Насловна Издвојено „Трг од ћирилице“ – празник српског језика и културе (ФОТО)

„Трг од ћирилице“ – празник српског језика и културе (ФОТО)

4
ПОДИЈЕЛИ

Синоћ је у порти храма Св. архангела Михаила у Херцег Новом, одржано уводно вече „Трг од ћирилице“ посвећено Св. Петру Другом Петровићу, Ловћенском Тајновидцу.

У име организатора ове највеће и најсадржајније манифестације, која је посвећена очувању српског језика и ћирилице, присутне је поздравио старјешина храма на Белависти, протојереј Никола Тодоровић.

trg od cirilice 1 307x409 „Трг од ћирилице“   празник српског језика и културе (ФОТО)

„Ова манифестација није довољна сама себи. Она мора да потврди ово сабрање. Да потврди и пренесе не само на следећу годину оно што ми желимо, него и да тај дух вјековни дух традиције пренесе нашим покољењима“ , рекао је отац Никола. Поручио је медијима и свима онима који прате дешавања на Тргу од ћирилице да се ова манифестација бори за очување правих европских, свесловенских, свеправославних вриједности.

„Много је посленика, много је оних који желе да ова манифестација опстане, зато је и опструкција некада природна и нормална, јер не бива свјетлости без неке борбе“, закључио је свештеник Никола Тодоровић.

trg od cirilice 5 409x230 „Трг од ћирилице“   празник српског језика и културе (ФОТО)

Поетско-музички дио програма је отворио пјесник Радомир Уљаревић који је истакао да је манифестација посвећена очувању ћирилице за веома кратко вријеме постигла велики углед.

„Трг од ћирилице је за само три године постао једна од најважнијих адреса институција културе, не само у Црној Гори већ и шире“, казао је Уљаревић. У прилог обиљежавању 170 година од објављивања Горског вијенца, Уљаревић је говорио и своје стихове посвећене Његошу.

trg od cirilice 3 230x409 „Трг од ћирилице“   празник српског језика и културе (ФОТО)

Мр Александар Павловић, професор музике и оснивач етно групе „Ива“ говорио је о музичкој традицији и предању као надахнућу. Павловић је рекао да сви они који желе да се баве музиком могу слободно да крену од српске народне, традиционалне музике, и да ће у том музичком правцу много научити.

trg od cirilice 6 230x409 „Трг од ћирилице“   празник српског језика и културе (ФОТО)

„Српски фолклор је изузетно богат, како по мелодици, тако и по ритму. У српској музици постоји чак преко 7000 музичких записа који се не изводе“, казао је Павловић.

У наставку вечери наступила је етно група „Ива“ из Добоја која је најпознатији извођач српске традиционалне музике. Једночасовни концерт у којем је уживала публика али и сами извођачи, започео је Химном Светом Сави.

trg od cirilice 7 409x230 „Трг од ћирилице“   празник српског језика и културе (ФОТО)

У оквиру програма уприличена је и изложба уникатних експоната и антиквитета етно домаћинства „Драгутиновић“ из Бандића.

trg od cirilice 307x409 „Трг од ћирилице“   празник српског језика и културе (ФОТО)

Овогодишња манифестација „Трг од ћирилице“ програмски ће се базирати на обиљежавање неколико јубилеја: 170 година од штампања Горског вијенца, 1190 година од рођења Светог Кирила Солунског, 580 година од рођења деспота Стефана Лазаревића и 330 година од ослобођења Херцег Новог од Турака.

„Трг од ћирилице“ који се одржава од 2. до 28. августа у Херцег Новом, отвориће вечерас, 3. августа, у 21 час, у порти цркве Св. Спаса на Топлој Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

(Оливера Балабан, mitropolija.org)

ПОДИЈЕЛИ

4 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here