Насловна Друштво Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

1
ПОДИЈЕЛИ

Vesko Barovic i Milo Djukanovic Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

Тужилац за организовани криминал из Барија Кармело Рико саопштио је на суђењу за шверц цигарета преко Црне Горе да је тужилаштво у складу са законом прислушкивало оптужене црногорске и српске држављане, те да тај материјал у цјелости треба да буде дио доказног материјала.

Он је то рекао након што су адвокати окривљених Бранислава Брана Мићуновића, Веселина Баровића, Бранка Вујошевића, Душанке Јекнић Пешић и Андрије Драшковића јуче затражили од судије Кјаре Гофредо да одбаци транскрипте прислушкиваних разговора као доказ јер су њихови клијенти прислушкивани мимо закона.

Тужилац Рико се није формално изјаснио о овом захтјеву одбране, већ ће то урадити на идућем рочишту у Палати правде у Барију, 22. децембра ове године. Ипак, он је након што су адвокати окривљених представили свој захтјев, рекао да је тужилаштво у свему испоштовало законске процедуре, те да чињеница да су пресретали разговоре у страним земљама, а не само на територије Италије, не представља ништа спорно, јер су у тим страним земљама криминалне радње спроводили италијански држављани.

sverc cigareta Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

Око 20.000 страница прислушкиваних разговора које су водили Мићуновић, Баровић, Вујошевић, Јекнић Пешић и Драшковић, тужилаштво је доставило суду у Барију на почетку судског процеса, почетком прошле године. Тужилац Кармело Рико затражио је да се прислушкивани разговори преслушају у судници у току поступка.

На почетку јучерашњег суђења, Мићуновићев правни заступник Антонио Зека рекао је да нема никакве сумње да су истражни органи, упуштајући се у ове радње, прекшили закон, те да овај материјал не може бити узет као доказ у поступку. Зека сматра да тужилац нема правног основа да инсистира на транскриптима као доказу за своје наводе.

sverc gliserima Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

Адвокат Енрико Тућило, који заступа Јекнић Нешић, казао је да тужилаштво није имало овлашћење да наложи прислушкивање телефонских разговора у Црној Гори и Швајцарској јер су оне суверене државе и над њима Италија нема јурисдикцију. У питању је, како је рекао, класична злоупотреба овлашћења.

„Такво поступање је у супротности са принципима на којима почива наш правни систем и у то нема никакве сумње“, рекао је Тућило, иначе амбасадор Малтешких витезова у Црној Гори.

Тућило, који заступа и црногорског премијера Мила Ђукановића пред италијанским судовима, јуче је судији Гофредо доставио поднесак у коме образлаже зашто сматра да се ради о незаконитој пракси. Он је навео да су разговори прислушкивани скоро деценију, и да италијански истражни органи нијесу поштовали процедуре приликом пресретања телефонских разговора.

Dusanka Jeknic Тужилаштво Италије: Имамо 20.000 страница прислушкиваних разговора актера шверца цигарета

С друге стране, тужилац Кармело Рико казао је да су испуњене претпоставке да се процес помјери напријед, те да постоји велики број свједока које треба саслушати и докумената у које треба извршити увид како би били доказани наводи из оптужнице.

По оптужници, Баровић и Вујошевић су водили државно предузеће које је италијанској мафији омогућило да шверцоване цигарете пребацује у земље ЕУ Мићуновић и Драшковић су били задужени за сарадњу са злочиначким елементима из Италије, посебно, дајући им заштиту’ у Црној Гори, док је Јекнић-Пешић као шеф трговинске мисије Црне Горе у Милану давала логистику из Италије.

Највећи дио прислушкиваних разговора објелодањен је у прелиминарном истражном налазу италијанске Дирекције за антимафију (ДИА) из 2005. године, у коме је међу осумњиченима и име црногорског премијера Мила Ђукановића. У међувремену, поступак против Ђукановића је архивиран, јер он ужива дипломатски имунитет.

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here