Насловна Друштво Историјски пројекат Сребреница упутио апел председнику Србије

Историјски пројекат Сребреница упутио апел председнику Србије

4
ПОДИЈЕЛИ

Апел Томиславу Николићу да не потпише измене у законима Србије којима се криминализује критички однос према „геноциду у Сребреници“ и ограничавају Уставом Србије гарантоване слободе – потписало је већ више угледних Срба из земље и света, као и јавних личности из света.

Апел је иницирао Историјски пројекат Сребреница, а његов пуни текст гласи:

„Господине Николићу,

 На вашем столу ће се ускоро наћи један репресиван, дискриминаторски текст члана 387 (5) Казненог закона Србије који је пре неки дан изгласала заблудела Народна Скупштина. Ви сте највиши јавни функционер чија је уставна обавеза да надгледа доследно и ефикасно спровођење закона и да реагује у случајевима кршења или неспровођења.

Највиши од тих закона који би требало да вас руководи у вашем раду је Устав Србије.

Обавештавамо вас да новоусвојени члан 387 (5) Казненог закона укида право грађана на слободу савести и јавног изражавања које им уставне одредбе јемче, конкретно чланови 18. и 43. највишег закона ове земље. За коришћење слобода које су загарантоване наведеним одредбама Устава, законска регулатива коју је усвојила Народна Скупштина грађанима прети затворском казном између шест месеци и пет година.

Господине Николићу, да ли ви – који сте и сами у бројним приликама изразили сумњу у наводни „геноцид у Сребреници“ – желите да будете председник у држави у којој ће и ваши лични ставови бити – инкриминисани? Када и ако ви престанете да будете председник Србије и да уживате имунитет који вас тренутно штити, да ли сте свесни чињенице да и ви можете постати предмет кривичног гоњења уколико ставите свој потпис на нови члан 387 (5) Казненог закона, који је Народна Скупштина усвојила?

Али далеко важније од тога је начелно питање: желите ли да будете председник у земљи где је озакоњено кршење не само властитог Устава, него и истозначних чланова 9. и 10. „Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода“, једине релевантне међународне обавезе коју је Србија по овом питању потписала и за чије уредно спровођење сте, као председник, ви такође задужени?

Господине, ми се слажемо са ставовима које сте у објективнијим тренуцима ваше јавне делатности вишекратно заузимали, да је наводни „геноцид у Сребреници“ политичка конструкција без упоришта у доказивим чињеницама и да су пресуде Хашког трибунала и слично конституисаних судова у вези са тиме без правног и моралног дејства. Осим ако сте у међувремену дошли до нама непознатих доказа који указују на супротне закључке, апелујемо на вас да извршите своју уставну дужност, испоштујете право грађана на слободу савести и јавног изражавања и останете доследни сопственом становишту и да одбијете да потпишете нови члан 387 (5) Казненог закона и тиме спречите његово објављивање у „Службеном гласнику“ и ступање на снагу.“

Извор: Факти 

4 КОМЕНТАРИ

 1. 13
  0

  Svaki cemo bogovetni dan da klicemo : nije bilo genocida u Srebrnici!
  Pa neka hapse.
  Manje je, nebrojeno manje zlo, covjek u celiji, nego savjest na robiji!
  Zar, da ne mislimo!?
  Zar, da se davoljem predamo!?
  … Jos i da se pokajemo, da priznamo i potvrdimo pred Inkvizicijom, da je Zemlja ravna ploca!
  Jos i to.

 2. 11
  1

  У Сребреници НИЈЕ БИЛО ГЕНОЦИДА над муслиманима! Али јесте над Србљем! Брисали се све српско са тог простора, плански и смишљено, а кукавички и подло уз помоћ међународне заједнице, убијан је народ, деца, нејач, жене, паљено, рушено, затирало се и ножем и ватром…А онда је злочинце стигла војна освета…

 3. 9
  1

  Zlocinci su, po izvjestaju Holandske drzavne istrazne komisije, najvecim dijelom pobijeni prilikom povlacena pod oruzjem prema Tuzli, u sporadicnim i nasumicnim dodirima sa srpskom vojskom.
  Cinjenica je, takodje, da je ubijeno i 492 zarobljenih vojnika ,od cega je vise od stotinu stradalo u pokusaju da u proboju savladaju strazare i pobjegnu. Ostali su , protivno ratnim konvencijama, strijeljani, sto jeste tezak ratni zlocin.
  Nijesu ubijani cuvili!
  U SREBRNICI NIJE IZVRSEN GENOCID!!!
  Ende

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here