Насловна Друштво Пресуде из Стразбура коштале Србију 4,5 милиона евра

Пресуде из Стразбура коштале Србију 4,5 милиона евра

0
ПОДИЈЕЛИ

Србија на име пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру из претходне две године мора да исплати око 4,5 милиона евра одштете.

sud sudstvo pravosudje 660x330 Пресуде из Стразбура коштале Србију 4,5 милиона евра

Пресуде Суда из Стразбура из 2014. године коштаће републички буџет 2,7 милиона евра, наводи се у годишњем извештају Савета Европе о извршењу пресуда, преноси Бета.

У извештају се наводи да је Србија у прошлој години на време исплатила одштету за 15 случајева, није на време исплатила одштету у 27 случајева, док у 93 случаја није доставила потребне доказе да је одштета исплаћена.

Овако висока бројка доводи Србију на пето место по броју пресуда у којима се исплата одштете још очекује, после Русије, Турске, Украјине и Румуније.

Србија има проблема с извршењем кључних пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру.

Комитет министара Савета Европе, између осталог, вршиће појачан надзор извршења пресуда у случајевима Зорица Јовановић против Србије због нестанка беба из породилишта, Грудић против Србије због исплате косовских пензија, Алишић против Србије због исплате старе девизне штедње, као и над групом од 40 случајева насталих због неизвршавања правоснажних одлука и решења државних органа Србије.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here