Насловна Друштво „Слободно српски“ најгледанија емисија на неслободном Космету

„Слободно српски“ најгледанија емисија на неслободном Космету

3
ПОДИЈЕЛИ

budimir nicic u studiju emisija slobodno srpski „Слободно српски“ најгледанија емисија на неслободном Космету

На територији Космета, изузев  у неалбанским срединама, српским језиком се не може слободно говорити  ни након деценију и по од доласка КФОР-а и УНМИК-а  и успостављања међународног протектората над покрајином. Српски нарочито није популаран у Приштини, гдје данас живи свега 17 Срба. Али зато, и те како јесте у непосредној близини главног града српске покрајине.

Наиме, у Чаглавици, још увијек већинској српској средини, гдје Срби упркос бројним недаћама надљудским напорима опстају и поред силних притисака да оставе своју земљу и куће, или  у најбољем случају имовину продају Албанцима, у условима не баш примјереним друштву које тежи да постане цивилизовано, више него запажено дјелује и унапређује се продукција односно српски медијски систем познат као Медија центар – Чаглавица. Њиме руководи новинар Будимир Ничић, који је уједно и уредник и водитељ популарне ток шоу емисије „Слободно српски“ која се већ три године емитује сваке недјеље на каналима српске „Независне ТВ Мреже“, на телевизијама –  „Мир“ у Лепосавићу, „Мост“ у Звечану, „Херц“ у Штрпцу и „Пулс“ у Шилову.

„Слободно српски“  је доступан и гледаоцима јавног емитера на Космету– Радио Телевизије Косова, а већ неко вријеме емитује се и на каналу Б92 Инфо.

Да је међу српским и другим неалбанским живљем на неслободном Космету „Слободно српски“ најпопуларнија телевизијска емисија са политичким садржајем говоре и подаци релевантних међународних организација које су истраживале њену гледаност.

budimir nicic u sredini sa ekipom koja realizuje emisiju slobodno srpski „Слободно српски“ најгледанија емисија на неслободном Космету

На сјеверу покрајине је чак 57 посто испитаника истакло да је ток шоу Будимира Ничића “Слободно српски” који реализује екипа Медија центра у Чаглавици политички програм који се најчешће гледа. Истраживањем су обухваћени Срби у Косовској Митровици, Лепосавићу, Звечану и Зубином Потоку. У продукцији чаглавичког Медија центра до сада је реализовано и емитовано 136 емисија „Слободно српски“, на које је њихов аутор, како каже, веома поносан.

-Трудимо се да произведемо што квалитетнији телевизијски програм по савременим стандардима ТВ продукције, али на првом мјесту желимо да то буде аутентичан медијски производ који ће одговорити на најчешћа питања и проблеме које има српска заједница на Косову и Метохији – каже уредник и  водитељ емисије „Слободно српски“  Будимир НИчић, који је недавно, као дописник Гласа Америке,  добио и награду Тима Уједињених нација на Косову за најбољу ТВ причу о сиромаштву.

Без обзира на оштру конкуренцију из Београда, додаје наш саговорник и колега, српске телевизије на Косову и Метохији, уједињене у „Независну ТВ  Мрежу“, двоструко су гледаније него прије три године.

Сваки пети становник покрајине  је гледао више од десет емисија „Слободно српски“, која се емитује од октобра 2010. Године, а њен аутор каже да је емисија гледана и на интернету.

  • На јутјубу смо до сада имали више од 125 хиљада прегледа, а на нашем сајту више од  65.000. С обзиром да се ради о емисији која постоји само три године резултати истраживања су премашили очекивања Медија центра који реализује ову емисију, каже Ничић.

Исто истраживање показује да српске телевизије, и међу Србима и Албанцима имају далеко већу гледаност него Радио телевизија Косова (РТК),која емитује искључиво програм на албанском језику. Заниљмив је податак да РТК гледа мање од 1 одсто особа на КиМ сцих националности. Укупно, програми српске „Независне ТВ Мреже“ четврти су по гледаности, иза Радио телевизије Србије, Пинка и Прве ТВ, показује истраживање спроведено у 16 општина на Косову и Метохији, на узорку од 1.200 испитаника, и јужно и сјеверно од Ибра.

3 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here