Насловна Политика Јапан наставља да подржава Србију

Јапан наставља да подржава Србију

0
ПОДИЈЕЛИ

Председник Србије примио је акредитивна писма новоименованог амбасадора Јапана у Београду и пренео му да Србија жели да настави да јача сарадњу са Јапаном.

nikolić srbija japan Јапан наставља да подржава Србију

„Уверен сам да постоје бројне могућности за јачање економске сарадње наших земаља, повећање трговинске размене и јапанских инвестиција у Србији,“ рекао је Николић, изразивши уверење да ће нови амбасадор учинити све да се пријатељске везе српског и јапанског народа и односи две земље додатно унапреде.

Предаји акредитива јапанског амбасадора присуствовао је министар спољних послова Ивица Дачић.

Николић је рекао да је пуноправно чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије, али да она жели и добре односе са свим земљама света.

Односе Србије и Јапана одликују традиционално пријатељство, међусобна подршка и солидарност који ће, како је оценио, остати трајна вредност у односима две земље, додао је председник.

„Желим овом приликом да изразим захвалност јапанској влади и народу на хуманитарној и развојној помоћи коју су досада пружали Србији и на спремности Јапана да подржи економски развој Србије,“ нагласио је Николић.

Амбасадор Такахара је српском председнику пренео жељу јапанског цара за јачањем односа две земље и истакао да ће Токио наставити да подржава Србију и њене институције.

„Влада Јапана најискреније цени залагање ваше земље на путу приближавања ЕУ уз сарадњу на међународној сцени како бисте успоставили стабилност и благостање на Западном Балкану и целој Европи,“ рекао је Такахара.

Он је додао и да јапанска влада подржава, како је рекао, напоре Србије на плану друштвено-економског развоја. Јапан ће наставити да пружа подршку образовним, здравственим, спортским и културним институцијама Србије, рекао је амбасдор.

„Имам срећу што према мојим сазнањима грађани Србије имају позитиван став према жутим аутобусима у Београду, такозваним „јапанцима“ које смо донирали ГСП-у. Ми желимо да наставимо такав вид подршке у знак пријатељства наше две земље и позивам вас да учврстимо сарадњу у билатералним односима и на међународном нивоу,“ нагласио је Такахара.

Он се српском председнику захвалио на гостопримству које Србија указује грађанима Јапана и јапанским компанијама које у њој послују.

„Обећавам вам да ћу се трудити да на задовољство обе наше стране обављам своју дужност у циљу успостављања још чвршћих односа између Јапана и Србије кроз активнију сарадњу и посете високих званичника, економску и културну размену,“ закључио је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here