Насловна Поглед Видовданска свечаност „Српског сокола“ на Цетињу 1914. г.

Видовданска свечаност „Српског сокола“ на Цетињу 1914. г.

1
ПОДИЈЕЛИ

Видовдан је један од најсветијих српских празника и најтежи дан у српској историји. Он је постао одредишна тачка за сва будућа покољења: јунаци су хтјели достићи јунаштво Милоша и других косовких хероја, сањала се освета Косова, и сваког вијека на црногорској капи додавао још један сунчев зрак: на тамној подлози короте за Косовом исписивала се нада.

Док је већина медија јуче не само у Црној Гори већ и у Србији прећутала Видовдан и бавила се земним а небитним темама, народ се сјетио свог дана – дана који је свет и уједно и рана.

Поред упорног прекрајања историје које се немилосрдно врши и овај народ чупа из свог коријена, ево једног подсјећања како се некада, за вријеме краља Николе обиљежавао Видовдан. Видимо како се организовала прослава Видовдана у краљевини Црној Гори 1914. г. у организацији удружења Српски соко на Цетињу.

Plakat proslave 1914g 281x409 Видовданска свечаност Српског сокола на Цетињу 1914. г.

Соколско друштво „Српски соко” основано је 1906. године, када је прашки предњак Виљем Кукец дошао је на Цетиње и организовао течајеве за предњаке за војску и за чланове Цетињског сокола, каже се на сајту Корени. Радило се на тјелесном, умном и моралном васпитању својих чланова у народном духу. Такође се преко гимнастике и витешких игара радило на очувању у младих Црногораца витешког духа њихових јуначких предака. 

Vidovdansaka Svecanost Srpskog sokola 409x263 Видовданска свечаност Српског сокола на Цетињу 1914. г.

Соколарско друштво „Српски соко“, каже се на плакати, прославља по први пут своју славу Видов-дан.

На плакати видимо да је у 9 сати предвиђен збор свих одјељења у Соколани у свечаним униформама, одакле ће се поћи са војним музиком на гробове умрлих рањеника, гдје ће се одржати „помен палим српским борцима у Косовској бици и борцима који падоше за освету Косова“.

У програму је предвиђен и јавни час а навече представа у Зетском дому, „Бој на Косову“.

Овако су Видовдан обиљежавали наши преци.

1 КОМЕНТАР

  1. 2
    0

    „Цетињски је ( српски ) соко сваки ( данас малобројни, као Ловћен горди, а ускоро надмоћно бројни, како је вазда у историји црногорској било) спреман вазда полећети кад опасност роду прјети, роду прјети…Његошевом роду!“ ( по народној пјесми )

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here