Насловна Друштво Пет година од смрти Моме Капора

Пет година од смрти Моме Капора

0
ПОДИЈЕЛИ

Један од најпознатијих српских књижевника, писац, сликар и новинар Момчило Момо Капор преминуо је на данашњи дан прије пет година у Београду.

momo kapor 1378420542 362245 409x276 Пет година од смрти Моме Капора

Капор је необичном непосредношћу и лакоћом освајао пажњу читалачке публике, пишући на рубу коментара и свакодневних рефлексија о стварности наших времена и њихових протагониста.

Својеврсни књижевни феномен Мома Капора присутан је у нашој књижевности више од три деценије.

Капор је рођен 1937. године у Сарајеву. Сликарство је дипломирао 1961. на београдској Академији ликовних уметности у класи професора Недељка Гвозденовића. Поред великог броја слика које је оставио, објавио је и велики романа и збирки прича. Аутор је и великог броја документарних филмова и телевизијских емисија, а по његовим сценаријима снимљено је неколико дугометражних филмова.

Нека од његових најпознатијих дела су романи Провинцијалац, Ада, Зое, Од седам до три, Зелена чоја Монтенегра, Последњи лет за Сарајево, Хроника изгубљеног града, Белешке једне Ане, Хеј, нисам ти то причала…

Његова дела су преведена на француски, немачки, пољски, чешки, бугарски, мађарски, словеначки и шведски језик.

momo kapor 409x210 Пет година од смрти Моме Капора

Капор је умро је у Београду 3. марта 2010. године, а исте године, у новембру, његова супруга Љиљана основала је Задужбину „Момчило Момо Капор“ и установила годишњу награду из области књижевности и ликовне умјетности која носи његово име, као и фестивал „Момин круг“.

То годишње признање се додјељује наизменично за доприносе у књижевности и ликовној умјетности, на дан његовог рођења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here