Насловна Политика Шест НАТО центара: Одавде ће Запад држати Русију на нишану

Шест НАТО центара: Одавде ће Запад држати Русију на нишану

2
ПОДИЈЕЛИ

НАТО ће у предстојећим месецима успоставити командне центре у шест европских држава, најавио је данас генерални секретар Алијансе Јенс Столтенберг у оквиру плана за реакцију на понашање Русије.

NATO trupe Шест НАТО центара: Одавде ће Запад држати Русију на нишану

Стварање снага за брзо реаговање најснажнији је корак НАТО за јачање одбране откада је Русија анектирала Крим

Ти центри ће образовати ланац командних центара за најављене снаге за брзо реаговање од око 5.000 војиника, о чему би детаљи требало да се усагласе на састанку министара одбране НАТО следеће недеље, пренео је Вол стрит џурнал.

Центри у Пољској, Румунији, Бугарској, Летонији, Литванији и Естонији ће такође омогућити везу између НАТО и оружаних снага тих земаља.

Столтенберг је на конференцији за новинаре у Бриселу такође тражио од чланица НАТО да повећеју издвајања за одбрану како би се парирало руском војном буџету.

Он је најавио да ће састати с руским министром спољних послова Сергејом Лавровим на маргинама безбедносне конференције у Минхену за две недеље.

„Посебно када су времена тешка, као сада, важно је састати се и разговарати о тешким питањима“, рекао је Столтенберг.

Командни центри деломично имају за циљ да упозоре Русију и потврде уверавање савезницима у НАТО који су све нервознији после агресивног деловање Русије у Украјини, наводи Вол стрит џурнал.

Стварање снага за брзо реаговање, које су осмишљене тако да могу бити ангажовне за два сата у случају ратоборних потеза непријатеља, најснажнији је корак НАТО за јачање одбране откада је Русија анектирала Крим и помагала побуњенике на истоку Украјине, додаје амерички лист.

„То ће бити највеће појачање наше заједничке одбране од краја Хладног рата„, рекао је Столтенберг.

jens stoltenberg main reuters Шест НАТО центара: Одавде ће Запад држати Русију на нишану

У сваком командном центу у шест источноевропских државе биће око 50 чланова војног особља из различитих чланица Алијансе. То је деломично и компромис између источноевропских чланица, које желе праве базе НАТО на својој територији, и других чланица које се уздржавају од изградње скупих постројења које би могле провоцирати Москву.

Командни центри ће бити отворени 2016. године када би требало да буду оперативне нове снаге за брзо реаговање, а до тада ће прелазни облик тих снага предводити Немачка, Холандија и Норвешка.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here