Насловна Политика Заветици угостили делегацију Јединствене Русије (ВИДЕО)

Заветици угостили делегацију Јединствене Русије (ВИДЕО)

1
ПОДИЈЕЛИ

Делегација Српског сабора Заветници, коју су чинили председник Стефан Стаменковски, чланови Председништва Милица Ђурђевић и Будимир Марковић и члан Главног одбора др Зоран Зечевић, одржала је са представницима Јединствене Русије заједничку конференцију за медије у седишту Заветника у Београду.

Руску страну представљали су заменик секретара Генералног савета за међународне односе, Сергеј В. Железњак, и његов саветник, господин Виктор Колбановски, директор Балканског центра за међународну сарадњу.
Теме конференције биле су јачање односа између две политичке организације, нарочито у светлу недавно покренуте кампање за усвајање Закона о војној неутралности Србије као и развој заједничке информационе сарадње.

Председник Заветника, Стефан Стаменковски, на почетку састанка изразио је руској делегацији саучешће поводом убиства руског амбасадора у Анкари и погибије војног хора “Александров”.

Господин Сергеј Железњак захвалио се председнику Заветника на срдачном пријему и добродошлици као и на речима саучешћа и поручио да Русија цени солидарност коју српски народ дели са руским народом у овим тешким тренуцима.

Стаменковски се захвалио Руској Федерацији и њеним политичким субјектима на подршци и искреном залагању да Република Србија сачува своју војну неутралност и безбедносни суверенитет.

Он је нагласио да смо сведоци покушаја да се од стране западних структура у земљи Србија насилно увуче у НАТО пакт чије су државе чланице учествовале у војној агресији на Србију и Републику Српску као и у окупацији Косова и Метохије.

“Војна неутралност и стратешка сарадња на пољу безбедности са Русијом мора бити окосница државне политике Србије у смислу очувања суверенитета”, истакао је Стаменковски.

Према његовим речима Закон о војној неутралности представља суштинску одбрану стратешких интереса Србије. “Неопходно је да се иницијатива за усвајање Закона о војној неутралности коју су Заветници покренули у сарадњи са Народним слободарским покретом, Народном мрежом као и истакнутим појединцима касније имплементира и у стратегију националне безбедности како би се јасно дефинисало да Србија мора инсистирати да БиХ, Македонија и Црна Гора такође задрже своје позиције неутралности што би сачувало безебдносне интересе Београда”, поручио је Стаменковски.

DSC 5273 Заветици угостили делегацију Јединствене Русије (ВИДЕО)

Он је нагласио да Заветници пружају пуну подршку идеји о формирању савеза војно неутралних држава на Балкану и концепту Б-4 иза којег је званично стало највише руководство руске државе. Он је такође истакао и да недавна набавка МИГ-ова 29 од Русије доприноси јачању одбрамбених потенцијала Србије, а тиме и јачању мира и безбедности на Балкану.

Сергеј Железњак поручио је да је иницијатива за усвајање Закона о војној неутралности најважније питање за заштиту безбедности Републике Србије. Он је нагласио да је неопходно да Србија преузме улогу лидера савеза војно неутралних земаља у региону, истакавши да Београд има пуну подршку Русије у напорима да очува своју војну неутралност и буде лидер у региону свих неутралних земаља.

Железњак је истакао да је заштита права Срба у региону од кључног значаја како би се сачували мир и безбедност на Балкану. Посебно је истакао да све стратешке државне одлуке треба да донесу грађани и да оне не смеју да буду наметнуте.

У погледу Руско-српског хуманитарног центра у Нишу Железњак је нагласио да је то једно од веома важних питања руско-српске сарадње. “Са обзиром да припадници НАТО трупа имају дипломатски статус поставља се питање зашто исти статус не добије и особље центра у Нишу”, рекао је Железњак. Он је истакао да без обзира на статус који буде имао Руско-српски центар ће и даље наставити да обавља своју мисију и доприноси јачању односа две државе.

Он се захвалио Заветницима на напорима које улажу у јачање руско-српских односа и нагласио да ће Русија учинити све да се сачувају мир и стабилност Србије и Републике Српске.

Железњак је на крају руководству Заветника и свим грађанима Србије пожелео срећне и успешне предстојеће празнике.

Стефан Стаменковски на крају је истакао да је за Заветнике била велика част да угосте делегацију Јединствене Русије, отворе кључне теме и као симболичан поклон руским гостима уручио икону Светог Јована Владимира као и ручне рукотворине које су симбол српске културе и традиције.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here