Насловна Друштво Пуштање Главаша вријеђа српске жртве

Пуштање Главаша вријеђа српске жртве

0
ПОДИЈЕЛИ

Предсједник Коалиције удружења избеглица Миодраг Линта сматра да пуштање Бранимира Главаша на слободу представља поновно вређање српских жртава.

1377889857546b5d9c74fb4323785076 orig Пуштање Главаша вријеђа српске жртве

„Очекујемо да Врховни суд Хрватске у разумном року поново размотри аргументе против Главаша везано за убиство српских цивила у Осијеку и да му изрекне максималну казну предвиђену законом, а то је 20 година. Све друго би било ругање правди и још један доказ да Хрватска штити ратне злочинце“, наводи Линта у саопштењу.

Како додаје, петоро Главашевих помагача, који су лично извршили злочине над српским цивилима у Осијеку, добили су смијешне казне -између пет и седам година, а пуштени су из затвора на условну слободу између 2010. и 2012. године након двије трећине издржане казне.

Предсједник Коалиције удружења избјеглица зато апелује на Европску унију да од Хрватске захтијева да испуни посебне обавезе које је преузела током приступних преговора, а које су наведене у члану 36. ставу 1 Уговора о приступању.

Хрватска се Уговором о приступању са Европском унијом, који је потписан новембра 2011. године, обавезала да ће, између осталог, наставити да побољшава независност, непристрасност, професионализам и ефикасност правосуђа и поступања у домаћим предметима ратних злочина, подсјећа Линта.

Нажалост, констатује он, Хрватска није током 2013. и 2014. године покренула ниједну истрагу и није подигла ниједну оптужницу против лица која су починила бројне злочине над Србима прије и за вријеме ратних деловања.

То јасно показује да у Хрватској и даље нема политичке воље да се суди починиоцима ратних злочина како би се обезбиједила правда за жртве, закључује предсједник Коалиције удружења избјеглица.

Бранимир Главаш је јуче пуштен из затвора у Мостару гдје је служио казну због ратних злочина почињених над Србима у Осијеку.

Уставни суд Хрватске донио је одлуку о укидању правоснажне пресуде Врховног суда те земље о затворској казни Главашу за ратни злочин, затраживши да се поступак понови.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here