Насловна Друштво Тридесет година од смрти Зорана Радмиловића (ВИДЕО)

Тридесет година од смрти Зорана Радмиловића (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Данас се навршава 30 година од смрти великана српског глумишта Зорана Радмиловића. Зоран Радмиловић је рођен 11. маја 1933. године у Зајечару, а преминуо 21.јула 1985. у Београду.

zoran radmilovic 409x277 Тридесет година од смрти Зорана Радмиловића (ВИДЕО)

По очевој жељи је уписао Правни факултет у Београду, да би касније студирао и на Архитектонском и Филолошком факултету у Београду, а упоредо је глумио у КУД „Иво Лола Рибар“.

Завршио је глуму на Академији за позориште, филм, радио и телевизију и од 1962 до 1968. наступао је у Београдском драмском позоришту где је углавном добијао споредне улоге.

Прву већу улогу добија сплетом срећних околности, када после одустајања Љубе Тадића 1964. године добија главну улогу у позоришној представи Атељеа 212 „Краљ Иби„. На филму је дебитовао 1962. у остварењу Јована Живановића „Чудна девојка„, а у каријери је имао више од 200 улога на филму.

Остао је препознатљив по улози Радована у представи „Радован трећи“ и своју последњу представу је одржао 9. јуна 1985 уз велике болове, али опет уз његову велику жељу представа је одржана до краја. Само три дана касније пребачен је у болницу из које се није вратио.

У Зајечару улица у којој се родио носи његово име, а од 1991. године се додељује награда „Зоранов брк“ на манифестацији „Дани Зорана Радмиловића“ установљеној у његово име.

Пре пет година, на дан Радмиловићеве смрти у Милешевској улици у Београду, постављена је спомен плоча у част Зорана Радмиловића у организацији Атељеа 212 и општине Врачар. Запослени у зајечарском позоришту, које носи његово име, данас ће положити цвеће на споменик Зорану Радмиловићу у Зајечару.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here