Насловна Колумне Ми смо навијачи – који ”тугују” због четвртог мјеста на свијету!

Ми смо навијачи – који ”тугују” због четвртог мјеста на свијету!

0
ПОДИЈЕЛИ

Синоћњи пех Иване Шпановић, са најдужим скоком на Свјетском првенству, који није могао бити измјерен због невиђене бизарности – заиста има елементе неправде! И у праву су они који мисле, да се тако нешто не би могло дести Американкама! И у праву је легендарни спринтер Мајкл Џонсон, који наглашава, да у ери најпрецизније компјутерске технологије, нема смисла робовати папирима, љепљивим тракама и зихенадлама!!! Али су у праву и они који кажу, да не треба развијати теорије завјере, него поглед усмјерити ка наредном олимпијском циклусу, у ком Ивана Шпановић, са великим правом, треба да гаји менталитет – најбоље на свијету.

Оно што овдје хоћу да нагласим, је феномен нашег спортског навијача, који не признаје ништа ”испод” – титуле првака свијета! Тог нашег навијача, у коме видим и самог себе, – подсјетио бих да је Србија, тек једна од 200 земаља свијета! Оних земаља које учествују на олимпијским играма, и самим тим, на свим ”нижим” међународним спортским такмичењима, – као што су свјетска и континетална првенства! А сви добро знамо, колико је потребно улагања у један спортски пројекат, да би он уродио, медаљом на неком такмичењу. Исто тако знамо, колико Србија, као политички и економски сиситем, заостаје за 20-так најјачих земаља свијета, и колико су њени потенцијали, да опреми и припреми своје спортисте мањи, у односу на друге, ”велике” земље.

одбојка 1 2 409x316 Ми смо навијачи   који ”тугују” због четвртог мјеста на свијету!

Па ипак, Србија ”тугује” због ”само осам” медаља на Играма у Рију! На тим играма, резултатски најбољим у историји српског олимпизма, Србија је заузела 32.мјесто међу учесницима олимпијаде! 32.мјесто од 200 земаља!!! И -мало је! Мало – јер смо знали, и сада знамо, да су те Игре, проведене у навијачкој атмосфери неуспјеха, пошто је, ако се сјећате, прва седмица тих игара протекла у бројању лоших резултата. Без медаље од стријелаца, без медаље од кајакаша, без медаље од тенисера!!! Еј….. сви знамо, да нам је, по нашем унутрашњем (пред)осјећају, припадало дупло више медаља, – од освојених!

На поменутим играма није било одбојкаша који су, мјесец дана прије, освојили Свјетску лигу, у најјачој свјеткој конкуренцији! Оправдано или не, – српска јавност очекује и тражи Србију међу 15 или 20 највећих спортских сила на свијету. На свим екипним првенствима свијета или Европе, кошаркаши, рукометаши, одбојкаши, ватерполисти, фудбалери…испраћају се са очекивањем ( и у мушкој и у женској конкуренцији ), да донесу медаљу. Стријелци, веслачи, кајакаши, теквандоисти, тенисери…појединачно или екипно, просто су нас навикли на такве успјехе.

novak djokovic 1 409x290 Ми смо навијачи   који ”тугују” због четвртог мјеста на свијету!

Ево, ту прије неки дан, одбојкашице су се вратиле са бронзом из такмичења Свјетске лиге! Тенисери у септембру наступају у полуфиналу ( међу четири најбоље свјетске екипе ) Дејвис купа. Фудбалери су водећи у квалификационој групи за одлазак на Свјетско првенство у Русији!

А да не говоримо о Новаку Ђоковићу, и ”националној причи” о томе ”шта се са њим збива? шта му је?” – јер, није више ”први на свијету”, – него ”други” или ”трећи”!!! Или да не објашњавамо у чему је ”трагичност” резултата Иване Шпановић, која је имала малер, да не буде ”прва” него ”четврта” на свијету!!! Чему разочарење што Михаил Дудаш, не може даље од 7-8 мјеста на свијету, међу свим десетобојцима!!!

Једноставно, имамо менталитет велесиле, а могућности – такве какве имамо! Неко ће рећи да смо неуравнотежени, халапљиви, грамзиви…. да немамо осјећај за реалност; а опет, јасно је, да нам је Бог дао, више дарова, – него политичког и економског прогреса. Па смо, упркос свему, раме уз раме, са најјачима! Па нека тако и остане – само уз мање туге и нервозе, а са више захвалности према онима који се труде и марљиво раде, а нијесу на буџету САД, Кине или Њемачке, – него распете, и распарчане Србије!

Живјела Србија! Напријед српски спортисти!

 

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here