Насловна Политика Филипини: Преврнуо се трајект, страдала 61 особа

Филипини: Преврнуо се трајект, страдала 61 особа

0
ПОДИЈЕЛИ

Број жртава превртања трајекта „Ким Нирвана“ у четвртак у мору код луке Ормок на Филипинима повећан је на 61, јавиле су данас новинске агенције, преносећи и да би узрок несреће могао да буде претрпаност путницима и теретом.

filipini trajekt 409x257 Филипини: Преврнуо се трајект, страдала 61 особа

Обалска стража је саопштила да је спасено 145 особа, што значи да се на броду налазило најмање 206 особа, односно више него што износи капацитет трајекта – 173 путника и 16 чланова посаде.

Брод се упутио из Ормока у централној провинцији Лејте, на око 560 километара југоисточно од Маниле, ка Пилару на острву Камотес, а преврнуо се неколико стотина метара даље, неколико минута по испловљавању.

Поједини очевици тврде да је на броду, између осталог, било на стотине џакова цемента и пиринча и да је био претоварен.

Према другој верзији, несрећа се десила због лоших временских услова.

Посада је оптужена за немар, а према првим подацима до којих је дошла истрага, брод је нагло скренуо пре него што је дошло до превртања.

Окривљених за убиство има 19 и међу њима су превозник, капетан и 17 чланова посаде, а запрећена казна за убиство на Филипинима је до 40 година затвора.

Морски транспорт главни је начин превоза између више од седам хиљада острва и гребена Филипинског архипелага, а несреће на мору нису ретке.

Највећа несрећа у мирнодопским приликама такође се десила на Филипинима, када се путнички трајект „Доња Паз“ сударио са нафтним танкером, када је погинуло више од 4.300 људи, подсећа АФП.

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР:

Please enter your comment!
Please enter your name here