Насловна Политика Питање Придњестровља се не може решити ултиматумима

Питање Придњестровља се не може решити ултиматумима

0
ПОДИЈЕЛИ

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да питање Придњестровља, које се залаже за излазак из састава Молдавије, не може да се решава уз помоћ ултиматума.

lavrov 2 Питање Придњестровља се не може решити ултиматумима

Лавров је то изјавио реагујући на најаву председника Украјине Петра Порошенка, након састанка с румунским колегом Клаусом Јоханисом, да намерава да одмрзне придњестровски конфликт.

Украјински председник изјавио је да се с руководством Румуније договорио о координацији активности у вези с Придњестровљем, односно да ће одмрзавањем придњестровског конфликта Украјина помоћи суседној, независној Молдавији у обнављању територијалне целовитости и реинтеграцији придњестровског региона. Порошенко није навео на који начин Украјина и Румунија намеравају да дођу до свог циља.

Придњестровски политиколог Андреј Сафонов сматра да је пред Украјином прилично тежак избор и оценио да ће, уколико кијевске власти почну да се договарају с Букурештом, то бити директна издаја не само Словена у целини, него и оних грађана Украјине који живе у Придњестровљу.

„Такав договор би доказао да је украјинска власт у потпуности под управом Американаца. Сличан закључак намеће се и зато што су противречности Украјине и Румуније увек биле оштре: Букурешт никада није скривао крволочне погледе уперене у јужну Бесарабију и северну Буковину. И да би се натерао Кијев да постигне такав договор с Букурештом, заиста је потребан неко споља. Остаје нада да ће се у украјинској политичкој елити наћи они који неће дозволити да се ове изјаве реализују у пракси“, објашњава Сафонов.

Стручњак међународног института хуманитарно-политиколошких студија Владимир Брутер за Спутњик каже да му се чини да председник Порошенко себи дозвољава импровизације како би увећао сопствени значај.

„Извори блиски румунском председнику Јоханису говоре о томе да је изјава украјинског председника Порошенка и за њих била велико изненађење. Они се нису договарали о томе или било чему сличном. Зато је румунска страна и одбила да коментарише изјаву. Заправо, Кијев не може да одређује било шта, па се зато тиме баве. А у одређеном смислу овакве имповизације могу да повећају тензије“.

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров оценио је да су поједини политички посленици у Молдавији и изван ње у искушењу због потписивања споразума о асоцијацији те земље и ЕУ. Лавров је додао да се искрено нада да ће европске колеге, свесне своје одговорности, помоћи да се пронађе обострано прихватљиво решење за Придњестровље, а не да две стране међусобно намећу своја виђења.

Придњестровље, у којем 60 одсто становника чине Руси и Украјинци, залаже се за излазак из састава Молдавије још од распада СССР-а, плашећи се припајања Молдавије Румунији. Након неуспешног покушаја молдавских власти да силом реше проблем 1992. године, Кишињев је изгубио контролу над Придњестровљем. Мир у региону одржавају мировне снаге. Тираспољ тражи међународно признање, док му Молдавија нуди аутономију у оквиру својих граница.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here