Насловна Политика Украјина: Стигао крај за добровољачке батаљоне Десног сектора

Украјина: Стигао крај за добровољачке батаљоне Десног сектора

1
ПОДИЈЕЛИ

Украјинска власт донијела је одлуку о укидању добровољачких батаљона. Борцима који су припадали тим формацијама наређено је да предају оружје и напусте зону сукоба или да се прикључе регуларним војним и полицијским јединицама Украјине.

dmitri jaros 409x256 Украјина: Стигао крај за добровољачке батаљоне Десног сектора

Десни сектор је данас саопштио да је њиховим војницима наређено да под хитно напусте сектор „М“ који обухвата јужни дио фронта са Новорусијом у зони Мариупоља и Азовског мора. Ова организација је саошптила да је њеним припадницима дат ултиматум да ступе у регуларне јединице или да предају оружје.

Украјинска телевизија 24 објавила је да је ова Кијев и раније планирао да расформира добровољачке батаљоне али да је ту одлуку убрзао сукоб предсједника Украјине Петро Порошенка и тајкуна  Игора Коломојског који је финансијски помагао добровољачке батаљоне. Иста телевизија наводи да је ова одлука „крају предсједника Десног сектора Димитрија Јароша“.

Наиме, док већина добровољачких батаљона се већ налази под командом званичних украјинских служби, Десни сектор је дјеловао ван ланца командовања па је ова организација најтеже погођена овом одлуком.

semencenko 409x273 Украјина: Стигао крај за добровољачке батаљоне Десног сектора

Командант батаљона Донбас Семен Семенченко киритиковао је одлуку Кијева као и однос према Десном сектору. Семенченко је указао на коинциденцију да је и предсједник ДНР Александар Захарченко истовремено донио одлуку о разоружавању свих група које нису у саставу војних снага ДНР.

Јасно је да је ријеч о договореном потезу. Несхватљиво је да је неко пристао да повуче паралелу између терориста из ДНР и доказаних патриота из добровољачких батаљона„, рекао је Семенченко.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here