Насловна Политика Грци се боре против „шишања“ депозита

Грци се боре против „шишања“ депозита

0
ПОДИЈЕЛИ

Преговори грчког кредитног сектора и Европске централне банке фокусирани су на избегавање резања депозита изнад 100.000 евра и на докапитализацију банака.

evrozona 409x277 Грци се боре против шишања депозита

Извори из банкарског сектора за грчки лист Катимерини наводе да грчки кредитни сектор процењује да је од 120 милијарди евра вредних депозита у грчким банкама гаранцијама покривено око 100 милијарди евра на депозитима мањим од 100.000 евра.

То значи да је непокривено око 20 милијарди евра, а то су махом депозити компанија које оне користе за исплату плата и дуговања добављачима, наводи Катимерини.

„Шишање“ корпоративних депозита створило би бројне проблеме а донело мало користи, наводе извори.

Према подацима Банке Грчке, у јуну је обим депозита у грчким банкама смањен за 7,7 милијарди евра, док је обим нових зајмова одобрених грађанима и компанијама увећан за 430 милиона евра, забележивши први раст у последњих неколико година.

Грађани и предузећа су прошлог месеца у банкама држали депозите вредне 122,2 милијарде евра у односу на 129,9 милијарди из маја. Од децембра 2014, укупни депозити смањени су 26 одсто односно за 42 милијарде евра.

ПОДИЈЕЛИ

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here