Насловна Друштво Коалициони проблеми коче Рудник угља

Коалициони проблеми коче Рудник угља

0
ПОДИЈЕЛИ

Политички проблеми ДПС-а и СДП-а одложили су по трећи пут одржавање скупштине акционара Рудника угља, на којој је требало изабрати нови састав борда директора.

rudnik uglja upravna zgrada1 409x288 Коалициони проблеми коче Рудник угља

Досадашњи члан одбора директора и бивши предсједник пљеваљског СДП-а Мунир Реџовић отишао је из те партије, али покушава да задржи мјесто у одбору директора. Са друге стране, СДП је на мјесто Реџовића предложио помоћника министра за Мањинска права Сабахудина Делића.

Како ДПС подржава отцијепљено крило СДП-а које предводи Иван Брајовић, тражи се начин како би Реџовић сачувао мјесто у борду.

С обзиром на то да се рјешење још није нађено, прије два дана је одложена скупштина акционара и заказана за 30. септембар. Званично образложење нијесмо могли добити, јер је на сајту Рудника дато само обавјештење о одлагању.

Образложења није било. Покушали смо од предсједника борда директора Владана Дубљевића да добијемо образложење о одлагању, али безуспјешно.

У Руднику се, према нашим сазнањима, увелико спекулише да би ДПС могао Реџовићу дати мјесто које покрива Зоран Госпић, јер је тој партији потребно да уз помоћ Реџовића сачува стабилну већину у пљеваљском локалном парламенту. Његов глас је тас на ваги у локалном парламенту између опозиције, са једне, и ДПС-а са Бошњачком странком, са друге стране.

Познаваоци прилика сматрају да ни такво рјешење не би дало жељене резултате, јер уласком Делића у борд ДПС и Ацо Ђукановић, чији капитал представља Један члан, не би више имали сигурну већину. У случају тог сценарија представници А2А, који имају три члана у борду и представник СДП-а могли би имати већину у борду који броји седам чланова.

Садашњи одбор директора изабран је јула прошле године. Мандат им је годину дана. Представници 31 одсто капитала државе су Дубљевић, Госпић и Реџовић, 11 одсто дионица премијеровог брата заступа Неда Ивовић, док 39 одсто капитала А2А представљају Масимо Тиберга, Паоло Росети и Флавио Бјанко.

Влада још није предложила представнике државног капитала, али би то требало да уради у септембру прије одржавања скупштине акционара. Предлог је требало да усвоји у јуну, али су је дешавања у СДП-у у томе омела.

Осим избора одбора директора, одложено је усвајање извјештаја о раду и пословању Рудника у 2014. години, избор ревизора и разматрање извјештаја о посебној ревизији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here