Насловна Мозаик 10 савјета: Начин на који пијете воду може озбиљно промијенити ваш живот

10 савјета: Начин на који пијете воду може озбиљно промијенити ваш живот

0
ПОДИЈЕЛИ

Пијење воде је више од самог наслањања стаклене чаше на усне и гутања. С мало више освештености, начин на који пијете воду може озбиљно промијенити ваш живот.

voda

Неки ће се ријешити масивног подригивања после јела, а неки болног осјећаја ситости и надутости након јела. Све то може доћи с малим, једноставним промјенама.

Погледајте 10 ајурведских начина да пијете воду:

– Прије свега, сједите и попијте чашу воде (баш као што бисте требали да сједнете кад једете).

– Узмите гутљај, немојте испијати цијелу чашу. Мали гутљај, гутање, дисање. Поновите.

– Пијуцкајте воду током дана. Ако прогутате превише воде одједном ваше тијело заправо не упија ту течност. Већина тога само прође кроз вас.

– Температура воде треба најмање бити собна. Топло је увјек боље. Хладна и ледена вода дословно гаси вашу ватру за варење.

– Након јела попијте само мали гутљај воде. Ако пијете превише док једете, у стомаку неће бити довољно простора за варење. Запамтите ово правило: испуните желудац 50% храном, 25% водом и оставите 25% празног простора за процесе варења.

– Из истог разлога, не пијте пуно воде прије или након оброка. Као што смо већ рекли – испуните стомак 50% храном, 25% водом и оставите 25% празно.

– Пијте кад сте жедни. Жеђ је природни порив који треба послушати. То значи да тијелу треба вода.

– Што се тиче количине, ми смо сви различити, различитих величина с различитим дијетама и начинима живота. Универзално правило од осам чаша дневно се једноставно не може примјенити на свакога. Наравно, чудесно људско тело има сопствени уграђени мерни механизам: жеђ. Ако сте жедни, пијте воду. Када слушате сигнале жеђи и пијуцкате воду током дана имаћете праву мјеру.

– Ваш урин је још једна провјера је ли ваше тијело довољно хидратизовано. Уколико је бистар и боје сламе ваше тијело је примило довољно воде. Ако је тамножут, треба да пијете више.

– Ваше усне су још један показатељ. Ако су суве, вјероватно је ваше тијело дехидрирало.

Важно је правило да постанемо свјесни онога што једемо и пијемо и ослушкујемо сигнале тијела. Немојте занемаривати жеђ.

Било да се ради о једењу, пијењу, купању или безброј других природних понашања којима никад нисмо пружали неку посебну пажњу, предивна наука ајурведе нас учи идеалном начину како да то учинимо како би се осјећали што је боље могуће.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here