Насловна Друштво Франсоа Оланд позива на формирање владе еврозоне

Франсоа Оланд позива на формирање владе еврозоне

0
ПОДИЈЕЛИ

Оживљавајући идеју коју је први изнео бивши шеф Европске комисије Жак Делор, Оланд је предложио „владу еврозоне са специфичним буџетом, као и парламентом како би се обезбедила њена демократска контрола“.

fransoa oland Франсоа Оланд позива на формирање владе еврозоне

Француски председник је рекао да је 19 држава чланица еврозоне изабрало да се прикључи монетарној унији, јер је то у њиховом интересу и да ниједна није „преузела одговорност да из ње изађе“, преноси Танјуг.

„Овај избор позива на јачање организације, унапређену заштиту држава које ће о њој одлучити“, истакао је Оланд.

Чланице еврозоне су тренутно окупљене у неформалном телу, еврогрупи, коју чине њихови министри финансија, а којом председава холандски министар финансија Јерун Дајселблум.

„Оно што нам прети није превише Европе, већ њена недовољност“, написао је Оланд у ауторском тексту за „Журнал ди диманш“.

Оланд је истакао да је Европа допустила да њене институције ослабе и признао да се 28 држава-чланица Европске уније „бори да пронађе заједничку основу да крене напред“.

„Парламенти остају превише удаљени од дискусија. А људи окрећу леђа пошто су превише пута заобилажени“, навео је Оланд.

Према његовим речима, популистички покрети су искористили разочарење Европљана у европске институције и конфронтирају се са Европом „јер се плаше света, јер желе повратак подела, зидова и ограда“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here