Насловна Друштво Преминуо академик Стеван Карамата

Преминуо академик Стеван Карамата

0
ПОДИЈЕЛИ

Академик Стеван Карамата, редовни члан Српске академије наука и уметности, преминуо је 25. јула у 89. години, саопштила је данас САНУ.sanu preminuo akademik stevan karamata 1551521 velika Преминуо академик Стеван Карамата

Карамата је рођен у Земуну 26. септембра 1926. Био је научник светског ранга, геолог, а област рада била му је петрологија, геохемија и геолошка историја.
Докторирао је 1955. на Рударско-геолошком факултету у Београду где је радио као редовни професор од 1967. године.

Током богате научне каријере био је члан Одељење природно-математичких наука као дописни члан од 28. маја 1970. Редовни члан је постао 12. децембра 1985. Члан Одељења за математику, физику и гео-науке постао је 28. маја 1998. године.

Био је и инострани члан Аустријске академије наука, од 1982., ЈАЗУ, дописни од 1986. и САЗУ од 1991. Један је од ретких научника који су могли да се похвале и чланством у Академији природних наука Руске федерације, од 1993. године.

У САНУ је био ангажован као председник у раду: Одбора за геодинамику Земљине коре и горњег омотача, Одбора за крас и спелеологију. Био је активан и у МО Одбору за проучавање Косова, МО Одбор за Копаоник и Комисији за задужбине.

Свој допринос дао је и у раду: Српског геолошког друштва, Швајцарског минералошко-петрографског друштва, Друштва физичких и природних наука у Женеви, Бугарског геолошког друштва, Међународне асоцијације за генезу рудних лежишта, Одбора за природне науке југословенске комисије за Унеско, Југословенског комитета за међународни програм геолошке корелације…
Уређивао је научне часописе: Геолошки анали Балканског полуострва, Геологица Царпатица (Братислава), Тсцхермацкс Минералогисће унд Петрограпхисцхе Миттеилунген, Беч, Ацта геологица хунгарица и Yербилимлери – Буллетин оф Еартх Сциенцес.

Академик Карамата је добитник многих награда и признања, међу којима су Орден рада са златним венцем (1981.), Орден Његоша 2. реда (1997)

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here