Насловна Насловна Лазански: Влада Србије тражи да медији „о НАТО-у лепо пишу“

Лазански: Влада Србије тражи да медији „о НАТО-у лепо пишу“

0
ПОДИЈЕЛИ

miroslav lazanski IN4S Лазански: Влада Србије тражи да медији „о НАТО у лепо пишу“

Да нисам прочитао текст колеге Милана Галовића у „Политици”, не бих ни знао да је у Србији започета службена, али дискретна кампања просвећивања народа и медија када је реч о ИПАП споразуму између Србије и НАТО-а.

Да су састанци између представника Министарства одбране, Министарства спољних послова, са једне стране, и невладиних организација, са друге, а поводом потребе да се „о НАТО-у лепо пише”, већ одржани, те да су редакције у том смислу већ добиле писма у којима се заказују састанци о тој теми.

Искрено, одушевљен сам: враћа нам се оно дивно, старо време разрађивања смерница Савеза комуниста по радним колективима, школама, факултетима и установама широм нам омиљене отаџбине. Детаљно проучавање књиге „Правци развоја политичког система социјалистичког самоуправљања”, или нешто слично, друга Едварда Кардеља Бевца. Или оно разрађивање и проучавање писма друга Тита упућеног југословенским комунистима и јавности, после чега је настао виц: „Друже Тито, пиши друго писмо, јер ни прво прочитали нисмо.”

Aleksandar Vucic i Toni Bler Лазански: Влада Србије тражи да медији „о НАТО у лепо пишу“

Елем, дођох и ја у искушење да напишем писмо другу Едварду Кардељу Бевцу, јер он је био идеолог просвећивања народа у бившој нам великој Југославији. Можда га, тамо горе, друг Бевц и прочита.

Дакле, поштовани друже Бевц, од нас новинара сада траже да „лепо пишемо о НАТО-у”. Јесте да су неки и о вашој књизи, у она недемократска и ненародна времена, лепо писали, тада смо уосталом ми новинари имали статус друштвено-политичких радника, али сада нам натурају статус страних најамника. Од редакције до редакције.

Што ми личи на време Коминтерне и преваспитавања људи, насилно просвећивање, да не кажем насилно покрштавање новинара и народа, који о НАТО-у већински не мисли баш лепо. Знам, рећи ћете, ко шиша народ и оно што он мисли, народ тражи само бољи живот, то јест материју. Можда је и тако, друже Бевц, али само материјалистичка филозофија не може нас извући из кризе.

vučić nikolić Лазански: Влада Србије тражи да медији „о НАТО у лепо пишу“

Јер, јасно је да ни материја ни тело човека нису свесни себе самих, па не знам да ли су ови у министарствима спољних послова и одбране свесни свог народа. Наиме, нити један део неког каменог кипа није свестан било чега, док су човек и животиње савршено свесни онога што их окружује.

Ракете инсталиране у државама НАТО-а близу руских граница нису свесне саме себе и онога шта представљају, али војници који њима рукују знају где се налазе, а требало би да буду упознати и с променама које се у свету догађају. То би била та надматеријална надградња, друже Бевц, нешто што сте ви покушавали да уградите у мозгове људи на овим просторима. Али вам није успело. Ваши наследници, ови који сада пишу писма редакцијама, у складу са законима природе, теже потпуном идеолошком сврставању и савршенству.

И нису заинтересовани ни за коју другу власт, осим апсолутне: желе да у име НАТО-а завладају нашим душама. Ако открију да постоји још неки други свет, пожелеће да га освоје и завладају и тим другим светом. Па ће после Србије у НАТО морати да уђе и Марс. Зато се НАТО и шири, прво на исток, онда на Балкан, па после у свемир. Све до Марса. Није то ни тако лоше, биће Србија до Марса. Ако уђе у НАТО. Само тада ћемо бити, наравно као чланица НАТО-а, и свемогући и свезнајући. Јер, универзум је бесмртан. Само су ракете потрошне. Као и људи.

Vojska Srbije Лазански: Влада Србије тражи да медији „о НАТО у лепо пишу“

Кажу, друже Бевц, да се руководимо емоцијама, а не рационалним аргументима када у Србији причамо о НАТО-у, а да је простор који покрива НАТО рационалан и да је разумевање универзалних термина и општих закона, на којима се заснива било каква дискусија, нешто рационално, а не емотивно, како би рекли циници. То је филозофија насилног просвећивања народа, насилног покрштавања, по којој је материји и сваком материјалном предмету потребно истинско надахнуће, потпуно ослобођено свих чула. Али интуитивна концепција сопствене бити у човеку дефинитивно је далеко од чула.

Трансцендентална филозофија би писцима НАТО писама нашим редакцијама и свим осталим спин-шегртима који раде на манипулацијама јавности омогућила да схвате како реалност сазнања представља суштину која је одвојена од материје и како је свака мисао одвојена од материје, па стога ниједна мисао не подлеже законима материје. Па се нама сада намеће нова митска религија – религија чланства у НАТО-у без потврдне воље народа и грађана Србије.

Војсци Србије прети губитак националне посебности и карактеристика, реорганизација и реформе војске, структура Генералштаба и Министарства одбране, систем борбеног руковођења у видовима оружаних снага – све је то доведено у склад с конструкцијом аналогних команди и штабних органа НАТО-а. Остала је још најделикатнија сфера на којој се ради, људски фактор. Како увести одговарајући „ред” у главе српских војника, подофицира и официра, како променити њихов начин мишљења, животне вредности и филозофију?

Комедија „Филгуд” Алистера Битона, тотална манипулација британском јавношћу. Смех застаје у грлу…

Аутор текста је новинар “Политике“ Мирослав Лазански.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here