Насловна Политика Министар БиХ: Напад на Вучића је покушај убиства, одговорни ће бити кажњени

Министар БиХ: Напад на Вучића је покушај убиства, одговорни ће бити кажњени

0
ПОДИЈЕЛИ

Министар безбедности Босне и Херцеговине Драган Мектић изјавио је данас да је инцидент приликом обележавања годишњице злочина у Сребренци био линч и покушај убиства премијера Србије Александра Вучића и поручио да ће починиоци и организатори напада бити процесуирани.

vucic u srebrenici Министар БиХ: Напад на Вучића је покушај убиства, одговорни ће бити кажњени

Мектић је у интервјуу Куриру рекао да напад на српског премијера није смео да се догоди и да не бежи од сопствене одговорности због пропуста у његовом обезбеђењу.

„Дајем реч да ће починиоци и организатори напада бити процесуирани јер, без икакве сумње, то је био атентат на премијера Александра Вучића“, истакао је Мектић.

Упитан каква су сазнања и ко је организатор напада, Мектић је објаснио да истрага иде у неколико праваца и да се по налогу тужилаштва испитује да ли је ратни командант муслимана Бошњака Сребренице Насер Орић на било који начин повезан „с линчем“.

„Тачно је да истрага иде и у том правцу, а вероватно ће и Орић бити испитан. Он није био у Поточарима. Какав ће бити исход истраге, у овом тренутку не могу да кажем, али истражујемо“, рекао је Мектић.

Он је додао да су за њега изненађење медијски наводи по којима су нападачи на српског премијера повезани с удружењем „Црни лабудови“.

„Њихови припадници јесу чинили специјалне јединице током рата, а искрен да будем имена њихових чланова се нису појављивала. Засад ништа не знам о томе“, рекао је Мектић.

Како је истакао, биће испитано и да ли је и извесни Алмир Мердић из Тешка један од нападача. „Испитује се све, неће се ништа стављати под тепих“, поручио је Мектић.

Министар безбедности Босне и Херцеговине је изјавио и да је наредио свеобухватну анализу догађаја како би се утврдила одговорност свих у ланцу који су били задужени за безбедност високих званица.

„Биће смена, будите уверени и то неће бити ‘мртво слово’ на папиру. Нећу дозволити да ово остане некажњено. То укључује и моју одговорност и ја од тога не бежим. Већ су формирани специјални тимови који ће се бавити само нападом на премијера Вучића“, рекао је Мектић.

Према његовим речима, о појединим стварима приликом припреме обезбеђења комеморације у Сребреници није био обавештен иако је требало да буде.

Како је објаснио Дирекција за координацију полицијских тела још 23. јуна је тражила да им Државна агенција за истрагу и заштиту (СИПА) помогне у организацији комеморације у Поточарима, али није добила одговор од те босанске безбедносне агенције.

„Дирекција је тражила ангажовање СИПА по три основа, од којих је најбитнији био да се ангажују два тима специјалне полиције СИПА. Тражено је и ангажовање одређеног броја инспектора СИПА, као и тима за контрадиверзиону заштиту. Они су то само изигнорисали, никад нису одговорили“, рекао је Мектић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here