Насловна Друштво Уџбеници у Црној Гори из 1911: У ЦГ живе све сами чисти...

Уџбеници у Црној Гори из 1911: У ЦГ живе све сами чисти Срби

26

У уџбенику „Земљопис“, штампаном 1911. године у државној штампарији на Цетињу, писало је да у Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби, који говоре српскијем језиком“.

Аутори уџбеника који је био намијењен трећем разреду основне школе су Ђуро Поповић и Јован Рогановић, Срби из Црне Горе.

У уџбенику се наводи да Срба има око 300.000, те да су углавном православци, а има нешто и мухамеданске и римокатоличке вјере, „али треба знати да смо сви српскога поријекла и српске народности“.

„Осим Црне Горе, има још српских земаља, има још српских земаља у којима живе наша браћа Срби“, истиче се у уџбенику.

Наводи у уџбенику сведоче о насилној промјени и дискриминацији Срба у Црној Гори, чему смо свједоци и у актуелно доба, гдје црногорски режим доследно спроводи антисрпску политику.

26 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  CISTI I PRAVI SRBI, a ne ka neki melezi i mjsanci , koji sada NAMA drze slovo o Srpstvu a koliko juce nijesu ni znali sto je Srpstvo i Srbi.

  • 0
   0

   Ако и када нам дођу НАТО војници, у кукалом montenegru ће за неколико деценија живети управо неки мелези и мулати, рођени из грешних веза америчких војника и локалних жена…

  • 0
   0

   Tako je brate. Komunisti su nas unistili i obrukali. Svako normalan zna da su crnogorci cistokrvni srbi i da su vazda bili simbol srpske slave i slobode.

   svesti srpstvo samo na srbiju moze samo pogani gubavac.

 2. 0
  0

  Али мене је најјачи онај дио- сваки Србин у Ц.г. дужан је познати и љубити своју целокупну домовину-све српске земље… Уз све мане, имао је величине ниџо наш

  • 0
   0

   Meni je jaci onaj o Crkvi. A, muro? A, narod je bio ono sto je gospodar odredio, niko narod nije pitao, niti smo, u to vrijeme, imali svijest o naciji. Doduse, nemamo ni sad…

   • 0
    0

    Птрахињо, Масја и слични браћо рођена, нико вас не тјера да се изјашњавате оно што сте и што вам пише црно на бијело. Има још таквих па живе, не фали им длака с главе. Али, свима вам је поштено је рећи да не желите да будете Срби, него да лажете и да се довијате и измишљате којешта. Поштујте истину.

  • 0
   0

   Тако јеу Црној Гори било 1911. године, а онда су 1941. године дошли италијански војници са макаронама… Нормално је да је било свега, у мраку… Чистих Срба в

   • 0
    0

    @ g. ĐUKIĆ

    Možda ipak malo optimizma …
    NATO, baš on, vrnuće Novocrnogorca u Srbina iz Crne Gore, Crnogorca!
    “ Depresivni optimizam “ ovdašnjeg čovjeka uzrokuje ozbiljnu socijalnu pometnju u našem plemenu!
    Takav je čovjek podložan različitim uticajima i fiksacijama, posebno u onom najosetljivijem prostoru ljudske duše, u unutrašnjoj kontraverzi samorazumjevanja!
    G. Đukiću, veoma cijenim vaš angažman na ovom blogu, što mi daje pravo da i na vas plediram za više optimizma, koji nam je nužno potreban u danima koji slijede.
    Taj, kao i svaki drugi, svakog drugog, optimizam, obitava u iskustvima i sjećanju na sebe!
    … Kako je to jedan intuitivni proces suštinski neuslovljen saznajnom prirodom čovjeka, njegovim racionalnim percepcijama života i svijeta.
    Svaki se čovjek, prije ili kasnije, vraća sebi i svojim nadleđenim istorijskim iskustvima, koja su ta iskustva uvijek kolektivna, nikako lična!
    … Potreban je samo valjani okidač da ona naplave, i ona energija optimizma koja ta i takva sjećanja na sebe čini djelatnim i funkcionalnim.
    Zato ja i vjerujem da je ta “ vršna sila “ , sila koja “ preuređuje “ intuitivne procese sjećanja, inicijalno sadržana u prvoj natovskoj čizmi koja će kročiti na tle srpske Crne Gore!
    Kada bude belodano jasno, svima jasno,
    i našoj zalutaloj braći jasno, da čovjek sve gubi, ako je izgubio sebe!
    Nećemo morati da ih u to ubeđujemo …
    … Onda će se brzinom svjetlosti paliti crvjene lampice!
    Na nama je da sa optimizmom dočekamo taj trenutku, sa pozitivnom energijom, koja će našoj braći olakšati povratak sebi i učiniti ga poželjnim, logičnim i prirodnim!
    Nama, prije svega nama, a onda i njima!
    … Mi smo danas ono, što će oni poželjeti da budu sjutra!
    I biće, ako budemo pametniji.
    Ako nijesmo na kraj srca.
    Ako budemo otvoreni za njih, što je i naša dužnost!
    Obavjeza!
    A NATO , sam ga Bog šilje, baš on će zalutale vrnut’ sebi, vrnut’ Srbima iz Crne Gore, Crnogorcima!

  • 0
   0

   Sto ne pricas turski jadivoje, no „jezik“ sa 2 slova vam izmisljava podgoricka poturica 2006-te godine, sa NDH „sveucilista“. Svasta vi izucavate, osim onoga sto je ljudski.

  • 0
   0

   Камо те масја мој комшија из Таслиџе.Прими поздрав од брата Србина.И ти си си брат Србин само ога још ниси свјестан.

 3. 0
  0

  Oni čisti … Jednom oni najbolji, pa će opet!
  Koji jedini nijesu tulili vatru slobode u najljepšoj srpskoj Planini, visoko među zvijezde : Srbi iz Crne Gore, Crnogorci!
  … A i lijepo zvuči, jadi ga znali, ljepše ne biva!

 4. 0
  0

  – Вратити насилно отети статус службеног језика, српском језику,
  – коловање на српском језику,
  – формирање Савјета за школовање на српском језику, гдје би били укључени Матица Српска, Удружење српских књижевника, отпуштени професори српског језика.
  – да се штампа као обавезан уџбеник Земљопис књажевине Црне Горе,
  – откопати масовне гробнице по Словенији које су оставили „црвени црногорци“ и направити јединствену спомен костурницу за све невино страдале у Црној Гори,
  – увести италијански у службеној употреби, због потомака које су оставили италијански окупаторски војници,
  – вратити капелу на мјесто гдје је и била, док је нису због пара које је послао Ватикан преко дон Франциска срушили, противно Божијим и људским законима и противно аманету Његоша.
  А сви који су учествовали у рушењу капеле, или подржавају исто, само да их стигне клетва Његошева, ништа више.

 5. 0
  0

  +“Ова је драма почела на Косову.
  Љуба Ненадовић, иако и сам Србин, био је изненађен кад је видео у Црној Гори живу снагу косовске традиције, која је у тим брдима и после столећа била стварност, исто толико блиска и стварна као хлеб и вода. Намучене жене које су се одмарале поред бремена дрва на каменој ивици пута говориле су му о Косову као о својој особеној судбини и личној трагедији. „Наша је правда на Косову закопана“, говорили су људи резигнирано и не помишљајући да је траже другим путем до онога који им косовски завет налаже.
  Целокупна судбина свих људи била је тим заветом омеђена и управљана.
  Као у најдревнијим легендама, које су увек и највећа људска стварност, сваки је на себи лично осећао историјску клетву која је „лафе“ претворила у „ратаре“, оставивши им у души „страшну мисао Обилића“, да тако живе разапети између своје „ратарске“, рајинске стварности и витешке, обилићевске мисли. Црна Гора и свет који је избегао у њена брда били су квинтесенција тога косовског мистерија. Све што се у тим брдима рађало, долазило је на свет са рефлексом косовске крви у погледу.
  Ту је дакле почетак и Његошеве драме. Без овога би трагика Његошева живота била тешко разумљива. Његош је прототип косовског борца. И као песник, и као владалац, и као човек, он је чисто оличење косовске борбе, пораза и несаломљиве наде. Он је, као што је неко рекао, „Јеремија Косова“, и у исто време и активни, одговорни борац за „скидање клетве“ и остварење Обилићеве мисли. Тврђено је да се реч „Косово“ поред речи „Бог“ најчешће помиње у Горском вијенцу. Али нису само мисао и поезија предели за косовску традицију.

  Она је за Његоша живот сам.

  Она је исто тако предмет његове реалне и обазриве дипломатске преписке као што је предмет његовог главног песничког дела. У преписци са Русијом као и са Турцима, за њега је Косово један датум који утиче на све одлуке и решавање најконкретнијих питања. Формулишући своје захтеве, он почиње речима „од паденија нашега царства“. Он говори о Косову као о ма ком другом морално политичком аргументу, као о живом и пресудном фактору колективне и личне судбине.

  У службеној преписци, он пише Османпаши скадарском: „… кад су дивље азијатске орде наше малено но јуначко царство разрушиле, онда су моји предци и још неке одабране фамилије, које нијесу ту погинуле од Турака, оставили своје отачество и у овијем горама утекле“.

  У тим горама се „Крсту служи а Милошем живи“. И само у тој светлости разумљиви су судбина и дело Његошево. Уосталом, сви они који су му стајали најближе, као пријатељи или као непријатељи, схватили су га тако.
  Можда нико није показао да боље схваћа Његошеве намере и морално порекло свих његових настојања као Алипаша Сточевић, умни и несрећни везир на Херцеговини, кад је рекао о владици ову просту и дубоку истину: „А бога ми мога и дина, то је онај прави српски бан од Косова…“, Иво Андрић

  +Онамо, ‘намо!
  https://www.youtube.com/watch?v=74aKZNbtV68

  +Христос Анести
  https://www.youtube.com/watch?v=AKwizUzyj0I

  +
  https://www.youtube.com/watch?v=fx7fpZEvpuY

 6. 0
  0

  („Наводи у уџбенику сведоче о насилној промјени и дискриминацији Срба у Црној Гори, чему смо свједоци и у актуелно доба, гдје црногорски режим доследно спроводи антисрпску политику.“

  Pobogu valjda „u aktuelnom dobu“.)

  Pozdrav za svu bracu i sestre a posebno one na Kosovu i Metohiji!

  Srbija do Tokija!!!! :))))

 7. 0
  0

  DJE JE „KOMLEN“ZBIR ZATARSKI DA NAM „STRUCNO“OBJASNI KO JE SRBIN I KO NIJE?IZGLEDA DA SE PREJEO PARIZETA I JADAN ZASPAO U BEUTU!SAMO DA MU U SNOVE NE DODJU MENTORI DJIDO I MOSA!“KOMLENE „PROBUDI SE MRCO!

 8. 0
  0

  Novak adzic, sa NDH „sveucilista“ iskopava neke polu istine, izvlaci podatke iz konteksta, a najcesce falsifikuje podatke. Covjek prezire sve ono sto je 100% konkretno, opipljivo i ocigledno.
  Prosjecnom bezmozgom dukljanskom zombiju mogu oprostiti sto je glup i vjeruje takvim pricama, ali ne mogu da oprostim takve propuste nekome ko tvrdi da je naucnik i da se vodi striktno profesionalno i strucno. On je propagandista, ne istoricar. On je agent NDH.

 9. 0
  0

  Вала ти с бечићем дојади, почини мало. Рекох прије неђе, а није з горег да ти поновим, почињете да личите на дпс.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here