Насловна Друштво Вуковић: Саобраћајни систем у забрињавајућем стању

Вуковић: Саобраћајни систем у забрињавајућем стању

3
ПОДИЈЕЛИ

Саобраћај у Црној Гори је један од главних носилаца друштвено-економског развоја. Међутим, неопходна је усредсређеност на модернизацију саобраћајног система, стога је забрињавајућа ситуација у свим видовима саобраћаја, сматра члан Главног одбора Демократа Митар Вуковић.

mitar vukovic 409x272 Вуковић: Саобраћајни систем у забрињавајућем стању

Он је казао да Црна Гора има путну мрежу дужине од око 5.227 км, од чега 1.720 км чине магистрални и регионални путеви, а остало су локални путеви. Већина ових путева годинама чека на реконструкцију.

Осим што се налазе у лошем стању, постојећи путни правци нијесу безбједни. Свједоци смо великог броја саобраћајних незгода, нажалост са смртним исходима. Нарочито су учестале саобраћајне несреће на магистралном путу Подгорица – Колашин, путу који је један од најкритичнијих у Црној Гори„, наводи Вуковић.

Осврнуо се и на ситуацију и са регионалним путевима, чија санација је дуго најављена.

„Познато је и то да је наша земља једина на Балкану која нема аутопут. Прошло је скоро шест година од када је најављена градња аутопута Бар – Бољаре. Коначно, радови на изградњи аутопута почели су 11.05.2015 године. Иако је то приоритетна инвестиција, држава, односно, њени грађани ће се носити са енормним трошковима. Морамо истаћи да ни стање у главном граду није задовољавајуће. Главни проблем у Подгорици је неорганизованост градског превоза, тако да у главном граду преовладава саобраћајни хаос. Треба напоменути и да су путни правци у руралним подручјима запостављени. Годинама се апелује на проблем и обнову ових путева, али оспсобљавање путне инфраструктуре и даље је на чекању„, казао је Вуковић.

rupa na putu 409x254 Вуковић: Саобраћајни систем у забрињавајућем стању

Када је жељезнички саобраћај у питању најважнија пруга Београд-Бар, има огромни значај за привреду Црне Горе. Обнова ове пруге одавно се очекује. Такође учестала су и вишесатна кашњења на прузи Београд-Бар. Иако је ваздушни саобраћај развијен, два аеродрома у Црној Гори су недовољна. Потребна је модернизација и изградња нових аеродрома.

„Поред тога, непходно је стручно и савјесно управљање домаћом компанијом, јер досадашње лоше вођење довело је до великих дугова. Дакле, чињеница је да је саобраћајни систем у забрињавајућем стању. Стога, треба предузети одређене кораке, да би саобраћај био безбједан, да би достигао високе стандарде. Прије свега, оспособити постојеће путеве, а затим и фокусирати се на изградњу нових путева„, закључио је Вуковић.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here