Насловна Насловна Мандић: Србима у Црној Гори дати статус конститутивног народа и српски језик...

Мандић: Србима у Црној Гори дати статус конститутивног народа и српски језик поставити као службени

39
Andrija Mandic
Андрија Мандић

У Црној Гори се прогони Српска православна црква, лидери српских политичких организација, српски језик, ћирилица, а из уџбеника за основну школу истјерују се великани српске и свјетске књижевности, а убацују неки маргиналци који служе властима, казао је за „Танјуг“ предсједник Нове српске демократије и члан Предсједништва Демократског фронта Андрија Мандић. Он је нагласио да је једино рјешење за бољи положај Срба успостављање специјалних веза са Србијом и Републиком Српском, чиме би био направљен први корак ка заштити српског националног и културног бића у Црној Гори.

„Ми смо велики народ на овим просторима и имамо право, не угрожавајући било кога, да дефинишемо наше националне интересе, обједињујемо се и доносимо одлуке око оних тема за које процијенимо да су важне за наш народ,“ рекао је Мандић и додао:

„Успостављање националне равноправности могуће и кроз измјену Устава Црне Горе, тако што би се Србима дао статус конститутивног народа, а српски језик постао службени.“

Он је напоменуо да „Срби не траже ништа што немају други народи у Црној Гори“ и нагласио да ће Срби поштовати државу у оној мјери у којој она поштује њих и њихова права.

„Нашим аргументима супротставља се теза да је Црна Гора Уставом већ дефинисана као грађанска држава. Међутим, каква је то грађанска држава у којој у државној управи ради око пет одсто Срба, а на попису их је трећина, док је Црногораца у државној управи 82 одсто, а на попису испод 45 одсто?“ упитао је Мандић.

Он наглашава да су Срби у претходном периоду показали изузетну жилавост у Црној Гори, те каже да је убијеђен да ће се они одупријети новим притисцима.

„Ми ћемо бити упорни, јер једноставно желимо да и наш народ има она права која имају Црногорци, Бошњаци, Албанци… ,“ каже Мандић и додаје да долази време да Срби постану равноправан чинилац у Црној Гори.

Мандић подсјећа да су Срби стварали Црну Гору, да су сви њени владари били припадници српског народа, да су сва најзначајнија дјела у Црној Гори написана на српском језику и да се и у Земљопису Краљевине Црне Горе из 1911. истиче да у Црној Гори живе „све сами чисти и прави Срби“.

„На другој страни власт, која води антисрпску и антицрногорску политику, жели да се просто одрекнемо себе, заборавимо на претке и све оно што чини традиционалну Црну Гору, и као полазну историјску тачку прихватимо 21. мај 2006. године када је крађом на референдум разбијена заједничка држава,“ напомиње предсједник НДС и поручује:

„Ми, наравно, нећемо пристати на тај сценарио.“

Алексић: Црну Гору треба учинити земљом равноправних грађана и народа

„Срби у Црној Гори желе да се њихов положај уставно-правно регулише,“ казао је у изјави „Танјугу“ посланик НСД Будимир Алексић.

„Једноставном изменом Устава, Црну Гору треба учинити земљом равноправних грађана и народа. Србе треба позиционирати као конститутивни народ, заједно са Црногорцима што је иначе пракса у државама са сличном националном структуром. Овде постоје два народа која имају заједно 70 одсто, Срба је трећина, Црногораца нешто више од 40 одсто. Други народи се самоидентификују као мањинске националне заједнице,“ напомиње Алексић.

Он се слаже с Мандићем да не постоји народ у Европи чија се права тако брутално и неометано газе као што је то случај са српским народом у Црној Гори, и напомиње да постоје докази у последњем истраживању државних агенција, где је евидентно да је Срба у институцијама система мање од пет одсто.

„Познато је да Срби не могу бити судије, тужиоци, директори јавних установа, полицајци, конзули, амбасадори… Нема их на руководећим положајима. Срби су неравноправни у Црној Гори, упркос томе што се у преамбули Устава констатује да је Црна Гора држава равноправних грађана, Срба, Муслимана, Албанаца, Црногораца,“ каже Алексић и истиче:

„Парадокс је да је српски језик, којим говори већина грађана, по Уставу Црне Горе сврстан у категорију другог реда заједно са албанским језиком који говори мање од пет одсто грађана.

Српски језик треба позиционирати као службени и изједначити га са тзв. црногорским, који је службени, иако тим језиком говори мање грађана Црне Горе него српским. То је програм Нове српске демократије и Демократског фронта.“

Посланик НСД-а наводи да национална заједница која чини значајан број грађана у једној држави има право да има специјалне везе са државом свог народа, као што то имају Хрвати у БиХ.

„Уколико постоји политичка воља ово је могуће остварити без обзира што Устав Црне Горе спада у тзв. тврде уставе и што је за његову промјену потребна сложена операција.

Уколико власт у Црној Гори стекне свијест да треба да уважи реалност, која се најбоље исказује у највишем правном акту сваке земље – Уставу, онда би се могло урадити ово што ми тражимо,“ истиче Алексић.

Божовић: Статус Срба на нивоу школске дефиниције апартхејда

Предсједник Управног одбора Матице српске у Црној Гори Владимир Божовић каже да се стање о правима Срба није побољшало у последњих 20 година, већ напротив, дошло је, до радикализације проблема који су везани за њихов статус.

„По статистичким параметрима, он је на нивоу школске дефиниције апартхејда. Чак и владине статистике говоре о несразмјерном учешћу Срба у државним органима, где је четири или пет пута мање Срба у односу на њихово процентуално учешће у укупном становништву,“ каже Божовић.

Према Владином извјештају из 2015. године, у државној управи је запослено 7,3 одсто Срба, али Божовић каже да сумња у тачност званичне статистике.

„Ми немамо људе српске националности на значајнијим позицијама у државном систему. Немамо их у влади, у дипломатско-конзуларној мрежи, немамо чак ни директоре основних школа,“ истиче Божовић.

Као једног од креатора такве политике Божовић помиње бившег премијера Мила Ђукановића који је, тврди, једном приликом рекао да то није ствар дискриминације, већ да Срби немају компетентне људе за такве функције.

Говорећи о сталним напдима српску цркву и њену имовину у Црној Гори Божовић напомиње да је у постреферендумском периоду у Црној Гори створена неформална коалиција „антисрпски друштвени консензус“ од различитих политичких и параполитичких субјеката који су функционисали тако да смање проценат Срба и сузе њихов идентитетски простор.

„Мислим да је та политика још увек врло жива и актуелна. Чак иде и на штету појединих представника националних мањина – Бошњака, Албанаца који су чиниоци те коалиције. Они трпе због тог антисрпског консензуса, јер не могу јасно и снажно да истакну своје интересе док се не заврши проблем са Србима,“ каже Божовић.

Српска кућа у улози заштите српске духовности, идентитета и традиционалне Црне Горе

Лидер Нове српске демократије Андрија Мандић изјавио је да ће Српска кућа у Подгорици бити отворена у септембру.

„Српска кућа је један од најважнијих српских пројеката у Црној Гори од обнављања вишепартијског система. Под њеним кровом ће своје место наћи најважније културне адресе нашег народа, и сигурни смо да ће она бити на корист не само српском народу него читавој Црној Гори,“ саопштио је посланик ДФ-а и додао:

„У јавности је покушано да се од овога пројекта направи неки баук само зато што у његовом формирању учествују културни и политички представници српског народа и Република Србија, што показује својеврсну ‘антисрпску хистерију’ власти и квазикултурних кругова око њега.

Таквима нарочито смета чињеница да ће Српска кућа играти значајну улогу у заштити српске духовности, националног идентитета и традиционалне Црне Горе. Сваки Србин треба да буде поносан на чињеницу да постоји мјесто у коме ће се стварати и из којега ће се емитовати квалитетни културни, умјетнички и други садржаји везани за наш национални идентитет,“ истиче Мандић.

Влада Србије издвојила је из буџетске резерве око 3,4 милиона евра за градњу Српске куће, која се налази на атрактивној локацији у Подгорици, поред моста Миленијум, код Његошевог парка.

39 КОМЕНТАРИ

 1. 0
  0

  Sve je tacno..i za diskriminaciju i progon i ovo i ono..ali tu lijeka nema nikad… vidi da svijet zbog svojih interesa podrzava i budno cuva ovaj marionetski rezim. Svaku kradju na izborima dps-a svijet ce aminovati

  • 0
   0

   Мандићу, Срби у Црној Гори су једини конститутивни народ. Друга је ствар што си подлегао пропаганди ( или је нешто друго у питању) па се и ти осјећаш грађанином другог реда. Уколико грабежљиви Монтенегрини неће то да поштују треба им дати територију око Цетиња и одвојити се од њих. Не треба много компликовати, него припремити документа и што прије изаћи са њима на сто.

  • 0
   0

   realno, da srpska kuca jedino je nasljedje koje srbi ovdj imaju, ostalo prisvajaju, uzurpiraju, ali ne ya dugo. dakle, srbi svi u tu kucu… da vas imamo na oku – a ispred nje parkirajte i traktor, zlu ne trebalo

    • 0
     0

     Нико и ништа.Момо је нико.Мандић прича одличне и најважније ствари за Србе у ЦГ.Још је једно битно.Видите колико има ових што лају по Мандићу а то значи само једно!Могу они да се праве да не знају за портал Ин4с али по коментарима је јасно и присуству разних типова на порталу да популарност и читање Ин4с расте из дана у дан.Веома важна ствар и само напријед.Биће ово на крају приче све добро.Не могу они Србима ништа.Знају да су нам се попели на главу и да једва чекамо да их обурдамо.

 2. 0
  0

  Kako se zapale razne grupe čim se pomenu Srbi i njhova prava… Ima tu nečeg opasno bolesnog u biti. Bivši Srbi najjače udaraju na Srbe, a ostale zanemaruju.

  • 0
   0

   Ma naravno, sve ce vam to dati i pitati treba li jos. E ima jedan uslov a on glasi da Miras udje jao sef u Manastir n na CT. Uzmi ili ostavi.

   • 0
    0

    Господе Боже Једини и Свемогући,читајући ове и још понеке коментаре просто се запитам-а да ми Господ не замјери ако судим,далеко било осуђујем-јер је то једино Његово,какви ово појединци живе у данашњој тзв.Гори Црној-бесудном дукљанском монтенегру!!!У шта су се то претворили и у шта ће се тек претворити!!!Случајно одговарам на овај коментар поменутог Господина ,не уносећи личну компоненту већ на нивоу појаве ,јер ми је запао за око…Знајући да ће у последњим временима сам Господ досустити Промишљу својом отпад и од Њега и од Добра које је у Њему сконцентрисано као врхунска и безгранична категорија,кушајући тако слободном људском вољом ниво тог отпада и безумља,да би видио са једне стране то ,а са друге стране истрајност и трпељивост остатка који ће остати на путу Његовом,просто се запитам иако су Свети Оци давно дали одговор и на то питање,колико ће вјере Господ наћи када други пут дође међу нас…Поштовани Господине немојте ми замјерити молим Вас ,покушајте да се издигнете изнад нивоа локално-племенског и дневно-политиканског…па Ви помињете име особе која је под Анатемом Свете Константинопољске- Васељенске Патријаршије,која је одлучена из Свете,Саборне и Апостолске Православне Цркве свуда на Планети..кога сви упућени Православни Хришћани при помену његовог световног имена-баш као и Ви, спомињу као проклетника и расколника крстећи се као када спомињу непоменика,својим очима сам то гледао и по Грчкој
    и по Румунији и по Бугарској и по Русији и по Пољској,да не буде сво зло овога свијета од и из Србије…Рећићете да је то суд људи,али није вјерујте,Црква је тијело Господа нашег Исуса Христа и заједница вјерних а не политиканско-национална дружина окупљена око некога ко себе може прогласити за шта год хоће…Не само Ви,већ и многи други са оваквим ставом који су у било каквој посебно назови духовној вези са поменутим анатемисаним расколником и отпадником од Свете, Саборне, Апостолске Православне Цркве у огромној су опасности су да навуку на себе страховити гријех отпада преко имена поменуте персоне…ВИШЕ НЕСВЈЕСНО НЕГО СВЈЕСНО…Прочитајте када стигнете нешто од Светог Василија Великог,Светог Јована Златоустог,Светог Максима Исповједника,Св.Исака Сирина…па онда олако дајите судове и закључке…Господе Исусе Христе Сине Божији помилуј грешни Православни народ онога што је некада носило име Црна Гора.упути на пут покајања и спознаје,Љубави Твоје БЕЗГРАНИЧНЕ РАДИ!!!!!

 3. 0
  0

  Србима не требају мртва слова на папиpу, у Уставу, који се иначе на сваком кораку крши. Нама треба конкретно рјешење, све је зрело за промјену

 4. 0
  0

  Митрополија својим упорним нечињењем ће себи доћи главе. Без Срба у власти, неће бити никога ко ће их моћи заштитити. Рецимо да интерес народа није битан, интерес Цркве је уско повезан са народним(требало би), хтјели ви то да признате или не.Митрополија се мора активирати ако мисли да преживе.

  • 0
   0

   Митрополија једино ради и могуће и немогуће у овим пасјим временима. Народ упорно годинама сматра СПЦ институцијом од највећег повјерења. Мирашева МУП црква не може ни после 20 година да окупи 4 истомишљеника и нико јој не вјерује. Каква је туга видјети их данас на Цетињу да тобоже обињеже Господње Преображење : шесторо несвештаних и четворо некрштених .

 5. 0
  0

  ЦГ је 30 г. у неравнотежи; најмање 1/3 становништва нема своје представнике у Парламенту и власти земље у којој живи.Последица тога је дискриминација при запошљавању,притисци,вријеђање и пријетње-сиромашење.Без заштитника у власти, ЦГ Србе ће наставити да малтретирају.Опози(в)ција буквално живи од подршке ЦГ Срба, за коју није урадила ни најмању ситницу.Митрополија и Србија ћуте.Кад монтенегрини крену да отимају храмове, Митрополија нек не зове ЦГ Србе у помоћ.

 6. 0
  0

  Да ли је ико од ових људи икада затражио и инсистирао да добије иједан документ на српском језику и ћирилици осим личне карте и пасоша?
  Један једини једном.

 7. 0
  0

  Једном ће се у историји ово што се дешава назвати брука – деценије у којима је народ сопствене државе имао мање права него под било којом окупацијом а мафија уживала привилегије, недодирљива ни закону, ни држави. Гдје су они који су се борили за идентитет прогањани, а они који су овом народу сјекли коријен и узимали хљев из уста проглашавани за добротворе.

 8. 0
  0

  скупите између себе, нас, Срба одсасвуд, па обновите Владичину… од Вучића ни цванцика… и то му јавно реците
  …а прво се пресаберите између себе… орахе у џепу мало вас нема, и имате истог оснивача… сви сте више улоге-глумци него стварни људи

  …“Тешко је веровати да је власт која је починила читав низ поступака који значе флагрантно кршење српских националних права, од Бриселског споразума па надаље, нека власт која искрено прибегава формулисању декларације о српским националним правима. То, просто, није логично за очекивати јер у политици није важно шта неко каже, већ и да ли је тај својом биографијом и понашањем заслужио да то каже. Могло би се рећи, у складу са једном изреком Марка Миљанова, која би се могла упутити нашим властима, да оне имају право када говоре о потреби да се пише та декларација, али није на њима да је пишу јер тога нису достојни…“, каже Професор

  http://iskra.co/srbija/povampireni-projekat-optuziti-srbe-da-pisu-majn-kampf/

  У МЕНИ СЕ БОРЕ ХЕРЦЕГОВАЦ И БЕОГРАЂАНИН

  Седим на једном црвоточном сплаву на Ади Циганлији и размишљам да ли да се окупам у Сави.
  У мени се боре Херцеговац и Београђанин.
  Београђанину хладна вода, Херцеговцу прљава и мутна, а мени вруће!
  Београђанин, опрезан као што га је Бог дао, шапуће ми да ћемо се сва тројица прехладити.
  Херцеговац се са тугом сећа смарагдне Требишњице која може да се пије и зелене Неретве у коју је скакао с мостарског Старог моста. Куне су да се у Сави не би окупао да му дају не знам шта! (Као да му неко, уопште, нешто и нуди!)
  Кроз мене теку многе реке; љупка, женствена Сава, потуљени господар Дунав. Ваља се троми Мисисипи Марка Твена (“Заборави то!”, одмахује руком Херцеговац, рођени русофил), лукава блудница Сена која уме да измами човеку и последњу пару, огрће се сивим пењоаром мутна Темза, шуми Миљацка испод мостова промењених назива, злати се и блиста света река Крка, газим Купу, Цетину и Зрмању – Ој, Мораво, моје село равно…
  И док се она двојица у мени препиру, скачем у Саву, баш ме брига!
  Београђанин одмах краул, Херцеговац лептир стил, а ја на леђа!
  Не може се ни замислити како то изгледа онима са обале.
  Херцеговац живи у мени још пре мог рођења; Београђанин од девете године, када сам се 1946. доселио у овај град.
  Један говори екавски, други инсистира на ијекавском.
  Најгоре ми је на концертима у Коларцу. Београђанин, као, обожава досадне Малерове симфоније, а Херцеговац истог часа утоне у сан и, да опростите, гласно дише, па га сви наоколо буде и утишавају. Он би да слуша гусле.
  Београђанин, опет, зева док гуслар пева о старим јунацима и чуди се што бркати људи плачу.
  Признајем, загорчавају ми живот на сваком кораку. Не знам куд да се денем од њих двојице.
  Пођем тако пре неки дан да дам важан интервју за енглеску телевизију, а Херцеговац навалио да навучемо маскирну униформу. Београђанин хоће тамно одело с краватом. Навучем избледели џинс и прљаве патике. Нису говорили са мном два сата!
  Један запео да потпишемо све што се од нас тражи (па да се после не држимо тога), а други неће ни да чује!
  Репортер Фронтлине Нењс Телевисион-а, гос’н Адам Калихер, нашао се у чуду. Њих двојица вичу, ударају шакама о сто – мени не дају да дођем до речи!
  Добро, некако их смирим и објасним гос’н Калихеру да у сваком Србину живи више разних Срба.
  Неки дан се, опет, завадили док сам спавао и не слутећи шта се дешава у мени. Шта је било? Херцеговац, изгледа, као и обично сањао да је на ратишту са својима, а Београђанин га назвао ратним хушкачем и затворио му свој део срчане преткоморе. Умало се не угуших у том ружном сну! Пробудим се и испечем два јаја на око, очистим младе ротквице, али не иде! Херцеговац не једе, поднимио се и само нас ћутећи гледа. Гладује. И Београђанину стао залогај у грлу. Баци виљушку на тањир…
  На Аду долази један чувени психијатар да се лечи од депресије. По читав дан седи и буљи у воду. Пожалим му се, а он ми каже да је у мом случају, вероватно, реч о благом облику шизофрениије. У питању је подвајање личности.
  “Али, нас није двоје, него троје!”, објаснио сам му. “Да ли је могуће цијепање личности натроје?”
  Уосталом, може ускоро да нас буде и више! Већ се повремено јављају и неки други: избеглице из Сарајева, Европљани, пацифисти и ратоборни, православни и славенофили, дипломате и самоубице…
  Психијатар ми је рекао да је мој случај веома занимљив и да нешто слично није имао у досадашњој пракси. “Записујте све што будете осећали…”, казао ми је. Ето, записујем. Од тога и живим.
  “Могао би да живиш и од неког озбиљнијег посла”, гунђа Херцеговац у мени.
  У том тренутку покрај нас прође једна београдска лепотица.
  И Херцеговац и Београђанин окрећу се за њом.
  Ја се правим да је не примећујем.
  Али, они више ни о чему не могу да причају, сем о политици. Опет се свађају око тога ко ја патриот, а ко издајник. Шта да радим?
  Херцеговцу наручујем лозовачу – Београђанину хладно пиво, а ја попијем седатив да их лакше поднесем и поново заспим.
  Страх ме је једино од буђења…

  +Пријатељство, занат најстарији, 1/3
  https://www.youtube.com/watch?v=t5OFMVNNypg

  +Пријатељство, занат најстарији, 2/3
  https://www.youtube.com/watch?v=VtwFxorJyOs

  +Пријатељство, занат најстарији, 3/3
  https://www.youtube.com/watch?v=KkPQHoNVdvo

 9. 0
  0

  …“Кад је поштар донео прву пензију војводи Степи, био је изненађен војводином реакцијом: „Три хиљаде! Па знају ли они колики је то новац! Мангупи, оће државу да упропасте!“ Тутнуо је пензију поштару у руке: „Момак, одмах то да им вратиш!“ До краја живота спавао је на обичном војничком кревету, гвозденом и тврдом. Равнодушан на похвале, није се обазирао ни на замерке – веровао је да постоји Божја правда и да ће свако добити „по заслузи“. Читав свој живот изразио је у неколико речи: „Из народа сам поникао, он ме је начинио оним што сам, морам се покоравати његовој вољи и служити му до последњег даха“. Запамћено је како, после битке на Церу, официри читаво вече расправљају о томе да је тешко ратовати са Немцима. А војвода ћути. Слуша, слуша, и само рече: „Јест, кад Шваба почне да бежи, не можеш га стићи!“

  Војвода је био веома побожан човек, литургију је знао напамет, као и многе духовне, црквене песме. Волео је црквене свечаности, порте пуне света, нарочито сељаке у копоранима и опанцима који су се искрено и топло молили Богу да не буде рата, елементарних непогода, молили се за плаху кишу, топле сунчеве зраке кад су најпотребнији и берићет. Волео је тај народ и његову чврсту веру, народ пун моралног здравља који је избегавао спорове и сукобе изговарајући просте и врло једноставне речи: „Нека му Бог плати…“

  На причест обавезно Велики петак је био дан кад је војвода неизоставно одлазио у цркву. Као командант, увек се причешћивао заједно са својим војницима. У најкритичнијим тренуцима, уочи одлучујућих битака, војвода се повлачио у собу или под шатор и моли се Богу:

  „Свевишњи, Ти који господариш животом и смрћу, благослови овај план за одбрану народа мог и Твог… Ми се само бранимо, чувамо своје њиве и своја огњишта, своју слободу и своју државу, своју веру и храмове у којима се Теби искрено и топло молимо. Чувај, Боже, моје војнике, синове Србије, а непријатеља, који хоће да отме оно што си нам Ти дао, нагнај у бекство…“

  http://www.srpsko-nasledje.rs/sr-l/1998/10/article-6.html

  Драгош Калајић, интервју 1998.
  https://www.youtube.com/watch?v=ju2LnlfxerU

 10. 0
  0

  Овај Мандић све обе године продаје маглу Србима у ЦГ! Зар нас није убјеђивао како је ријешио питање језика док је Лукшић био премијер? Сјетите се како је отјерао Др Бојовића! Како је растурио Српску листу! Како је преименовао СНС у НСД, заради чега! Ђе му је први сарадник Даниловић? Зашто толико чланова НСД прилази Демосу и Демократама? Смијенити Мандића чим се заврши ова фарса од државног удара! За добро Срба у ЦГ!

 11. 0
  0

  Sto pricas Andrija ,kako domacin u svojo kuci mora da bude konstutivan,nemoijte ljudi da se sto kazu cosamo,ovo je nasa drzav,ali zbog nase slabosti postala je nicija i svacija,ne mislite valjda da smo se uplasili tamo nekih nesretnika i izmisljenog naciona,nema tu sto da se promislja,ovu drzavui su stvorili Srbi,ili kako neki vole da kazu Crnogorci ali ne turbo ,ili Montengrini ili neznam kako lise se sve zovu od izbora do izbora,rad nekih sitnih novaca ili mesnih narezak.
  Hocemo li da priznamo istorju KPJ ili papinu ,jeste li vi bunike jeli,jeste li vi citali ista ,ili stvarno tako mislite-.
  Necmo valjda rspravljati istorijom nekih samozvanih istoricara ili „naucnika krvinih zrnaca,ili hocemo ono sto je ostalo od Njegosa ,ako je istina, da saljemo u Vizbaden,nema tu mudrovanja ,kad se uzme vlast ima da se uci Srpcki jezik a za nacionalne manjine kao sto su Sciptari Albanski i to je to!
  Velike price i diskusije oko toga niti moze niti ce bit!
  da li da kao sto kaze Mitropolit treba da se registruje nasa Mitropolija a samim time i nasa Crkva i vjera kod nekog ko prodaje auspouhe,neozbiljno i diletanski,ko radi na tome i radi cega.
  Neka se pise ko kako voli ali ustupaka povodm jezika i Crkve niti moze nit smije bit,koja su to razmisljanja,.kao da nijesmo niti sto citali niti sto znamo,nece biti da istorija potice od nas.Koaalicioni parneri su jedno istina i istorija je drugo,to se moar razgraniciti!

 12. 0
  0

  U Crnoj Gori nosilac konstitutivnosti je građanin , nebitno koje nacije , vjere …bio , to nije važno , samo je važno da ima crnogorsko državljanstvo .
  Dakle , to što bi vi novo srbi od 90-tih htjeli da srpstvo nametnete ostalim građanima jednostavno nije moguće !
  Morate se prilagoditi činjenici da živite u građansku , evropsku državu članicu NATO saveza , imate svoja manjinska prava i to je to , ne pokušavajte da nametnete političkoj većini svoja uvjerenja , većina ljudi neće da se obrću od popisa do popisa ka’ vi .

  • 0
   0

   Evo da se i ja u malo necemu slozim sa tobom…Mi srbi treba da se proglasimo nac. Mamjinom,jer samo na taj nacin po svim medjunarodnim zakonima mozemo ostvariti pravo na Jezik, Skole na Srpskom jeziku, po programu nase matice,pravo na slobodu vjeroispovijesti i svoju vjekovnu crkvu kao i ravnopravnu zastupljenost u drzavnim organima,kao sto imaju Albanci,Hrvati, Bosnjaci…Tako je najbolje.Kad se izborimo da smo nac manjina onda direkt se obratimo briselu jer u cg sudovima nema pravde za nas

 13. 0
  0

  Ova trojka nas 12 godina zajebava oko nasih prava. Sada hoce da nas zavitlavaju sa Srpskom kucom i Emilom Labudovicem. Najbolje ceste nam pomoći ako nas ostavite na miru.

 14. 0
  0

  Srbi, oprez. Zastitnici srbstva izvode radove.
  Sto rece komentator na drugom portalu, od Velike Srbije spadose na jednu kucu, sve je izvjesnije i na sobu, uskoro…

 15. 0
  0

  Ko je izglasao jezik sa zarezima i dao podrsku u skupstini CG Andrija Mandic i Medojevic ko je ostavio profesore srpskog nezika bez posla Andrija Mandic ko ne glasao za ustav Crne Gore Nebojisa Medojevic dje je srpski narod posta manjina! Hvala DF na sve sto je uradio za srbe i zasluzuju ovakvu sudbinu . I kakva srpska crna kuca i prevara i bacanje magle u oci srbima ocemo konzulat u Herceg Novi i Berane jesi li cuo Vucicu spijune!

 16. 0
  0

  Ljudi moji slusajte Hrista Boga, neka mrznje ljubi bliznjeg svoga. Svi smo mi Srbi ali nam je drzava Crna Gora, necemo mimo bozije volje. Bog veliki je stvorio prije iljadu godina pa je necemo mi valjda zatirati. A ovi sto su je pokrali platice Bogu i oni i naslednici. Obicni narod i sirotinja se razvijala, a velikasi su se zatirali

  • 0
   0

   Hoces da kazes da je Hrist stvorio Karadag, kome su Turci dali ime:) Znas li da Crna Gora i Crnogorci nisu postojali prije Otomanske okupacije Balkana?

 17. 0
  0

  KAKO DA NE! SVE ĆE BITI KAKO ČETNICI POŽELE! IMAŠ LI MOŽDA NEKU MUZIČKU ŽELJU ?
  OD SVEGA MOŽEŠ SAMO DOBITI KOLJENICU! I BUDI ZADOVOLJAN!

 18. 0
  0

  Spali smo na Srbsku kucu,od onakvog carstva,izdAaajaaa,BRE.Iz Crne Gore protjerati sve Crnogorce,naseliti prave Srbe iz republike srBske I mada bi ja radije monarhije Srbske ,da se obnovi sedam godina dugo Dusanovo carstvo.Ko je Crnogorac ne moze da zivi u Crnu Goru,neka zivi sta ti ja znam u Las Palmas.

 19. 0
  0

  Припазите се, поштовани читаоци и конзументи разних медија. И онај Донко Ракочевић је Удбин…!

  Оно што он предлаже Фронту у вези предсједничких избора, може да буде само прича, сценарио Удбе..!

 20. 0
  0

  „Успостављање националне равноправности могуће и кроз измјену Устава Црне Горе, тако што би се Србима дао статус конститутивног народа, а српски језик постао службени.“
  Jel’ ovo Mandic pise Medojevicu, da ne bi opet glasao neki nakaradni ustav!? :o))
  A da ne pominjemo Mandicevu svojevremenu podrsku Fuksanovicevom Nacionalnom Vijecu koje se zalagalo za manjinska prava za Srbe u CG?
  Pih!

 21. 0
  0

  Српски језик треба позиционирати као службени и изједначити га са тзв. црногорским, који је службени, иако тим језиком говори мање грађана Црне Горе него српским. То је програм Нове српске демократије и Демократског фронта.“

  Jos kad bi Mandicki nepismeni magarac mogao da shvati, da je srpski jezik i dan danas u sluzbenoj upotrebi, ali da su ga samo preimenovali, drugi srpski nepismeni magarci bi prestali da njachu u pogresnom pravcu.

 22. 0
  0

  „Таквима нарочито смета чињеница да ће Српска кућа играти значајну улогу у заштити српске духовности, националног идентитета и традиционалне Црне Горе. Сваки Србин треба да буде поносан на чињеницу да постоји мјесто у коме ће се стварати и из којега ће се емитовати квалитетни културни, умјетнички и други садржаји везани за наш национални идентитет,“ истиче Мандић.

  Ako Srbi u CG neku udzericu od 200 kvadrata zove „Srpska kuca“, koju ce da vode razni magarci sa srpskim predznakom, zar to ne znaci da Crna gora ovim cinom i zvanicno nema vise srpsku istorijsku drzavotvornu vertikalu?!
  Manjinska prava su u tom slucaju zadovoljavajuca!

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here