Насловна Политика Пековић: Зауставићемо функционисање по принципу ,,продај, позајми, потроши”

Пековић: Зауставићемо функционисање по принципу ,,продај, позајми, потроши”

3
ПОДИЈЕЛИ

,,Мој град, Никшић, некада хваљен и слављен, као највећи индустријски центар Црне Горе који је запошљавао само у привреди око 20 000 људи Никшићана, а и Црне Горе, нажалост више то није. Они са мало дужим памћењем, носталгично се присјећају бројних признања и награда које су готово сваке године добијали производи овдашњих фабрика. Било да се радило о златном никшићком пиву које је производила пивара » Требјеса« , а које је свјетско, а наше, било да се радило о стилском намјештају ШИК »Јаворак«, о квалитетној руди фабрике »Рудника боксита« или најквалитетнијим челичним производима никшићке »Жељезаре« која је подигнута 1953. као први објекат тешке индустрије у Црној Гори, затим, велики Пољопривредни индустријски комбинат, никшићки »Металац«, грађевинско предузеће »Црна Гора«и бројна друга предузећа, као и чувени хотел »Оногошт« који је по услугама и квалитету био заштитни знак никшићког угоститељства. Сва ова предузећа запошљавала су од 1000 до 7000 радника, као на примјер »Жељезара«. И замислите само логику овдашње власти која је 90-их година прошлог вијека продала најпрофитабилније предузеће у Никшићу, пивару, наводно због изградње пруге Никшић-Подгорица, а изградња пруге је трајала више од 20 година. Новац је, кажу, утрошен за предизборне кампање„, изјавила је Анђела Пековић, портпаролка Демократа.andjela dem cg Пековић: Зауставићемо функционисање по принципу ,,продај, позајми, потроши”

Пековићка сматра да су доласком на власти, дошли и неки нови људи који су обећали народу бољи живот. Угашене фабрике и предузећа, некада индустријски гиганти који данас броје до 200 радника који су константно у штрајку, право су огледало тих обећања.

,,Деценијама су ови колективи по свему били најузорнији у Црној Гори, који су им по значају и вриједносним критеријумима и припадале. Све ове фабрике, сви велики угоститељски објекти, обезбјеђивали су хиљадама запослених пристојну егзистенцију, стварали кадрове, и то какве, за нове фабрике, да би свему дошао крај. Дошли су неки нови људи, узели власт и све друго, обећавши народу да ће да живи боље. А како су му помогли, Никшићани и грађани Црне Горе су свједоци и жртве њихове »помоћи«. Мање више стале су фабрике.Људи остали без посла, на бироима рада, нови кадрови умјесто на нова радна мјеста такође се селе на бирое рада, а Никшић сав у дуговима. Затворен ПТК, Металац, хотел »Оногошт«, »Жељезара« и »Боксити« запошљавају највише од 250 до 300 радника који већину времена штрајкују или страдају на послу због неадекватних услова рада, јер неолиберални концепт капитализма једног црногорског професора довео је радничку класу у ропски положај. Тако је стање у никшићкој привреди, и у Никшићу уопште, постало Црне Горе огледало. Заправо, одраз ове власти која се у Никшићу огледа. Општина Никшић грца у дуговима. Тај дуг 2015. износи преко 47 милиона. Ко је, и зашто Никшић толико задужио? Сви ти људи имају своје име и презиме. Да је држава била правна, да су функционисале институције система, да се домаћински пословало, да се водило рачуна о интересима грађана Никшића, да су вољели Никшић, не би га довели у овако тешко стање, а некад смо имали највећи бруто доходак по глави становника не само у Црној Гори, већ у бившој Југославији. Да ли премијера боли када види у каквој се ситуацији налази његов родни град? А замислите да Никшић није његов родни град, па шта би тек онда било са Никшићем и Никшићанима? Но, може ли бити горе?

Јесте ли примијетили како је последњих година Никшић постајао некако “стишан и сив, потонуо у суморност”? Много је мање смијеха, чак и код младих, само још увијек дјеца грају.И није то толико због ових хладних никшићких зима и несносне љетње вреве, колико због несносног безнађа“, сматра портпаролка Демократа.

Пековићка поручије да ће Демократе прекинути ту традицију продаје и зајмова. Никшић као град богатих ресурса, и огромног потенцијала за развој транзитног туризма, не би требао да живи сиромашно.

,,Демократе зато поручују- зауставићемо функционисање по принципу “продај, позајми, потроши”. Никшић је град који је изузетно богат ресурсима, као и потенцијалима за развој транзитног туризма, а свједоци смо да у њему грађани живе сиромашно, не својом кривицом, већ власти коју треба довести “к спознанију права”, а зна се тачно шта је и како ко радио. Сви они који су узимали туђе, то туђе ће морати вратити. Јер Демократска Црна Гора ће поштовати законе државе, тражити одговорност за неодговорне, поштујући самим тим и грађане који ће им указати повјерење“.

3 КОМЕНТАРИ

  1. 0
    0

    Sve je ovo davno ispričano, i sad su ovi došli sa nekom suvom i bezveznom pričom, bez ijednog konkretnog predloga i akcije. Bečić je veći prevarant od Pajovića, a obojicu kontroliše Đukanović

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here