Насловна Друштво Николић ради на Приказу докумената о Степинцу

Николић ради на Приказу докумената о Степинцу

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије Томислав Николић рекао је да ради на Приказу докумената који ће помоћи заједничкој комисији Ватикана и СПЦ пре одлучивања о евентуалној канонизацији хрватског надбискупа Алојзија Степница, преноси данас Спутњик.

Хрватски кардинал Алојзе Степинац након проглашења НДХ подржавао је усташки режим, а на католички Ускрс 1941. године објавио формирање НДХ и том приликом у име Ватикана благословио усташког поглавника Анту Павелића. Већ 28. априла 1941. године Степинац је написао „пасторално писмо“ у коме је позвао своје свештенство да подржава и брани нову католичку државу Хрватску (НДХ). Дане њеног стварања назвао је часовима “у којима не говори више језик, него крв својом тајанственом повезаношћу са земљом у којој смо угледали свијетло Божје и с народом из којега смо никли.”

Степинац је до краја рата остао привржен усташком режиму, а остатак живота је провео у кућном притвору, до 1960. године.

Канонизација контроверзног надбискупа била је једна од тема разговора Николића и папе Фрање током посете председника Србије Ватикану у септембру прошле године. Док га у Хрватској сматрају за блаженог, СПЦ и српски народ га сматрају одговорним за злочине над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату.

Николић је тада рекао да је папи пренео да је улога хрватског кардинала у Другом светском рату била веома лоша и „у најмању руку није смео да ћути када неко убије милион и више грађана само зато што нису католичке вере“. Папа је пак рекао председнику Србије да „нигде не жури по питању проглашења кардинала за свеца“.

Alajzo Stepinac NDH ustase 101 409x270 Николић ради на Приказу докумената о Степинцу

Ватикан је већ прогласио Степинца за блаженог, али је папа Фрања зауставио процес канонизације и на његов предлог формирана је заједничка комисија Ватикана и СПЦ, која треба да испита читав случај. Званична делегација СПЦ, у којој су митрополит Амфилохије, владика бачки Иринеј и др Дарко Танасковић, боравила је 16. јануара у Ватикану, где су понтифу уручили писмо патријарха српског Иринеја као одговор на његово писмо од прошле године у вези са канонизацијом Степинца.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here