,, Da ko nije, kadar stići i uteći i na strašnom mestu postojati,,,,,,

  Samo njegovo PRISUSTVO u SRNOGORSKOJ MITROPOLIJI kao i GOST NALAGANJA BADNJAKA pred MANASTIR zajedno sa MITROPOLITOM nasim bi AUTOMATSKI UNISTILO duQljane i njihov pokret . Tu nema DILEMA da li PRINCA grize neka savjest da se ne ZAMJERI INDOKTRONISANIM CETINJAMA odnocsno NEPTIJATELJIMA DINASTIJE I VJERE PETROVICA. NEMA CEKANJA covece .!!

 6. 0
  0

  Баш се обрадовах, одавно нисам читао овако садржајан и уман текст из наше историје. Јован Маркуш је човјек старог кова у овом новом, модермом времену! Како само пронађе ријечи, срочи мисли моме срцу тако драге, мојој души мелем и радост под старе дане. Овакви текстови и истините ријечи о нашој славној прошлости и посебно о зачају наше Свете Српске Православне Цркве на овој српској земљи црногорској, уздижу ме у висине и покрећу ме надљудском силом да упрем поглед према небесима! Наши свети очеви, четрдесет српских митрополита ове земље стоје за нама као један духовник! И ако Бог дадне, убудуће – још толико ће их бити! АМИН.

 7. 0
  0

  Ова прича господина Јована Маркуша је за све генерације. Многи Цетињани нијесу свјесни каква светиња постоји у њиховом граду! Па умјето да пригрле од Бога дате дарове, неки од њих ће се нажалост, уочи Христовог рођења гурати испод тенде да добију благослов од расчињеног попа, од једне авети!
  Господину маркушу хвала за овако дивну причу!

  • 0
   0

   PRIKA STRAH TE NASE DINASTIJE PETROVIC tresu ti se NOGAVICE jeli komunjaro?
   Ko pusti DNK koja UDBA :???

   da li DUQLJANSKA ,
   da li KOMUNISTI
   da li karadjordjevici
   da li NATO I AMERIKA

   Jedino Karadjodjevice mogu maci jer oni nemaju motiv nema ni NATO ni AMERIKA ,
   imaju KOMUNJARE SRBI i DUQLJANI A KO TRECI NE bi ZELIO NASU DINASTIJU kome bi ona SMETALA osim LOPOVIMA i duQljanima

   COVECE ne mogu da vjerujem da na ovom SRBSKOM SAJTU nasa DINASTIJA se ne PODUPIRE ajd na ANALITIKU dje su duQljani nevjerovatno svi ste vi iste KOMUNJARE i ROBOVI istorije IDOLOSKIH PROMASAJA XX ,vijeka -ja sam iz KOMUNISTICKE PORODICE ali mislim svojom GLAVOM i PERCEPCIJU uzimam kako mislim da je SADA NAJBOLJE za MOJ SRPSKI NAROD u CELINI , ZAISTA ZAKACITI se za MILICA ili MANDICA ili LEKICA ne pada mi na PAMET -samo cu GLASATI onu PARTIJU KOJA U SVOM PROGRAMU ima MONARHIJU iz MNOGO RAZLOGA da se ne ponavljam , UPUCUJEM APEL da se SRBI KOJI NIJESU KOMUNJARE pridruze ovoj ideji i da se NAGOVORI JOVAN MARKUS da se stavi za LIDERA te stranke da ga biramo u SLEDECEM SAZIVU ZA REPUBLICKI PARLAMENT imao bi VELIKE SANSE da promeni SLIKU POLITICKU CRNE GORE i UJEDINI SRBE CRNOGORCE I CETINJE ka jednom cilju , SNAGA nas SRBA bez toga bit ce mala i svi ce nas PREGLASAVATI SRBI CE PRODAVATI svoju GUZICU za denge i radna mjesta itd,,,, ostace i bez jezika crkve gaca duse itd…. IZGUBICE DOSTOJANSTVO koje su im PRECI ostavili- DA li ZELITE U BUDUCNOSTI TAKVU CRNU GORU Bit cete STAROSEDEOCI NAROD KOJI JE STVORIJO SVOJU DRZAVU a imacete NAJMANJA PRAVA kao danas sto je situacija OKRENITE SE OKO SEBE pa vidite ko PROLAZI ako TAORI, OVAJ STO TRAZI DNK PLASI SE DINASTIJE PETROVIC iz MNOGO RAZLOGA!

   • 0
    0

    Не желим да ми припадник римпкатоличке цркве буде монарх, сам дотични Никола је изјавио ( лупио) да је он Православац католичке вере. Доста са нама владају разноразне будале да не требамо призивати нове.

 8. 0
  0

  Не доводећи у питање историјске референце,не спорећи саопштене истине,ово су ,данас,само тлапње.Какав црни цетињски манастир,архив и ризница…

  Темпи пасати!

  Памет у главу браћо Срби,што има да се склони на вријеме – да се склони,што је вриједно чувања – да се сачува…Ако ли је Косово отишло,који ће нам красни и Цетиње и непокретности на њему.

  Сачувати вјеру,српски језик и не одустати од интегралистичке идеје,једине идеје која нам купује улазницу за 21 вијек.

  Све остало је срање.

  Симпл аз дет.

 9. 0
  0

  Pitao bih revid. portparola Cetinjskog manastira,bivseg gradonacelnika Cetinja,poznavaoca duhovnosti i istorije na ovim prostorima,sto znaci izvorno 4 S ( ne novokomponovana verzija),dje su dva stecka koja su bila u parku na ulaz u dvor kralja Nikole,koji su junaci Gorstaci bili u njima(kojima se klanjao svako ko je kod kralja Nkolie dolazio),ima li istorije prije ivana crnojevica tvoga gospodara(ne mislim na nemanjice),i dokle ce se prepravljat istorija?

 10. 0
  0

  имаш ти право станишићу,историја се преправља,зато ми данас и учимо праву Мирашеву Титову и незаобилазну Дукљу .Колико смо тога склонили и тих стећака како велиш ,можда су то све били Бабунци или се теби нешто трабуни?

 11. 0
  0

  Sve do pojave komunista i crnogorskih ustaša, svi pisani i usmeni dokazi i prije formiranja i poslije formiranja Crne Gore kazuju da su ove prostore isključivo naseljavali samo Srbi i da osim srpskog jezika, drugog nije bilo, osim po lažnoj nametnutoj austrougarskoj istoriji po kojoj smo mi došli na ove prostore, što je čista laž. Doduše kroz istoriju smo uvijek imali vazala i izdajnika, kakve svijet nije vidio, ali sa ovim koji su razdvojili Crnu Goru od Srbije, uveli nepostojeći jezik CRVENIH HRVATA, priznali kvazi državu i poništili svo prethodno postojanje, uveli sankcije majčici Rusiji i pridružili se fašistima sa Majdana, gorih nije bilo i ne može biti. Zato je potrebno razotkriti nastavljače genocidne politike božićnih ustanika, Sekule Drljevića, Moše i Djilasa. To razotkrivanje se odnosi u dijelu otkopavanja masovnih grobnica Srba iz Crne Gore, kod Banja Luke, Zidanog Mosta, Kočevskog Roga i drugih stratišta po Sloveniji i tzv Hrvatskoj, koje za sobom ostaviše crnogorski komunisti i crnogorske i hrvatske ustaše. To su uzroci ove najveće izdaje u istoriji čovječanstva. Umjesto da se pokaju zbog zločina koje su napravili njihovi najbliži po nalogu partije i Tita i Pavelića, oni nastavljaju njihovim stopama. Zatim što hitnije treba tražiti kada se otkopaju masovne grobnice, da se u skupštini ovi zločini proglase za RATNE ZLOČINE i popišu imena žrtava, kao i zločinaca. Nakon toga treba proglasiti Tita za ratnog zločinca i zajedno sa Pavelićem svrstati u red najvećih srpskih neprijatelja. Takođe, treba napokon uz pomoć ruskih arhiva konačno otkriti ko je Tito i ko ga je poslao na ove prostore? Sigurno da nije bio Josip Broz, a koje su mu namjere, svako normalan uočava. Za nas Srbe i Ruse su podjednako bili pogubni fašizam i komunizam koji je ubačen od strane zapada na naše prostore.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here