Насловна Политика Нови шпијунски скандал у Немачкој

Нови шпијунски скандал у Немачкој

0
ПОДИЈЕЛИ

Двоструки шпијун Маркус Р. (32) украо је један строго чувани документ са именима 3.500 агената Немачке обавештајне службе (БНД).

špijuniranja Нови шпијунски скандал у Немачкој

Немачки дневник Билд наводи да није сигурно да ли је агент продао листу некој другој обавештајној служби, руској или кинеској.

„Американцима у сваком случају није“, пише таблоид, наводећи да БНД није жело да се изјасни о тој теми.

Маркус Р. је ухапшен у јулу 2014. године. Он се, како се наводи, терети да је између 2012. и 2014. године шпијунирао БНД и Американцима продао 218 докумената за 25.000 евра.

Таблоид сазнаје да је Маркус Р. украо листу из 2011. године на којој се налазе права и лажна имена шпијуна одељења ЕА (области војних ангажмана и иностраних односа) у БНД, чиме би, како се каже, половина БНД шпијуна могла да буде разоткривена.

Одељење ЕА је, између осталог, одговорно са немачке амбасаде у иностранстви и за области војних мисија Бундесвера и у њихове задатке спада, наводи се, спречавање могућих напада на немачке војнике у иностраним војним мисијама и сакупљање информција о могућим непријатељима за НАТО-партнере.

„Сада су агенти у опасности“, наводи „Билд“, који пише да је Маркус Р. меморисао листу са именима на један приватни компјутер у кући и да је тај компјутер заплењен приликом претраживања куће у лето 2014. године, али да су тек сада документа систематски процењена.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here