Насловна Политика Суђење – Дикић: Катнић ми рекао да ће ме излијечити у притвору!...

Суђење – Дикић: Катнић ми рекао да ће ме излијечити у притвору! (ВИДЕО)

14

У Вишем суду у Подгорици данас je настављено суђење за аферу „Државни удар“, а из најјачег опозиционог субјекта у Црној Гори – Демократског фронта наводе да је у питању монтирани политички процес.    Суђење је званично почело 19. јула, али је одложено након што су адвокати одбране затражили изјашњење од суда да ли су прислушкивани.

Адвокат Мироје Јовановић навео је да се главни специјални тужилац Миливоје Катнић „дрзнуо да шпијунуира не само клијенте и адвокате, него и коментарише и шпијунира међусобну адвокатску кореспонденцију“.

Претходно је затражено изузеће Катнића и свих тужилаца у поступку, али је врховни државни тужилац Ивица Станковић одбио тај захтјев.

За наводни државни удар на октобарским изборима прошле године оптужени су лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић. Осим њих, на оптужници Специјалног државног тужилаштва су руски држављани Едвард Шишмаков, Владимир Попов, Мандићев возач Михаило Чађеновић и девет српских држављана, међу којима је и бивши шеф српске Жандармерије Братислав Дикић.

Поступак против преводиоца ДФ-а Ананија – Нина Никића води се посебно.Оптужница се доминантно темељи на исказу Саше Синђелића, коме је додијељен статус свједока-сарадника.

Из ДФ-а раније је саопштено да је у питању монтирани политички процес.

Дикић: Катнић ми рекао: „Генерале, излијечићу ја тебе у притвору!“

Оптужени Дикић тврди током излагања да му је СДТ Миливоје Катнић раније казао:

„Генерале, излијечићу ја тебе у притвору!“

Дикић је такође устврдио да му је током разговора са СДТ-ом понуђен не само споразум о признању кривице већ и аболиција од стране предсједника Црне Горе Филипа Вујановића.

Дикић: Велимировић ми дао ракију, истрчао из аута прије мог хапшења

Дикић је наставио изношење одбране. Он је поновио да је по његовим сазнањима скуп 16. октобра требало да буде скуп опозиције против НАТО. Дикић је показао саопштење у којем се, како каже, тврди да је учествовао на протестима 2015. у организацији ДФ, и да је тада тукао демонстранте.

Он је навео да није вјеродостојна комуникација преко ФБ њега и Синђелића, и да ће они тражити вјештачење те преписке.

Дикић је упитао како је логично да њему Мирко Велимировић преноси план скупа, када он ту особу не познаје. Он наводи да то доказује да није знао о чему се ради.

Дикић наводи да му је телефон предао Велимировић који је у тренутку када су се упознали био видно пијан. Тврди да му је Велимировић рекао да је Синђелић казао да ће их он организовати за скуп, али да му је одговорио да он не зна ништа о томе и да је он дошао да одржи говор, а не да икога организује за икакав скуп.

Он је детаљно описао сусрет са Велимировићем, који му је уз телефон дао и боцу ракије коју му је, како каже, послао Синђелић. Потом га је, како тврди, Велимировић замолио да га повезе до куће и да је кад су стигли инсистирао да уђе у његову кућу и да „проба ракију“ јер је Синђелић рекао да ће то урадити. Потом га је одвео на пумпу, гдје је како прича Дикић, Велимировић истрчао из аута и нешто убацио унутра. Затим је дошла полиција која је у аутомобилу нашла кључеве које он није узимао у руке.

Дикић: Катнић рекао да генералу спакују оружје, а не јадницима

Оптужени Братислав Дикић је казао да је у Црну Гору дошао због лијечења, да би покушао алтернативним медикаментима да се излијечи.

Поновио је да је у Црну Гору дошао у Манастир Острог након што се разболио. Казао је да од свих оптужених зна само пријатељицу Кристину Христић, која је са њим дошла у Црну Гору.

Дикић је казао да Синђелића није познавао од раније и да га је Синђелић преко друштвене мреже „Фацебоок“ контактирао са жељом да се упознају.

Навео је да су се упознали у Нишу у октобру и да је Синђелић помињао протест у Црној Гори, али да је првобитно казао Синђелићу да он не може да дође јер је болестан.

Дикић је казао да су се други пут срели након 4,5 дана и да је тада Синђелић опет затражио од њега да дође на протест против НАТО, али да није прецизирао када ће бити скуп и да ли ће га бити. Он је додао да му је Синђелић тада дао 500 долара, и да му је рекао да је то за љекове и да га је замолио да узме јер сада добро зарађује.

Дикић је додао да ће доћи на протест у Црну Гору, јер ће свакако бити у земљи. Навео је га је Синђелић питао и како да дође у Књажевац.

Дикић додаје и да је Синђелићу казао да у Црну Гору иде са својом „пријатељицом Николом“ додавши да је мислио на Кристину Христић.

Он сматра да Синђелић није способан да организује оно што се наводи у оптужници и да га је довео у заблуду јер га је молио да дође на скуп, иако је знао да долази у ЦГ. Дикић наводи да вјерује да је Синђелић инструисан да се тако понаша.

Он је открио да је Катнићу нудио пуну сарадњу и чак и оперативну помоћ. „Ја сам се фотографисао испред Скупштине, нисам знао о чему се ради.. Нисам толико луд да се сликам тамо испред Скупштине, а да је сјутра нападнем“, тврди Дикић наводећи се да не ради о никаквом извиђању.

Дикић наводи да није ни знао шта је Демократски фронт и да је о ДФ сазнао од тужиоца Саше Чађеновића. Он је поновио да има толико обавјештајног и полицијског искуства да не би ваљда радио ствари у оптужници, а да је планирао кривично дјело. „Нисам знао да је то икакав посебан телефон“, тврди Дикић говорећи о телефону који се помиње у оптужници.

„Нијесам знао да постоји криминална организација, и да је Синђелић њен припадник, нити сам уопште знао да постоји неки криминални план насилне промјене власти у Црној Гори“. Он је казао да је понудио сарадњу и тражио нагодбу са тужиоцем.

„Катнић је потом рекао Чађеновићу: Саша, не можемо тако, што ћемо са овим оружјем, не можемо га оставит овим јадницима, спаковаћемо га генералу, он је војник“, тврди Дикић.

Дикић: Ово је бајка за коју ће неко одговорати

Оптужени Братислав Дикић јеу своју одбрану казао да није крив, те да се ради о неоснованој оптужници, о „бајци“, за коју се, како је казао, нада да ће неко некада одговарати.

„Никада нисам био припадник криминалне организације, нити ћу икада бити. Нисам никада учествовао у насиљу“, навео је Дикић, истичући да је од СДТ-а чуо за наводни покушај тероризма у Црној Гори, те да је исто вече када је ухапшен тражио полиграфско испитивање, али му оно није одобрено.

Саша или Александар Синђелић?

Адвокати одбране су након читања оптужнице, тј. њеног диспозитив, како су адвокати прецизирали, указали на то да је име свједока-сарадника током читања навођено на неким мјестима као Саша, а на другим као Александар. Зато се, сматрају адвокати, не може утврдити о којој је особи ријеч.

„Имајући у виду да је идентитет тог човека био проблем од самог почетка – прво је био Александар, па Саша… У истом делу диспозитива, господин читајући практично идентификује два лица“, указао је адвокат одбране.

Судија на јавном суђењу тражи од оптужених да кажу матични број и изјасне се о националности

Судија Мугоша је оптужене, између осталога, испитивала шта су по националности, чак и који су им јединствени матични бројеви, иако је суђење јавно и преноси се уживо. На то је реаговао адвокат одбране, тражећи од пресједнице суда да објасни зашто су оптужени упитани за националност, када је суд, како је објаснио, дужан да их испита једино о држављанству.

Подсјетимо, одлуком предсједнице Врховног суда Весне Меденице суђење за аферу „Државни удар“ биће уживо преношено посредством Радио-дифузног центра.

Дикићево здравствено стање лоше, Мугоша каже да није добила његову здравствену документацију

Адвокат оптужених Бранислава Дикића и Кристине Христић, Милан Петровић, упозорио је судско вијеће на здравствено стање Дикића. Он је подсјетио да је здравствено стање Дикића „угрожено“. Он је предложио да се не чита оптужница, како би се скратило вријеме рада, а због здравственог стања Дикића.

Казао је да су у болници добили документ, у којем се види да је након магнетне резонанце потврђено да је здравствено стање Дикића „изузетно угрожено“ и да постоји опасност да је дошло до рецидива болести.

„У том смислу вас молим да хитно предузмете мјере у правцу лијечење брањеника“, рекао је Петровић, наводећи да нијесу жељели да приступају опструкцији процеса.

Наводи да су љекари упозорили да је Дикићу потребна хитна хоспитализација и интервенција након налаза магнетне резонанце. Петровић је казао и да неће тражити одгађање судског поступка.

Оптужени Дикић рекао је да не жели да његово здравствено стање утиче на ток поступка.

„Тако да ћу колико год будем способан учествовати и настојати да се рашчисти ситуација“, рекао је Дикић.
Адвокат Горан Петронијевић замолио је Судско вијеће да учини што може да се ситуација рашчисти.

„Прикривати овакву медицинску документацију је јако тешко“, казао је Петронијевић.

Судија Сузана Мугоша казала је да није добила медицинску документацију о здравственом стању Братислава Дикића.

Суђење за наводни државни удар завршено је за данас због истека радног времена а биће настављено сјутра у 9 часова.

14 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Da ste ovoliko pjenili oko zlocina deportacije, kaludjerskog laza, Bukovice, Morinjа….ali vama je prioritet bio Miras Dedeic a ne Risto. Sada se cupajte. Ni SRB ne zanimate.

  • 1
   0

   Саро, сви који су тада били одговорни за догађаје које помињеш данас су на власти и ти их подржаваш. За погрешну ствар си се ухватила.

 2. 0
  0

  Upravo je otkriven identitet jednog od zaštičenih svijedoka optužbe kako saznajemo u pitanju je Del Boy (Rodni nije htio svjedočiti zbog veza sa dilerima Pokreta za promjene)

 3. 1
  0

  Pokusao sam da na pocetku slusam ovu zenu koja presjedava sudom,kako se zove ne zna,ali me ovo sudjenje sve podsjeca na sudjenja 44 i 45 godine.
  Tako su u Kotoru gdje je kafana Dojmi organizovali javna sudjena,cetnike ,ili njihove simpoatizere su izvodili na binu ,a okolo maldi skojevci vikali : “ dole domaci izdajnic“ jeste da ova parola do danas nije rzjasnjena sta to znaci domaci izdajni,ako postoji i strani izadjni mozada ima nekog smila.Ova zena ima jasnu naredbu kako da sudi ,njoj naredba nije nego vjerovatno obecana nekretnina ili nesto slicno,u svakom slucaju ovo je sprdnaj i od suda i od drzave!

 4. 0
  0

  Molim nekoga ko prati ovo sudjenje da prebroji koliko puta je u optuznici pomenuta rije KRIMINALNA ORGANIZACIJA,to bi bilo dobro, garantujem da je preko 300 puta?

 5. 0
  0

  ДРУГИ ДЕО
  ТОК СУДСКОГ ПРОЦЕСА
  I ПОДНОШЕЊЕ ОПТУЖНИЦЕ 10 ЈУН 1946 ГОДИНЕ
  1. Отварање процеса 111 stranica-232stranica karaj optuznice

  Toliko i ovdje,da nije malo previse,jer ipak Draza je bio vodja Vojske i drave Kraljevine Jugolsavije,a ovdje nije bas tako,zivimo u nekakvom miru,i takozavni atentat se nije desio.
  Kazem ja vama kao 44-45!

  Са највећом пажњом пратиће ток суђења широке народне масе наше
  земље. Пажљиво ће пратити ток суђења мајке и очеви чије су си-
  нове и кћери поубијали слуге окупатора заједно са немачко-фа-
  шистичким злочинцима. Пажљиво ће пратити ток суђења прежи-
  вели борци који су проливали крв у борбама против немачко-фа-
  шистичких окупатора и наоружаних банди, које су организовали
  и водили домаће слуге окупатора. Пажљиво ће пратити ток суђе-
  ња и они преживели људи и жене, младићи и девојке који су про-
  шли кроз мучилишта Специјалне полиције, логоре Бањице и дру-
  га мучилишта широм наше земље. Пажљиво ће пратити суђење
  опљачкани људи, села и градови, којима су окупатори заједно са
  својим домаћим слугама односили из кућа све што се могло одне-
  ти остављајући их да гладују.
  И сви ће они очекивати да суд ове издајнике и злочинце казни
  строгом и праведном казном.
  Завршавајући, ја предлажем да суд, после свестраног испитивања
  оптужених и извођења свих доказа, изрекне онакву казну какву
  је сваки од оптужених заслужио према тежини својих кривичних
  дела, казну строгу и праведну, казну сурову и немилосрдну за оне
  који су вршили сурове злочине. Чинећи овај предлог ја само ту-
  мачим мисли и осећања наших народа.
  СМРТ ФАШИЗМУ – СЛОБОДА НАРОДУ
  Заступник Војног тужиоца
  ЈУГОСЛОВЕНСКЕ АРМИЈЕ
  (Пуковник, Милош Минић)

 6. 0
  0

  Чинећи овај предлог ја само ту-
  мачим мисли и осећања наших народа.
  Eto tako cije misli ce sudija ovdje potrefiti da mi je znati?

 7. 0
  0

  Boze da li iko normalan i sa minimum inteligencije vjeruje Katniću o ovoj farsi drzavnog udara . Tuzioci oće DIKIĆA da unize sto ljubavnicu naziva NIKOLA , budaletine to je njegova privatna stvar . A što bi o drzavnom udaru nesreće jedne , to vi treba da dokazujete , no to se već zna da je lažavina . Branioci treba da prilože potvrdu o izdavanju onih automatskih pušaka sa municijom iz magacina policije . I sva optužnica pada u vodu . I medju policijom ima ljudi ( hvala za potvrdu ).

 8. 0
  0

  Smijesan je ovaj Dikic , general dzandamerije , rece posao pod Ostrog pa ga zvao Velimirovic koga malo poynaje da se nadju u Podgoricu i kad je vidio da je pijan odvezao ga kuci ha, ha , ha …
  Setao se put Cetinja , pa put niksica , pa se vratio pred Deltu i to iz Budva da se nadje sa nekim koga malo poznaje i jos da ga voyi kuci ha , ha , ha , ha …
  A sindja ga castio 500 € da mu se nadje pod Ostrog , slava mu i milost , pa veli dogovorio se sa Tuziocem Cadjenovicem ali nije sa Katnicem , kao dijete od 6 godina ha , ha , ha …
  Samo po Zakonu , bravo Katnicu !

  • 0
   0

   Лажни дробњак требао би да знаш да је управо прије неколико дана био твој празник
   курбан бајрам који ти овим путем честитам.Испоштуј своју вјеру и немој лагати.

 9. 0
  0

  lično mislim da će od sjutra najkasnije u sledećih par dana, kad odbrana zatraži od sudije da se izvrši ljekarsko vještačenje SDT ovaj Milivoje da završi u ludnicu, prosto na ovu moju tvrdnju me navodi njegovo ponašanje , ruke na guzicu , stomak u polje ,glava zaturena…klinička slika umobolnog čovjeka

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here