Насловна Политика Предсједник Италије подноси оставку

Предсједник Италије подноси оставку

2
ПОДИЈЕЛИ

Председник италије Ђорђо Наполитано поднеће оставку за неколико сати, изјавио је данас италијански премијер Матео Ренци. Наполитано је у новогодишњем обраћању Италијанима најавио да ће ускоро поднети оставку на положај шефа државе, пренео је Ројтерс.

đorđo napolitano Предсједник Италије подноси оставку

Наполитано, који ће 29. јуна наредне године напунити 90 година рекао је у новогодишњем обраћању да је то његова лична одлука, повезана са тим што је достигао доба које доноси ограничења и тешкоће у испуњавању важних и одговорних обавеза, пренео је Ројтерс.

Поред тога, како је рекао, његова оставка усмерена је на бригу о заштити националних интереса Италије, а од политичких снага очекује да ће одговорно приступити избору новог шефа државе.

Наполитано подноси оставку у трентуку када је Италија довршила предају ротирајућег председавања Европском унијом Летонији.

Наполитано је први председник у историји Италије који је реизабран, а такође је и први комуниста који је обављао ову дужност.

Практично одмах по реизбору у априлу 2013. он није искључио могућност превременог одласка са функције, а то је најавио и 18. децембра током традиционалног божићног сусрета са представницима дипломатског кора.

Он је претходно 2006. године изабран за председника у четвртом кругу избора на предлог тадашњег премијера Романа Продија.

Према италијанском законодавству, после званичног објављивања оставке, парламент треба да се састане у року од две недеље на заједничкој седници ради избора новог председника.

2 КОМЕНТАРИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here