Насловна Друштво Руси траже Младића од Хага

Руси траже Младића од Хага

0
ПОДИЈЕЛИ

Четворица руских лекара посетила су Ратка Младића у Хагу, прегледала га и дала мишљење да лечење треба да се настави у Москви. Руси су исто тражили за Слободана Милошевића, али их је Хаг глатко одбио. Ван хашког затвора нико није лечен.

ratko mladic foto ap 1417293554 594539 Руси траже Младића од Хага

Ускоро треба очекивати да лекари из Русије упуте и званичан допис Хашком трибуналу са захтевом да Младић буде пуштен на лечење у тој земљи, рекли су нам добро обавештени саговорници.

– Руски лекари посетили су Ратка Младића у притворској јединици у Схевенингену, и то на његов позив. Тамо су били интерниста, кардиолог, нефролог и уролог. Прегледали су га и дали мишљења и смернице за даље лечење. Њихова препорука Трибуналу је да Младић треба да настави лечење у Русији, а они би преузели и обавезу да га врате у Хаг када то суд затражи – каже извор наводећи да су српске власти обавештене о намери руских лекара.

Идеја Руса је да Младић буде пребачен код њих у августу док у Хашком трибуналу траје колективни годишњи одмор. Међутим, извор добро упућен у дешавања у Хагу наводи да су мале шансе да ће Трибунал одобрити да Младић извесно време проведе на лечењу па било то и у затворској болници у Москви.

– Теоретски је могуће и то да држава Русија, а не само лекари, затражи пуштање Младића на привремену слободу. У том случају влада Владимира Путина би морала званично да се обрати Хашком трибуналу и она би морала да даје све гаранције за њега. Мислим да су шансе за то готово никакве – прича наш извор. Адвокат са богатим хашким искуством Бранислав Тапушковић каже да је могуће да руски лекари затраже Младићево лечење у Москви, али објашњава да би у том случају држава Русија морала да пружи гаранције за њега.

– Ипак, сигуран сам да Хаг то неће одобрити. И за Слободана Милошевића је била слична иницијатива за лечење у Русији, коју су у Трибуналу глатко одбили. Бар да су га сместили у неку болницу у Хагу, али ни то нису урадили, већ су га држали у притвору. Исто је и са Гораном Хаџићем, који је врло болестан, а исто ће бити и са осталим оптуженицима, па и са Ратком Младићем. Ван хашког затвора нико није лечен – каже Тапушковић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here