Насловна Насловна Трибина у Никшићу: Агресија НАТО-а ни данас не престаје

Трибина у Никшићу: Агресија НАТО-а ни данас не престаје

9
ПОДИЈЕЛИ

Tribina Ne u rat Ne u NATO 01 Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје

Незаборављањем агресије коју је НАТО савез реализовао над бившом СР Југославијом прије 16 година, народ Црне Горе и Србије спријечиће да њихове државе буду у низу оних које су потчињене од стране те Сјеверноатлантске алијанске, поручено је на трибини у Никшићу коју је организовао Мировни покрет „Не у рат – не у НАТО”, а која је почела минутом ћутања.

Ђорђе Аничић, потпуковник 3. ратног дивизиона 250. ракетне бригаде, која је 27. марта 1999. године изнад Београда оборила невидљиви Ф-117, нагласио је да два народа само заједнички могу спријечити улазак НАТО снага.

Tribina Ne u rat Ne u NATO 04 Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје

Кривицом претходних руководстава дозволили смо разарање и свели битисање на уске просторе. Дозволили смо да нама, бившим републикама Југославије, манипулише како ко хоће. Ширећи евоје економске интересе НАТО потчињава државе, а ми морамо да покушамо да једном заувијек објединимо снаге и тако уједињени кажемо „не” уласку НАТО-а”, казао је Аничић.

У вријеме бомбардовања 3. ракетни дивизион задужен за одбрану Београда био је једини који није претпио штету, а како је казао заставник у пензији Драган Матић, технички надмоћнију НАТО снагу надмудрили су промјеном тактике ратовања.

Како је оцијењено на трибини у Никшићу, с обзиром да агресија НАТО-а ни данас не престаје, двије државе такође морају мијењати тактику.

Tribina Ne u rat Ne u NATO 03 Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје

Предсједник Мировног покрета “Не у рат – не у НАТО“ Гојко Раичевић истакао је да би наопаки наум актуелне црногорске власти оставио и непоправљиво ружну слику у нашој историји, оскрнавило би се сјећање на жртве и прекинуле се вишевјековне везе са мајком Русијом.

У тренутку када већина аналитичара Европску унију назива Титаником, ми треба да одлучујемо између истока и запада. Свјесни смо да запад преко својих геополитичких маркетиншких агенција одавно спроводи кампању дубоког искорјењивања српског и руског елемента из Црне Горе. Дакле, идеја је да се у историјском бићу народа Црне Горе на било који начин истријеби сјећање на све што је српско, односно руско“, казао је Раичевић.

Tribina Ne u rat Ne u NATO 02 Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје

Предсједник НВО за заштиту и планирање породице Марко Ковачевић сматра да је циљ владине НАТО пропаганде стварање грађанина без емоција.

Емоције које су базиране на непосредном искуству грађана Црне Горе са НАТО не могу се искључити. Обећавањем добара и повољних. околности које своје мјесто имају у будућности, што ће рећи у несигурности и неизвјесности, памфлетисти у Црној Гори пропагирају чланство у Алијанси, али непосредни односи, стечено искуство плаћеним животима цивила основа су још увијек, како они кажу, присутних емоција које ми у вези са НАТО имамо“, истакао је Ковачевић.

Старији водник 3. дивизиона Ђорђе Малетић говорио је о истини која се годинама након агресије немилосрдно ширила Србијом и њеним окружењем. Проглашени су за најуспјешнију јединицу која је свом батаљону донијела и Орден народног хероја, али поред тог одликовања нема фотографије оних који су га завриједили.

f117a 3 Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје

У прилог тој „истини” он је навео примјер њиховог некадашњег командата Золтана Данија, који је чак отишао у Вашингтон и снимио филм са пилотом обореног авиона.

Грлио се са убицом, јер како другачије назвати тог човјека који је сијао бомбе, убијао нашу дјецу, разарао градове, остављао тихог убицу у виду бомби са осиромашеним уранијумом који ће и у наредним годинама односити животе нас и наше дјеце“, казао је Малетић.

Tribina Ne u rat Ne u NATO 05 Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје

На трибини се бројним Никшићанима обратио и мајор Борис Стоименов, који је до детаља испричао шта се у вечерњим сатима 27. марта 1999. године дешавало у кабини посаде 3. дивизиона у Шимановцима.

9 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Lako je sa vama Srbi, svi se vasi „problemi“ identitetske prirode rijese sa 100 evra. EVo kako vam je perjanica klerofasizma, sadasnji Putinoljub i donjeckofil Dobrilo Dedeic pricao 2006. Sve URA za NATO hehhehee 🙂

  %name Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престајеnvqq2x Трибина у Никшићу: Агресија НАТО а ни данас не престаје“ alt=“aa“ />

  • 0
   0

   Za ove sa slabim vidom 🙂

   МИНА: 6. новембар 2006.

   Функционер Српске народне странке (СНС) Добрило Дедеић оцијенио је данас да улазак Црне Горе у НАТО нема алтернативу.

   Дедеић је у оквиру дијалога о уласку Црне Горе у НАТО алијансу, који је организовао Нансен дијалог центар, казао да је став СНС-а да Црна Гора треба да се интегрише у европске и евроатланске структуре.

   ”Потребно је што прије отворити причу на ту тему како би се постигао консензус. Треба обратити пажњу какви су амбијентални услови, и је ли власт својим потезима створила или отежала услове за интеграције”, рекао је Дедеић.

   Он је казао да из утицајних руских кругова долазе јасна противљења уласку Црне Горе у НАТО, и цитирао главног савјетника руског Министрства спољних послова Јурија Бичкова кога ”чуди намјера Црне Горе да уђе у НАТО алијансу” и који сматра да она треба да остане неутрална.

   Дедеић је оптужио црногорску власт да, захваљујући њој, 30-40 одсто економских ресурса припада Русима, тачније руским олигарсима, и да је руски капитал створио одређену пословну инфраструктуру у Црној Гори.

   ”То отвара питање да ли је актуелна већина у Црној Гори направила коректан стратешки пут којим би она могла да крене према НАТО пакту, с обзиром да наведене чињенице отварају простор за утицај Русије приликом доношења таквих одлука”, сматра он.

   Дедеић је затражио од владајуће коалиције да ”појасни суштину зачкољица које у медијској сфери постављају утицајни политички кругови из Русије, и да одговори да ли то може бити сметња Црној Гори на путу ка НАТО-у”.

   Он је казао да се чланство у НАТО плаћа, али да је много важније оно што се тим чланством добија.

   Представник СНС-а поновио је да је улазак у НАТО неопходан, и да Црна Гора треба да има нестраначку, професионалну и добро обучену војску која би испуњавала услове за улазак у Алијансу.
   Дедеић је потврдио да је СНС 1999. године осудила интервенцију НАТО-а у Србији и Црној Гори и да је сматра агресијом, и додао да ће управо чланство у НАТО-у онемогућити да се тако нешто понови.

  • 0
   0

   Kada si ovo vec pronasao i Draza je bio saveznik Amerike i Engleske,pa i to stavi kao dokaz za neprijateljsko dejstvo,bilo bi realno.I odgovornost za bombardovanje 1999.
   Hajde sjasi

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here