Насловна Друштво Отворен научни скуп „На извору Вукова језика“

Отворен научни скуп „На извору Вукова језика“

0
ПОДИЈЕЛИ

Осми научни скуп „На извору Вукова језика“, у организацији Фондације Вукове задужнине за Жабљак, Шавник и Плужине, посвећен дјелу Вука Стефановића Караџића као и језику, култури, историји и традицији људи завичаја Вукових предака отворио је академик Бранислав Остојић.

naucni skup Отворен научни скуп На извору Вукова језика

Остојић је подсјетио да је први научни скуп „На извору Вукова језика“ одржан 1988. године у Шавнику. Од тада до данас, са скупова који се одржавају сваке треће године објављено је двије стотине научних радова о Дурмитору и Дурмиторцима.

„Све ово се није могло остварити без свесрдне, прије свега, материјалне подршке три дурмиторске општине – Жабљака, Шавника и Плужина. Ја им се овом приликом захваљујем, уз напомену да се Жабљак постепено потврђује као љетњи научни центар, а СО Жабљак и Фондације Вукове задужбине као добар домаћин, инспиратор и организатор научне дјелатности“, казао је академик Остојић.

Тема овогодишњег скупа је Дјело Вука Караџића.

„Многобројне су и разноврсне историјске заслуге Вукове за нашу културу а посебно у стварању данашњег Вукова модела књижевног језика. Творац је српско – хрватског књижевног језика, као узор у књижевности понудио је народно стваралаштво а као врховно начело у језику поставио је вриједност ономе што се у народу говори. Смјело и врло ауторитативно одбацио је све покушаје да се језик оплемењује тиме што ће се удаљити од говора простога народа, његов књижевни језик, азбука и правопис учинили су културу далеко приступачнијом човјеку из народа, спасио је од гашења најдрагоцјеније духовне творевине“, истакао је Бранислав Остојић.

У име града домаћина, учеснике скупа поздравио је предсједник Жабљака, Веселин Вукићевић.

„Овај научни скуп посвећен је човјеку по коме се наша културно-историјска епоха рачуна на вријеме прије и послије њега. Захваљујући великом Вуку српска култура је направила свој први и вјероватно најзначајнији продор у Европу. У Вуку Караџићу и његовој грандиозној оставштини увијек ћемо моћи да пронађемо надахнуће како се граде и утврђују такви мостови уз пуно уважавање наших специфичности „, казао је предсједник Вукићевић.

Током два дана трајања скупа биће презентирано тридесет научних радова из области језика, књижевности, историје и географије дурмиторског краја, а међу учесницима скупа су академик Зоран Лакић, професори доктори Милутин Љешевић, Ненад Вуковић, Слободан Касалица, Лидија Томић, Јован Делић, књижевници Миро Вуксановић, Исак Калпачина и други.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here