ИН4С

ИН4С портал

100000 и клик, клик, ентер: Честитамо, постали сте држављанин Монтенегра!

1 min read
Црна Гора је већ покренула поступак тзв. економског држављанства, за који, све су прилике, не постоји пажљив поступак, јер је самим законом омогућено Влади да додијели пасош криминалцима и терористима без било каквих препрека. Потенцијално опасан развој ситуације поспјешује и чињеница да иза консалтинг агенције ,,ГЦИ'', која ће посредовати у ,,продаји пасоша'', стоји ,,трговац држављанствима на велико'', Уве Цирбес

Таксин Шинаватра са црногорским пасошем

Црна Гора је већ покренула поступак тзв. економског држављанства, за који, све су прилике, не постоји пажљив поступак, јер је самим законом омогућено Влади да додијели пасош криминалцима и терористима без било каквих препрека.

Потенцијално опасан развој ситуације поспјешује и чињеница да иза консалтинг агенције ,,ГЦИ“, која ће посредовати у ,,продаји пасоша“, стоји ,,трговац држављанствима на велико“, Уве Цирбес, који је сам прибавио српско држављанство и посредовао у овој “трговини“ у бројним државама и то: Молдавији, Републици Вануату, Доминикани, Србији, Малти, Сјеверној Македонији и сада – у Црној Гори.

Упркос упозорењима домаће и стране јавности на опасност овакве праксе, из Владе је саопштено да ће продаја пасоша ,,поспјешити отварање нових радних мјеста“. 

Секретаријат за развојне пројекте Црне Горе је још у јануару објавио јавни позив за за: агенте за посредовање ради реализације посебног програма улагања од ,,посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе Горе“ и агенте за оцјену међународне подобности ради реализације посебног програма улагања од ,,посебног значаја за привредни и економски интерес Црне Горе Горе“.

Фото: printscreen

Прошла је деценија од како је корумпирани бивши премијер Тајланда добио црногорско држављанство по скраћеном поступку, иако је у том моменту био кривично гоњен у родној земљи због корупције и свргнут са власти након војног пуча 2006. године, а црногорски МУП је тек након вишемјесечних притисака признао да је Шинаватра постао Црногорац.

Након што је практично била приморана да изађе у јавност Влада је тајландског криминалца јавно представила ,,лицем од посебног значаја за економски интерес Црне Горе“, а тадашњи шеф црногорске дипломатије Милан Роћен рекао да је додјела држављанства бившем тајландском премијеру, у свијету познатом само по криминалу и милионским проневјерама, ,,побољшала углед Црне Горе у свијету“.

Шинаватра, чије је богатство по Форбсу 1,9 милијарди долара, добио је црногорско држављанство прије десет година, а његова компанија Глобал ТС Монтенегро је 2017. за 24 милиона евра купила југоисточни дио острва Свети Никола, познатијег као Шкољ и планира девастацију овог нетакнутог, јединог преосталог, будванског локалитета.

Прича о Шинаватри је актуелизована од како је ступила на снагу одлука о додјели тзв. економских пасоша, а недавно још више након што је сестра Таксина Шинаватре, Јинглук, која се такође сумњичи за корупцију, крајем јуна ове године постала држављанка Србије.

Јинглук и Таксин Шинаватра

Српска влада је одлучила да Јинглук Шинаватри да држављанство 27. јуна позивајући се на одредбе закона по којима ,,странац може да добије држављанство Србије ако је то у интересу државе“, а дан касније рјешење је потписала српска премијерка Ана Брнабић.

Јинглук Шинаватра је посјетила Црну Гору 2013. године како би, по званичним најавама, потписала са црногорским званичницима потписала споразум о визним олакшицама између Црне Горе и Тајланда због наводне „привредне сарадње двију земаља“ и тада нагласила како је заинтересована за црногорско држављанство.

markovic pua
Петрос Статис, премијер Душко Марковић и Пол Пуа на отварању хотела Маестрал

Да се за црногорске пасоше углавном интересују свјетски криминалци блиски предсједнику Црне Горе показује и чињеница да је на исти начин пасош Црне Горе добио малезијски бизнисмен и играч покера Веи Сенг Пуа, који је 2014. био ухапшен у Лас Вегасу, а сада се, уз Рестис групу, сматра параваном за прање новца браће Ђукановић.

Такође, пасош је, на лични захтјев Ђукановића добио и некадашњи палестински министар безбједности Мохамед Дахлан, који је оптуживан за проневјеру десетина милиона долара из државних фондова, а палестинске власти држе одговорним и за смрт палестинског вође Јасера Арафата.

Мило Ђукановић и Мохамед Дахлан

Такође, други глобални случај у којем се спомиње Дахланово име јесте убиство саудијског новинара Џемала Кашогија прошле године у Конзулату Саудијске Арабије у Истанбулу, пише Недељник.

Турски лист Jени Сафак, близак турским властима, објавио је да је Дахлан наводно имао улогу у слању четворице сарадника који су „имали задатак да уклоне трагове убиства Кашогија“.

Прочитајте још:

Богдановић принуђен да реагује: Пријава против организатора великоалбанског пира на обали Цијевне (ВИДЕО)

 

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “100000 и клик, клик, ентер: Честитамо, постали сте држављанин Монтенегра!

  1. Добродошли кући свјетска фукаро, криминалци, вуцибатине, пропалице, лопови, убице…

  2. hahahaha bijeda od MONTENEGRA.Svaka lopina,ubica,krimos,narko bos mogu srati,krasti i pisati se po Monteneegru.Kakva vlast takav Montenegro.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *