Насловна Политика Русија јача војне структуре на Криму (ВИДЕО)

Русија јача војне структуре на Криму (ВИДЕО)

0
ПОДИЈЕЛИ

Русија планира да појача војне структуре на Криму, Арктику и у свом најзападнијем региону Калињинграду, јавила је руска новинска агенција РИА Новости.

447694 ukrajina krim01f Русија јача војне структуре на Криму (ВИДЕО)

Агенција је пренијела данашњу изјаву начелника руског Генералштаба Валерија Герасимова.

Руски предсједник Владимир Путин потписао је у децембру Указ о новој војној доктрини Русије, пренио је Ројтерс.

Како је раније извијестио ТАС, у новој редакцији текста јачање војног потенцијала НАТО-а је међу главним спољним пријетњама по Русију.

Поред тога, међу главним пријетњама су и глобалне функције НАТО-а које се остварују уз кршење норми међународног права, као и приближавања војне инфраструктуре земаља-чланица Алијансе руским границама, између осталог даљим ширењем тог блока.

Иновирана Војна доктрина Русије је међу главне спољне војне опасности уврстила и инсталирање и јачање страних војних контигената у земљама које су јој у сусједству, коришћење војне силе на њиховој територији уз кршење норми међународног права, појављивање жаришта и ескалација оружаних конфликата.

На листи спољних опасности су и територијалне претензије према Русији и њеним савезницима и мијешање у њихове унутрашње послове, навела је руска агенција.

Доктрина је прецизирана у складу са одлуком Савјета безбједности Русије од 5. јула 2013, а измјене је тај савјет одобрио 19. децембра ове године.

„Раша тудеј“ је раније навела да суштина нове доктрине остаје непромијењена у односу на претходну, те да руска војска и даље има одбрамбену сврху, а земља обећава да ће је користити само као посљедње средство.

Неизмијењени су и принципи употребе нуклеарног оружја којих се Русија придржава, додаје руски канал и подсјећа да је превасходни циљ таквог оружја одвраћање потенцијалних непријатеља од напада на Русију.

Међутим, истиче РТ, Русија би употребила нуклеарно оружје како би се заштитила од војног напада – било нуклеарног или конвенционалног – који би угрозио њен опстанак.

Међу главним спољним војним пријетњама наведеним у новој руској војној доктрини је „формирање и распоређивање глобалних стратешких антибалистичких ракетних система које поткопава успостављену глобалну стабилност и равнотежу моћи у нуклеарним ракетним способностима, примјена концепта „брзог удара“, план о распоређивању оружја у космосу и распоређивање стратешког конвенционалног прецизног оружја“.

Још једна новина у руској војној доктрини је да је један од циљева руске војске заштита националних интереса у региону Арктика, наводи РТ.

На домаћем пољу, како стоји у тексту нове доктрине, Русија се суочава са пријетњама „акција усмјерених на насилне промјене руског уставног поретка, дестабилизацију политичког и друштвеног окружења, дезорганизацију функционисања владиних тијела, кључних цивилних и војних објеката и информационе инфраструктуре Русије“.

Према обновљеној верзији руске доктрине, Русија види међународну сарадњу са земљама које дијеле њене напоре да појача безбједност, прије свега са чланицама БРИКС-а, ОЕБС-а, Шангајске организације за сарадњу и другима, као кључну за спрјечавање војних сукоба.

Традиционалне пријетње са којима Русија мора да се хвата у коштац, а које су наведене у новој доктрини, укључују екстремизам и тероризам, ширење оружја за масовно уништење и ракетне технологије, као и акције страних обавјештајних служби, закључује „Раша тудеј“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here