Насловна Политика Премијер Британије ће напустити положај

Премијер Британије ће напустити положај

0
ПОДИЈЕЛИ

Британски премијер Дејвид Камерон ће, уколико 7. маја буде изабран за други мандат, ипак морати да напусти тај положај прије истека петогодишњег рока.

dejvid kameron 409x246 Премијер Британије ће напустити положај

Он ће то морати да уради како би дозволио својој Конзервативној странци да изабере новог лидера, изјавио је министар за рад и пензије Ијан Данкан-Смит за Би-Би-Си.

Тај коментар британског министра на почетку кампање за најнепредвидљивије британске изборе од 1970. године је у контрадикцији са ставом који је досад износио сам премијер и свакако ће разљутити стратеге конзервативаца који желе да пажња јавности у овом тренутку буде усмјерена на економски опоравак земље остварен под Камероном, преноси Ројтерс.

Камерон је, иначе, прошле недјеље и сам изазвао изненађење изјавом да се неће кандидовати за трећи премијерски мандат (после 2020.) уколико освоји други у мају, што је подгријало спекулације у медијима о његовом могућем насљеднику.

Након тога Камерон је морао да се брани од оптужби како је ослабио свој ауторитет пред изборе причајући о одласку, а изјава министра Данкана-Смита како Камерон неће сачекати ни крај другог мандата је дошла у најнезгоднијем тренутку.

Притом, тај министар истиче како „има огромно повјерење у премијера“ и како ће му бити жао кад Камерон сиђе с власти.

Данкан-Смит као Камеронову врлину истиче да је спреман да уради нешто што већина премијера прије њега није никад учинила, односно рекла – знам када је вријеме да се оде.

Камеронови помоћници демантују Данкана-Смита, тврдећи да његова одлука да одслужи пуни други мандат уколико буде изабран остаје непромијењена.

У већини анкета јавног мњења досад конзервативци су котирали приближно исто као опозициони лабуристи, али према данас објављеним резултатима једне анкете лабуристи имају четири процента предности у односу на конзервативце.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here