Насловна Политика Путин за монетарну унију Русије са Казахстаном и Белорусијом

Путин за монетарну унију Русије са Казахстаном и Белорусијом

0
ПОДИЈЕЛИ

Руски председник Владимир Путин заложио се данас у Астани за формирање монетарне уније са савезницима из Евроазијске економске уније, сматрајући да би то представљало решење за превазилажење негативних последица руске привреде на те земље.putin nazarbajev lukasenko main getty Путин за монетарну унију Русије са Казахстаном и Белорусијом

„Верујемо да је дошло време за могућност формирања монетарне уније“, рекао је Путин који данас у Астани учествује на трилатералном самиту заједно с председницима Казахстана и Белорусије, Нурсултаном Назарбајевим и Александром Лукашенком.

„Ако радимо заједно, биће нам лакше да одговоримо на спољне финансијске и економске претње и заштитили бисмо заједничко тржиште“, додао је руски председник.

Политички и економски односи између Русије и Белорусије и Казахстана ослабљени су после увођења санкција Русији због украјинске кризе.

„Наша унија је суочена с великим изазовима“, рекао је Назарбајев и додао да земље уније треба више да сарађују.

Евроазијска економска унија, у којој се, поред те три земље, налази и Јерменија, формирана је 1. јануара 2015. године на Путину иницијативу у циљу повратка утицаја Москве на републике бившег Совјетског савеза.

Током ове године у састав уније би требало да уђе Киргизија, док су могући кандидати за чланство Таџикистан, Узбекистан, Туркменистан и Монголија.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here