Насловна Политика Страх од напада на КиМ, приправност на највишем нивоу

Страх од напада на КиМ, приправност на највишем нивоу

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар за локалну самоуправу у косовској влади Љубомир Марић изјавио је да се напади на Србе на Космету настављају, да то забрињава и плаши, те да је приправност полиције на највишем нивоу.

pristina 409x242 Страх од напада на КиМ, приправност на највишем нивоу

Марић је рекао да су на јучерашњој седници косовске владе осуђени напади на Србе који су се десили у претходном периоду и затражено енергичније деловање надлежних институција.

Затражано је веће присуство косовске полиције, брже и ефикасније проналажење починилаца и њихово кажњавање, рекао је Марић.

„То је оно на чему ћемо наставити да инсистирамо док не буде резултата“, рекао је Марић гостујући на РТС и подсетио да се од почетка године догодило између 60 и 70 напада на српску имовину и Србе – од тога 20 напада у општини Исток, око 25 напада у општини Клина и 20 напада у општини Пећ.

Недавно се догодио напад и у Гораждевцу у којем је повређен Албанац, припадник косовске полиције, подсетио је он и указао да су захтевали енергичније наступе институција, полиције на првом месту.

Очекујемо да се повећа број припадника полициије у овим срединама као и укључење више припадника Срба у косовску полицију, чиме ће се повећати поверење између грађана„, навео је он.

Према његовим речима то су конкретне мере које ће створити услове за правосуђе и тужилаштво да дође до процесуирања и притварања оних који врше криминална дела.

Имајући у виду да се све више говори о постојању радикалних исламиста на Космету и да је недавно ухапшено пет особа под сумњом да су спремали терористички напад – тровање Грачаничког језера, Марић је истакао да је то подиглно ниво страха на Косову и Метохији.

То је додатно уплашило Србе, као најслабију групацију, али страх је присутан и код Албанаца, рекао је он и додао да је полиција подигла приправност на највиши ниво.

Припадници полиције носе и панцир прслуке а појацана је и контрола возила, тако да цела ова ситуација додатно усложњава проблеме које Срби имају и ми са међународном заједницом инсистирамо да њихово присуство буде далеко веће у овим срединама и да више пажње обрате на српску заједницу„, рекао је Марић.

На питање како је схватио изјаву шефа грчке дипломатије Никоса Коцијаса да ће Атина подржати учлањење Косова у међународне организације и да ће ускоро бити отворена кацеларија Косова у грчкој престоници, Марић је рекао да ће на то реаговати када се буде знало да ли је то став владе у Атини или став тог министра.

Када будемо знали који је заиста став владе у Атини по том питању онда можемо да коментаришемо изјаву министра, који је члан владе, међутим да ли је то и став владе, то ћемо да видимо„, рекао је Марић.

Поводом тврдњи Приштине да ће до 1. октобра бити укоњен Парк мира и мост у Косовоској Митровици бити отворен за саобраћај, Марић је нагласио да тренутно нема договора по том питању.

Он је подсетио да је прошле године договорено да нема једностраних потеза и да док не буде заједничког договора шта ће да се ради са мостом било би неодговорно давати било какве изјаве и лицитирати са било каквим датумима.

„Тренутно нема договора по питању моста и било какав једнострани потез угрожава процес разговора са једне стране а са друге упућује на ситуацију могућих сукоба и кофликата. То сигурно није у интересу никог од нас, јер грађани су и овако доста уплашени, превише је проблема и потпуно је непотребно стварати нове. Зато међународна заједница инсистира на процесу који ће договором довести до компромиса“, рекао је Марић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here