Насловна Друштво Главаш се враћа у притвор

Главаш се враћа у притвор

0
ПОДИЈЕЛИ

Осуђени за ратне злочине против српских цивила Бранимир Главаш враћа се у истражни притвор, јавила је вечерас Хрватска телевизија (ХТВ).

165573035054f74f4e7d040813974742 orig Главаш се враћа у притвор

Позивајући се на незваничне, али поуздане информације, јавна телелвизија јавила је да је Врховни суд прихватио жалбу загребачког Жупанијског државног тужилаштва, преиначио решење Жупанијског суда и поновно одредио истражни затвор за Главаша.

Врховни суд наложио је полицији да Главаша одведе у затвор у Реметинцу. Одлука је наводно донета у понедељак, а данас је достављена суду.

Главаш је недавно, после више од пет година проведених у затвору, пуштен из мостарског затвора пошто је Уставни суд недавно поништио правоснажну пресуду Врховног суда којом је Главаш био осуђен на осам година затвора због ратних злочина над цивилима српске националности у Осијеку 1991. и затражио да се поступак понови.

Завршио је у затвору у БиХ, пошто је уочи изрицања пресуде у Хрватској побегао у суседну државу, чије држављанство, уз хрватско, има.

Против њега је на снази провостепена пресуда којом је због злочина у Осијеку, у случајевима познатијим као „Селотејп“ и „Гаража“ осуђен на десет година затвора, али је ванрасправно веће суда у Загребу одбило захтев тужилаштва да му поново одреди истражни затвор.

Главаш је осуђен за убиства више српских цивила, од којих су неки бачени у Драву везаних руку и са селотејп траком залепљеном преко уста. Неке од жртава су у гаражи Секретаријата за народну одбрану у Осијеку, на чијем челу је био Главаш, биле присиљене да пију киселину из акумулатора.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here