Насловна Политика УН: Израел незаконито срушио куће 77 Палестинаца

УН: Израел незаконито срушио куће 77 Палестинаца

0
ПОДИЈЕЛИ

Уједињене нације су оптужиле израелске власти да су ове недеље незаконито срушиле куће 77 Палестинаца, медју којима је и велики број деце, у припојеном источном Јерусалиму и окупираној Западној обали.

izrael1 УН: Израел незаконито срушио куће 77 Палестинаца

„У протекла три дана, 77 Палестинаца, од којих половину чине деца, остало је без крова над главом“, саопштила је Канцеларија УН за координисање хуманитарним питањима (ОЦХА) у синоћ објављеном саопштењу, преноси АФП.

Неке од демолираних објеката обезбедила је медјународна заједница како би подржала најугроженије породице, напомиње се у саопштењу.

Рушења која су резултирала присилним истеривањем и расељавањем, у супротности су са обавезама које Израел има у складу са медјународним правом и стварају беспотребну патњу и тензију. То мора одмах да престане“, упозорила је ОЦХА.

Канцеларија УН је додала да су срушене куће у источном Јерусалиму и дистриктима Рамала, Јерихон и Хеброн. У саопштењу се, такође, наводи да је Израел током 2014. године срушио рекордан број кућа у источном Јерусалиму и зони Западне обале која је под пуном израелском контролом, познатој као Зона Ц.

„Током 2014. године, према подацима ОЋА, израелске власти су уништиле 590 палестинских објеката у Зони Ц и источном Јерусалиму, раселивши 1.177 људи, што је највећи број расељених на Западној обали откако је ОЦХА почела да систематски прати ситуацију 2008.“, стоји у саопштењу.

ОЦХА није прецизирала колико је било кућа, а колико помоћних објеката медју уништеним грађевинама.

Израел наводи да се таква рушења изводе зато што су објекти изграђени без потребних дозвола за градњу, док Палестинци и групе за заштиту људских права тврде да се издавање таквих дозвола обично одбија, због чега су људи принуђени да граде куће без дозволе, закључује француска агенција.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here