ИН4С

ИН4С портал

Појава Едварда Сноудена јако је важна за људе у Србији

1 min read

Edvard-Snouden-1

СРБИЈА је земља која је преживела много тога у последњих двадесет и пет година. Распала се велика и поштована држава у којој се она налазила, а западне силе су консензусом кренуле на њу и на српски народ у целини.

Уведене су јој вишегодишње санкције, два милиона Срба је остало да живи ван граница Србије, 1995. су бомбардовани положаји Срба у Босни и Херцеговини, а исте године у две акције хрватска војска је протерала неколико стотина хиљада Срба. Затим се десио сукоб на Косову који је резултовао вишемесечним бомбардовањем државе тако да су уништавани инфраструктурни објекти и коначним отимањем Косова које је резолуцијом 1244 Савета безбедности извучено из реалне јурисдикције Србије.

Уморни, разочарани грађни Србије побунили су се 2000-те године сматрајући да ће сменом Милошевића отворити једно ново поглавље за себе и за читав народ. Уместо тога добили су наставак пропадања, деиндустријализацију земље, распродају најбољих предузећа и природних ресурса, те коначно драматично задуживање. Готово сви учесници тадашњих протеста нису знали да су тек инструментализовани пешадинци за спровођење онога што ће постати прва обојена револуција.

Србија је данас нека врста полупротектората земаља NATO пакта. Иако је огромна већина народа против учлањења у NATO, врши се страховита пропаганда за његову популаризацију, и по неким најавама Србија би већ за две до три године могла да постане чланица те војне алијансе.

Док је обичан народ окренут према Русији, осиромашена земља је под разним врстама притисака и уцена од стране међународних финансијских институција, а елита је углавном у служби западних наредбодаваца.

Отуда је појава Едварда Сноудена страховито важна за људе у овој земљи. Овај младић који је радио за безбедносне службе своје земље, схватио је да су оне постале инструмент у рукама играча који раде и против интереса сопственог народа. Јавна је тајна да су многе америчке службе давно престале да штите интересе грађана своје домовине, већ да су постале нека врста одрођене глобалне мафије која служи предаторским корпорацијама и њиховом профиту. Штавише, оне су у том циљу максдимално прошириле и злоупотребиле могућност деловања и према сопственим грађанима, али као што видимо и према највишим функционерима великих, чак и савезничких сила.

У Британији траје прави рат између Камеронове владе и новинара, при чему Гардијан предњачи у објављивању Сноуденових материјала. Испоставља се да су многи од тих материјала крајње контроверзни па и противзаконити. Но Камерону смета објављивање тих списа, а не оно о чему они сведоче.

У Србији је посебно регистрована чињеница да је Сноуден прибежиште нашао у Москви. Упркос негодовању Вашингтона и делимичном захлађењу односа, случај Сноуден представља велику победу Русије и један од најзначајнијих сегмената њеног подизања угледа у свету. Разочарани амерички обавештајац слободу и мир налази у Русији одакле наставља да објављује сведочења о лицемерју и противзаконитом деловању служби своје земље. Штавише, он нуди разне документе који разоткривају преварно деловање америчких служби у разним случајевима.

За оне који су још од педесетих навикли да слушају приче о Западу као прибежишту слободе и Истоку (СССР а затим Русија) као о симболу ауторитаризма, шокантно делује чињеница да у Русију беже Сноуден или Депардје. Сноуден показује да је побегао од пузајућег тоталитаризма, а Депардје од комунизма који Оланд покушава да уведе у Француску: на највише зараде наплаћује се порез и до 80%!?

Све ово постаје још заразније ако се посматра огромна руска победа у случају Сирије. Више од две и по године легална власт опстаје и захвљујући руској помоћи. Упркос бројним сумњама, Русија је до краја одиграла поштено према свом савезнику Асаду и спречила већ планирано бомбардовање и понављање сценарија из Либије.

Шокатно је како је добијен медијски рат око наводне употребе хемијског оружја која је требало да изазове војну интервенцију NATO-а по сценарију који је виђен у Рачку 1999. и након ког је NATO почео да бомбардује Србију. Путин је у правом тренутку пласирао свој ауторски текст у водећим америчким новинама и зауставио бруталну кампању која је требало да уследи.

Када су Американци и после тога наставили да шаљу своје трупе пред Сирију, Русија је до краја устала у одбрану свог легитимитета. И она је послала своје крстарице и показала спремност да и војно помогне у спречавњеу агресије на Сирију. Ово комбиновање меке и тврде моћи доживело је свој климакс када је сам Путин понудио америчкој страни стратегију за излазак својим планом за уништавање сиријског хемијског оружја. Чини се да су га амерички политичари једва дочекали бирајући овог пута да штите итересе свог народа  а не корпорација.

Ако је тачно да је Асанжово објављивање Викиликс-депеша послужило Американцима као увод у талас арапског пролећа, чини се да је Сноуден имао супортан ефекат постајући весник стварног мултиполаризма који ће свету донети равнотежу, а малим народима попут српског понудити некакву наду за будућност. Отуд у Србији највећи медији извештавају о Сноудену врло штуро, док је он постао прави херој на порталима и у блогосфери.

Пише: др Миша ЂУРКОВИЋ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “Појава Едварда Сноудена јако је важна за људе у Србији

  1. opasno je to sto radite jer i najveca kukavica moze da uradi ono sto i veliki junak,mnogo ste neke stvari podcijenili,mnogo ste oko vas okupili pizda ne organa nego ljudie sa karakterom pizde,a u okruzenju tih umova vama je lijepo,modza i jeste,ali razmislite mozda neko nema novca da kupi djeteu pantalone,ili neke patike ,ne ove cuvene nego bicne sto kazu falsifikovane,mozda neko hoce da zakrpi cipele,ali nema gdje.
    vi nijsete vasim sitemom obrazovanja predvidjeli da neko hoce da bude i obucar,vase cipele dolaze avionom iz Italije,nekada ste kupovali od onih koji su krali po italiji,sada su oni vasi atasei za stampu i propagandu.
    Ima majka koja mozda ne moze da doji treba joj da kupi hranu za dijete,odakle ako neradi ,a otac prima od biroa 30 evra,zamislite tu porodicu ili spustite stakla -zamracena iz vasih audija pa pogledaj akom nece da znas,ili mislis da te lazu.
    Mozda neko ima platu koliko vi dajete za sminku i mirise vasim dagim suprugama,mozda neki ljekar mora da vrsi operaciju sjutra a dijete nema novca za eskurziju,kao ce on da radi a nema novca za osnovne stvari,mozda piloti nijesu primili platu a lete i voze avione,i tolke ljude drze u svojim rukama.
    Mozda nekome umre neko a nema novca za sanduk,ili se radjaju a radjau ali nema novca za pelene i krevetic.
    Blago vama vi sa time namate problema,blago vasim najblizima koji to sve gledaju i ponosno se dice vama i vasom upravom,samo napred moci sto brze trcite bre cete doci tamo gdje ste naumili,neka je sa srecom.

  2. in4s,mora angazovati ovog odbjeglog i hrabrog Amerikanca,navalila braca pa ruse li ruse,imaju pravo zasto Srbi da se cuju,ko su oni -nasi djedovi ili ponekima ocevi,i ova minorna mannjina od 40% Ustavno a stvarno 70%.
    Jadni ste i dobro jadni,u pocetku ste jedni druge spijunralim i snimali da bi ste se kasnije ucjenjivali ako ko ne slusa.
    Sada javno govorite kao podplacujete birace,jer nema ko da vam se suprostavi,ali sama cinjenca da svaki dan rusite ovaj portal dovoljna je da se i narod uvjeri koliko ste sigurni u vasu „demokratiju“.
    Cijena jednog glasaca je kako vidmo pala ispod cijene jednog magarca,sada je dosla na vrecu brasna,vjerovatno ce za neke sledece izbore biti vrecu stocnog brasna,ko zna hoceli l biti brasna uopste.
    Ali kad je narod zadovoljan i veso neka vas glasa,kome zao srce mu puklo.
    Licno ne zavidim ljudima koji se dive svojim vodjama,ovako nesto nijesam vido nego kada se u Iranu biju po glavi od zalosti za Homeinijem ,ovdje je veselje u pitanju ,pa neka je srecno

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *