Насловна Друштво Свијетли ликови жена српске историје – Света Анастасија, мати Светог Саве

Свијетли ликови жена српске историје – Света Анастасија, мати Светог Саве

0

Ana-i-Stefan-Nemanja

Немањићи су српска средњовјековна династија која је владала Србијом од XII до XIV вијека. Династија је названа по Стефану Немањи.

Ана Немањић, у монаштву Анастасија, била је жена Стефана Немање, великог жупана Рашке, родоначелника владарске династије Немањића и твораца моћне српске државе у средњем вијеку. Сматра се једним од најзначајнијих српских владара и заједно са сином Савом, једним од утемељивача Српске православне цркве, која га слави као Светог Симеона Мироточивог. Доба владавине Стефана Немање представља преломни период у историји и култури Срба.

Зна се да је Ана Немањић била племкиња, али се не зна њено тачно поријекло. Доментијан у ,,Житију Светих српских просветитеља Симеона и Саве казује за мајку Светог Саве да је била велика кнегиња, кћер цариградског императора Романа“.

Ово су поновили протојереј Сава Петковић и архимандрит Јустин (Поповић). Роман IV владао је у периоду 1068-1071, па је немогуће да јој је он био отац. Мавро Орбин за њу каже да је ћерка босанског бана, вјероватно је замјењујући са женом Мирослава, кнеза Захумља, а сестром бана Кулина. Неки истраживачи наводе и да је била кћерка Стефана Борића, иако не постоје извори који би то доказали.

У браку са Стефаном Немањом имала је три сина и двије кћерке: Стефана, Немањиног наследника, Растка – Светог Саву, Вукана, владара Дукље (1190-1208), Јефимију, која се удала за владара Солуна, непознату кћерку, која се удала за Тихомира, племића из Скопља, са којим је добила сина, бугарског цара Константина I.
studenica01
Немања се замонашио са супругом Аном у цркви светих Петра и Павла у Расу и том приликом су узели монашка имена Симеон и Анастасија. Прву годину свог монашког живота провео је у манастиру Студеници, да би се у јесен 1197. године придружио свом најмлађем сину монаху Сави на Светој гори. Тамо је, заједно са њим, уз дозволу византијског цара, оживио запустјели манастир Хиландар 1198. године.
Sveta Anastasija
Ана Немаwић је добила монашко име Анастасија по Анастасији Сремској. Преминула је 22. јуна 1200. године. Сахрањена је у припрати манастира Студенице. Њене мошти почивају у манастиру Студеници.

Српска православна црква слави је 22. јуна по црквеном, а 5. јула по грегоријанском календару.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here