Насловна Друштво Кирил: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство

Кирил: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство

0
ПОДИЈЕЛИ

Православна црква чува своје јединство у свету данас, али се пукотине које деле неке хришћанске конфесије повећавају, изјавио је патријарх московски и целе Русиje Кирил у храму Христа Спаситеља у Москви на Дан победе православља (прва недеља Великог поста).

842266 Кирил: Од протестаната нас додатно деле истополни бракови и женско свештенство
        

„Црква, милошћу Божијом, чува своје јединство… Данас су носитељи тог јединства 15 аутокефалних православних цркава, данас смо помињали имена њихових поглавара“ – казао је патријарх Кирил после богослужења.

Служби у главном храму руске престонице присуствовали су амбасадори више држава чије становништво претежно исповеда православље, као и представници помесних православних цркава.

Московски првосвештеник је истакао да данас многи говоре о Богу, али да речи неких „не помажу толико људима да се приближе Богу, колико постављају нове баријере, још више делећи светско хришћанство“.

Односи православне Цркве с неким протестантским деноминацијама отежавају њихово признавање истополних бракова и женског свештенства.

„Огромне разлике, нарочито између неких конфесија и у односу на неке конфесије, даље се трагично повећавају. И ма колико се трудили они који те разлике продубљују да се позивају на нека савремена филозофска схватања, неку савремену антропологију, неке нове стандарде мишљења и филозофску моду, они не могу тиме да прикрију своје рушилачко деловање које је усмерено на то да се људи још више отргну од Бога, од Његових заповести, од Његовог мира“ – истакао је патријарх Кирил.

Он је позвао вернике на развијање дубоког духовног искуства, да воде праведан живот, на „непротоколарно“ учешће у богослужењима, самоанализу, покајање и молитву за данашњу Цркву „која се суочава са огромним изазовима“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here