Насловна Друштво У Беранама промовисана књига карикатура Горана Шћекића

У Беранама промовисана књига карикатура Горана Шћекића

0
ПОДИЈЕЛИ

У Беранама је у оквиру манифестације „Културно љето“ промовисана књига карикатура познатог карикатуристе Горана Шћекића под називом „Овце“.scekic У Беранама промовисана књига карикатура Горана Шћекића

Књига је промовисана уз мултимедијалну презентацију око триста Шћекићевих карикатура за које се могло чути да представљају „барометар и савјест нашег друштва“.

Професор Драган Копривица рекао је да Шћекићеве карикатуре прозивају конретно и појединачно „али на људски начин“, стављајући до знања да нешто мора да се мијења и да овако не иде“.

„Шћекић је показао да је карикатура универзални језик који је лако разумјети, а вриједност Горанових карикатура огледа се и у томе да оне не носе мржњу и нетрпељивост и зато он траје и трајаће годинама. Горан има свој специфичан хуманистички угао који говори да се човјек смијехом мора узвисити изнада стварности. Смијех представља тријумф, побједу над свим животним проблемима и невољама“, казао је Копривица.

Књижевник Радомир Уљаревић је рекао да Шћекић има посебан микроскоп преко кога открива право лице стварности.

„Шћекић стражари над друштвеним промјенама и мора да их регуиструје у секунди. Мора да буде апсолутно приправан, тако да је он у сталној утакмици, у сталној трци са стварношћу. Иронијске реминесценције на друштвено уређење, на власт, оно што би као проста пародија могло бити плитко и што би могло бити кич, Горанове карикатуре изводе до нивоа умјетничког доживљаја“, рекао је Уљаревић.

Захваљујући се домаћинима у његовим родним Беранама, аутор је казао да се осјећа срећним што његове карикатуре изазивају смијех код људи различитих убјеђења и опредјељења.

„Видио сам у сали људе из различитих партија. То је показатељ да немам непријатеља и да људи немају мржњу према мојим карикатурама, јер ја само на критички начин промишљам и представљам стварност“, казао је Шћекић.

Шћекић је рођен у Беранама, а живи и ради у Подгорици. Карикатуром се бави од 1992. године и највише објављује у независном дневнику Дан. До данас је објавио преко десет хиљада карикатура. Бави се и стрипом. У Црној Гори је, како се могло чути, управо стекао углед зато што је карикатуру и стрип довео на ниво поштовања.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here