Насловна Друштво Реаговања на обуставу пројекта „Јужни ток“

Реаговања на обуставу пројекта „Јужни ток“

0

Званичник Државне Думе сматра да је одустајање од градње гасовода принудна, али храбра одлука Владимира Путина. Аустријска нафтна компанија ОМВ изненађена одлуком руских званичника. Привредна комора Србије истиче да ће Србија остати без 300 милиона прихода годишње од таксе за транзит гаса.

juzni-tok

Председник Комитета Државне Думе за природне ресурсе Валериј Јазев наводи да је одустајање од пројекта принудна одлука донета због става Европске уније, јавља Танјуг.

Јазев је Радију Комерсант ФМ рекао да би „по мишљењу свих експерата ЕУ“, „Јужни ток“ повећао енергетску безбедност.

„Али, политички мотиви су претегли – бојазан Европе да ће коначно сести на руску иглу“, сматра Јазев.

Како каже, одустајање од пројекта је „одговорно и храбро решење“ председника Владимира Путина.

По његовој оцени, „Гаспром“ ће од уложених скоро пет милијарди долара изгубити тек трећину, јер је уложено у геолошка истраживања, куповину опреме, који су ионако потребни, те неће пропасти.

Потпредседница Европске комисије Кристалина Георгијева сматра да одустајање Русије од пројекта потврђује неопходност да Европска унија диверзификује своје изворе снабдевања.

У саопштењу потпредседника ЕК задуженог за енергетску унију Мароша Шефчовича наводи се да ће ЕК 9. децембра наставити разговоре о пројекту гасовода „Јужни ток“, упркос саопштењу Русије да је пројекат обустављен.

Неименовани извор из ЕУ изјаву Владимира Путина да Русија још није добила од Бугарске одобрење за почетак изградње „Јужног тока“, сматра покушајем Русије да Бугарску окриви за неуспех пројекта од кога, у ствари, одустаје због економске неисплативости.

„Изградња ‘Јужног тока’ кошта много. У условима када цене нафте и гаса иду надоле, градња тог гасовода није економски повољна. Тај пројекат коштао би ‘Гаспром’ много новца и сада му је згодно да нађе малу Бугарску и окриви је за неуспех пројекта“, истиче саговорник Интерфакса из ЕУ.

Извор из ЕУ наглашава да Унија никада није рекла да јој се „Јужни ток“ не допада, већ да његова градња мора да поштује Трећи енергетски пакет.

„Исто као што би европска компанија, ако би хтела да ради у Русији, морала да поштује руско законодавство“, каже извор.

На питање да ли ће одустајање од изградње „Јужног тока“ угрозити снабдевање Европе гасом, саговорник агенције истиче да ЕУ нема проблема са залихама гаса.

Руски председник Владимир Путин јуче је рекао да пројекат „Јужни ток“ неће бити спроведен, пошто ЕУ није желела да подржи изградњу гасовода.

Бугарска одбацује одговорност

Бугарска је одбацила одговорност због неуспеха пројекта изградње гасовода, након што је Путин рекао да се Бугарска, одлажући тај пројекат, „не понаша као независна држава“.

rosen

Свима је јасно да ‘Јужни ток’ није био само руско-бугарски пројекат, већ пројекат Русије и Европске уније … Одлуке су у потпуности у рукама Русије и ЕУ“, рекао је новинарима бугарски председник Росен Плевнелијев.

„Мислим да нико у ЕУ неће рећи ‘не’ пројекту „Јужног тока“ ако га Русија усклади са европским законодавством“, додао је Плевнелијев.

Заменица бугарског премијера Меглена Куневa раније је изјавила да Бугарска чека званични став Русије о обустављању пројекта „Јужни ток“.

Меглена Кунева је новинарима у Софији рекла да Бугарска жели пројекат који је економски исплатив и усклађен са прописима ЕУ.

Мађари сматрају да Русија има право на такву одлуку, преноси Танјуг.

ОМВ изненађен одлуком

Аустријска нафтна компанија ОМВ, која је потписала уговор о изградњи гасовода „Јужни ток“ кроз Аустрију, изненађена је најавом обуставе реализације тог пројекта и истиче да ће детаљно анализирати садашњу ситуацију, преноси Танјуг.

OMV-gas-station-Croatia

Из ОМВ-а поручују да је пројекат „Јужни ток“ дугорочни план у корист енергетске сигурности Европе.

Детаљно ћемо анализирати стање и потом ћемо знати шта даље“, наводи ОМВ у саопштењу, преноси агенција АПА.

Изјава шефа ОМВ-а Герхарда Роиса се очекује током данашњег дана.

Роис и шеф „Гаспрома“ Алексеј Милер су у јуну у Бечу потписали споразум о изградњи дела „Јужног тока“ кроз Аустрију. Европска комисија је тада поручила да су билатерални споразуми у вези са „Јужним током“ у многим деловима у супротности са европским правом.

Брисел је поручио да је спреман да прихвати овај пројекат само уколико буде у сагласности са правним актима Уније.

Средином октобра „Гаспром“ је саопштио да се успорено одвија финансирање пројекта због санкција. „Јужним током“ гас из Русије, преко дна Црног мора, требало је да стигне до Бугарске, Србије, Мађарске, Аустрије и Италије.

Словенија остаје ван главних гасних токова

Министарство за инфраструктуру Словеније саопштило је да Русија још није званично обавестила Словенију о прекиду активности на „Јужном току“ и додало да таква одлука руског партнера неће имати битне последице за словеначки део пројекта.

petrol

„Колико нам је познато кључне одлуке, односно обавезе за инвестицију у вези са пројектом у делу који се тиче словеначке територије још нису биле усвојене, а једнако тако пројекат још није имао сагласност Европске комисије, због чега сматрамо да таква одлука руског партнера неће имати битних последица за словеначки део пројекта“, саопштило је министарство.

Министарство подсећа да су владе две земље потписале и међудржавни споразум и гаранције да евентуално отказивање пројекта неће погодити словеначке потрошаче гаса.

Словеначки аналитичар Клемен Гришељ оцењује да би заустављање изградње „Јужног тока“ имало значајне геополитичке и економске последице и по Словенију.

Како преносе словеначки медији, одлука Москве за Словенију значи да неће бити на једном од најважнијих гасоводних путева, док енергетску унију чекају значајни изазови.

Гришељ сматра да ће дугорочно бити важно што ће се одређена количина гаса преусмерити у коридор према Блиском истоку, што би променило како геополитичку тако и енергетску слику Југоисточне Европе.

Словенија након одлуке Русије остаје изван једног од најважнијих гасоводних путева и постаје зависна од Турске, која би постала важно чвориште гаса.

ПКС: Штета за Србију због одустајања

Секретар Удружења Привредне коморе Србије за енергетику Љубинко Савић каже да је Србија оваквом одлуком остала без инвестиције од око две милијарде евра, која је требало да појача сигурност и њеног снабдевања гасом.

privredna-komora-srbije-1354007631-234363

Ипак, додаје Савић, тек треба да се види да ли је та одлука коначна, каже Савић.

„Јужни ток није зависио од Србије, ми смо само транзитна земља„, рекао је Савић агенцији Бета.

Савић истиче да ће држава остати без прихода од таксе за транзит гаса, процењене на 300 милиона евра годишње.

Генерални директор „Србијагаса“ и копредседавајући у компанији „Јужни ток Србија“ Душан Бајатовић рекао је Танјугу да је потпуно уверен да ће тај пројекат бити настављен и да ће бити изграђен.

Додао је да очекује договор између ЕУ и Русије и да по његовом мишљењу најава обуставе изградње гасовода не значи да су врата за тај пројекат затворена, већ да је Русија само „пребацила лопту“ Бриселу.

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић оцењује да ће, уколико се „Јужни ток“ не буде градио, последице за Србију бити катастрофалне, а за шта је највећа одговорност на ЕУ.

Рашковић Ивић сматра да је „Јужни ток“ развојни пројекат и да је „последњи тренутак да се ЕУ дозове памети и омогући градњу стратешки важног гасовода“.

На обуставу пројекта градње гасовода „Јужни ток“ реаговао је и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који сматра да оваква ситуације није моменат за прикупљање политичких поена.

Јовановић каже да његова странка није срећна због најаве обуставе градње „Јужног ток“и истиче да је сада време да се запитамо који су нам спољнополитички приоритети и партнери и како управљамо својим ресурсима и имовином.

РС наставља припреме за изградњу

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да верује да ово није коначна одлука Русије, с обзиром на то да је у пројекат „Јужни ток“ уложено много новца.

dodik i putin

„То није добра вест и није фер ово што ради Европска унија. Наравно да разумем шта су стратешки интереси и све ово је део политичке борбе Запада и Русије око Украјине“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Истакао је да се РС због новонастале ситуације „нашла у огромном проблему“, јер губи инвестиције од две миларде евра.

Према његовим речима, изградњом крака Јужног тока кроз Републику Српску, тај ентитет требало је да реши питање снабдевања гасом за становништво и привреду и да изгради две термоелектране.

Додик је изразио очекивање да ће Русија променити одлуку и најавио да ће РС наставити да се припрема за изградњу гасовода.

Цех обуставе Јужног тока за европске фирме 2,5 млд евра

Директни губици европских компанија од замрзавања пројекта Јужни ток достићи ће најмање 2,5 милијарди евра, произилази из материјала компаније Саут стрим транспорт (Соутх Стреам Транспорт).

grafik

Јапанске компаније изгубиће наруџбине за 320 милиона евра, што ће укупне губитке страних компанија довести до најмање 2,82 милијарде долара, пренео је Тас.

Како је раније објавила руска агенција, немачка фирма Јуропајп (Еуропипе) изабрана је за испоручиоца 50 одсто наруџбина за испоруку цеви за прву линију Јужног тока вредности 500 милиона евра.

Јапански конзорцијум Марубени-Итоћу и Сумимото добио је наруџбине за 40 одсто цеви за другу линију пројекта на суму од 320 милиона евра.

У марту је компанија Саут стрим транспорт закључила уговор за постављање прве линије Јужног тока са италијанским предузећем Саипем, ћерком фирмом енергетске кмопаније ЕНИ, које је било извођач радова на постављању цевовода за пројекте Плави ток и Северни ток. Вредност тог уговора је била две милијарде евра.

У априлу је Саут стрим транспорт закључио уговор о изградњи друге линије морског дела гасовода Јужни ток са швајцарском компанијом Олсис груп (Аллсеас) за радове на полагању цеви у дубокој води, као и са Саипемом за пружање услуга за обезбеђење изградње. Цена тог уговора није обелодањена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here